24/01/2014

Piet Van Bockstal en Yutaka Oya brengen muziek uit het Hoge Noorden in Waregem

Piet Van Bockstal Het koele noorden is de regio waarin de ijle, alles doordringende hoboklank al eeuwen gekoesterd wordt. In het symfonische oeuvre bij componisten als Sibelius, maar ook in het zeer gevarieerd kamermuziekrepertoire van Carl Nielsen tot de exuberante Kalevi Aho. Yutaka Oya reisde de afgelopen jaren vanuit zijn uitvalsbasis België de wereld rond en speelde wereldwijd tal van concerten. Naast een vast repertoire heeft deze pianist ook heel wat wereldcreaties van Europese en Japanse hedendaagse componisten op zijn naam staan. In de kamermuziek springt de intense samenwerking met hoboïst Piet Van Bockstal (foto) het meest in het oog. Van Bockstal, mede-oprichter van het wereldbefaamde Ictus-ensemble, is zonder twijfel één van de beste hoboïsten van het Europese vaste land.

De Finse componist en dirigent Esa-Pekka Salonen (1958) nam pas als twintiger lessen in orkestdirectie om in voorkomend geval zijn eigen werken en die van zijn collega's uit de jonge componistengroepering Ears Open (met oa. Magnus Lindberg, Kaija Saariaho ...) te kunnen dirigeren. Zijn talent bleek echter zo opmerkelijk dat zijn dirigeercarrière zijn componeeractiviteiten al gauw overschaduwde. Het is pas de laatste jaren dat Salonen terug bewust tijd maakt om te kunnen componeren.

Esa-Pekka Salonen over 'Second meeting' : "Second Meeting was written in January 1992. The first performance took place in Stockholm in February (Bengt Rosengren, oboe and Stefan Bojsten, piano). The work belongs to a planned series of virtuoso duos, "meetings". The first one (from 1982) is written for clarinet and harpsichord. Formally, Second Meeting is very close to a familiar "theme and variations" category, although there are seven themes, or melodies, all quite closely related." (*)

Kalevi Aho (1949) wordt vandaag de dag samen met Einojuhani Rautavaara, Aulis Sallinen, Kaija Saariaho, Magnus Lindberg en Esa-Pekka Salonen erkend als een van belangrijkste (en niet in het minst productieve) Finse componisten van nieuwe muziek. Hij studeerde compositie aan de Sibelius Akademie bij Einojuhani Rautavaara en bij Boris Blacher in Berlijn. Na aanvankelijk muziektheorie te hebben gedoceerd aan de universiteit van Helsinki en aan de Sibelius Academie is hij sinds 1993 als onafhankelijk componist actief. Zijn repertoire bevat voornamelijk grootschalige (orkest)werken waarin niet zelden de invloed en visie van Gustav Mahler weerklinkt. Zijn muziek bedient zich niet van geijkte parameters, maar zet zich voortdurend af tegen de verwachtingen van de doorsnee luisteraar. Dat alles maakt van hem een exemplarisch postmodernist die het archetypische credo van Claude Debussy hanteert: 'Ik neem alle klanken, maar laat diegene weg die mij niet bevallen'.
Met evenveel gemak sombineert hij traditionele vormen en genres met een 20ste-eeuws arsenaal aan speeltechnieken. Door de sterke dialektische spankracht in zijn muziek en zijn grote ervaring met orkesten is Aho dan ook altijd al een gedroomd leverancier van soloconcerto's geweest. Ook zijn talrijke symfonieën zijn rijkelijk bedeeld met uitgebreide instrumentensolo's. Deze Finse kameleon-componist rapsodieert dat het een aard heeft: in zijn indrukwekkend oeuvre is dan ook zowat elk muzikaal genre vertegenwoordigd.


De Fin Magnus Lindberg (1958) was Composer in Residence bij de New York Philharmonic en schreef werken in opdracht van onder meer de Berliner Philharmoniker. Hij is zeer goed bevriend met dirigent Esa-Pekka Salonen en werkte reeds voor diverse projecten met hem samen. Dat Magnus Lindberg veruit de populairste onder de Finse componisten is, komt allicht doordat hij zich nooit helemaal heeft geschikt naar de dictaten van de naoorlogse hedendaagse muziek. Hij studeerde weliswaar in Darmstad, kent de computer door en door en vertolkte als pianist al werk van Boulez, Stockhausen en Berio. Toch is in zijn recente werken vooral de brute energie te horen van de punkgroepen die hem in de jaren 1980 beïnvloedden. Er waait een wervelwind over zijn grote, dramatische fresco's waarin de harmonie vervat ligt tussen spanning en ontspanning... Voor Magnus Lindberg is fysieke contact met de klank tijdens het compositieproces van essentieel belang. Daarnaast heeft hij altijd al de behoefte gevoeld om te communiceren met het publiek. De concertdimensie, met de bijbehorende adrenaline, is voor hem zeer belangrijk.

Magnus Lindberg is tijdens de voorbije twee seizoenen huiscomponist geweest bij de New York Philharmonic Orchestra (2009-2010). Hij is vooral bekend door zijn symfonische werken als 'Feria' en 'Corriente' en staat garant voor degelijkheid en métier. Nochtans geniet hij bij het grotere publiek de naam van 'enfant terrible'. Ten dele terecht misschien, maar ten dele ook zeker niet. Zijn werk getuigt van een grote vakkennis en heeft binnen de hedendaagse muziek een gigantische artistieke kwaliteit. Wie de moeite en tijd neemt om zijn werken grondiger te leren kennen, komt erachter dat in de klankmassa een groot kunstenaar schuilgaat. Lindberg noemt zichzelf 'romantisch' en heeft geen probleem te onderkennen dat hij als modernist teruggrijpt naar voorbeelden uit het verleden, zij het zonder enige vorm van nostalgie.

Programma :

  • Carl Nielsen, Two fantasy pieces, voor hobo en piano
  • Esa-Pekka Salonen, Second meeting, voor hobo en piano
  • Kalevi Aho, Solo IX, voor hobo solo, opgedragen aan Piet Van Bockstal
  • Magnus Lindberg, Twine (1988), voor piano solo
  • Tommi Kärkkäinen, Sonate voor hobo en midi-keyboard
  • Kalevi Aho, Sonate voor hobo en piano

Praktische info :

Piet Van Bockstal & Yutaka Oya: Nordic Light
Donderdag 30 januari 2014 om 20.00 u
(inleiding om 19.00 u)
CC De Schakel - Waregem
Schakelstraat 8
8790 Waregem

Meer info : www.ccdeschakel.be

Extra :
Esa-Pekka Salonen : www.esapekkasalonen.co.uk, www.musicsalesclassical.com (*) en youtube
Kalevi Aho op www.fimic.fi, www.fennicagehrman.fi, en.wikipedia.org, www.bis.se (met audio) en youtube
Magnus Lindberg op en.wikipedia.org, www.boosey.com, www.musicsalesclassical.com en youtube
Tommi Kärkkäinen op www.fennicagehrman.fi, composers.musicfinland.fi en youtube

16:09 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.