15/11/2013

Eerste Bijloke-Manufactuur van dit seizoen met How Town, Tiptoe Company en les ballets C de la B

Tim Mariën Op dinsdag 19 november is er de eerste editie van de Bijloke-Manufactuur van dit seizoen. Het belooft opnieuw een mooie artistieke werkplaats te worden, met niet alleen How Town, maar ook Tiptoe Company en les ballets C de la B.

les ballets C de la B. - Asobi | Kaori ito
Dansen is de regel: Asobi is een Japanse verzamelnaam voor wat we doen in de marge van de verplichtingen die het leven ons oplegt. Het verwijst naar de lichtere dingen, de vluchtige activiteiten, de kleine obsessies. Een toonmoment van de dansvoorstelling die tijdens Café Cocteau in première gaat in De Bijloke.

How Town
"Het onwaarschijnlijke waarschijnlijk maken", zo omschrijft How Town de queeste die het zeskoppige ensemble naar de Bijloke Manufactuur bracht. Vier zangers, een gitaar en een contrabas, onder leiding van Lennart Heyndels. Ze maken muziek die het wat raadselachtige label contemporary multi-style post-pop music opgeplakt kreeg en (schijnbare) tegenstrijdigheden wil laten kantelen in een voordeel, een eigen, nieuw geluid. Onlangs nam de groep zijn eerste (titelloze) album op. Een suite gebaseerd op het gedicht Anyone lived in a pretty how town van de Amerikaanse dichter E.E. Cummings, in de schemerzone tussen poëzie en muziek. Vier dagen. Zo lang gaat How Town voor de Bijloke-Manufactuur samen met de Catalaanse choreograaf Albert Quesada en het Gentse kunstenaarsduo Frank&Robbert/Robbert&Frank op zoek naar een manier om hun verschillende disciplines met elkaar te laten versmelten. Vertrekpunt van die zoektocht is het gebruik van alledaagse handelingen die, eens uit hun vertrouwde context gelicht, in een nieuw licht komen te staan. Daarnaast zoeken ze het spanningsveld op tussen het organische en het mechanische. Lyrische zanglijnen, intense improvisaties en aardse grooves vertegenwoordigen de ene kant van het spectrum. Daartegenover staan strakke arrangementen en quasi-mechanische woordherhaling. Beide confrontaties - tussen verschillende kunstvormen en tussen verschillende muzikale karakters - staan voor de groep symbool voor een veel ruimere, maatschappelijke spanning.

Tiptoe Company & Tim Mariën: 'A new basement of strings'
Tiptoe Company duikt onder in de muzikale wereld van Tim Mariën (foto). Niet alleen door zijn dagelijkse praktijk als pianostemmer, maar ook in zijn werk als componist is Tim Mariën gefascineerd door stemming. De authenticiteit van een figuur als Harry Partch, wiens ideeën rond 'just intonation' grondig bestudeerd werden, gaf een nieuwe impuls tot Mariëns eigen creatief werk.

'A New Basement of Strings' is een 'open compositie', een 'work in progress'. Snaarinstrumenten allerhande worden herstemd, omgebouwd, heruitgevonden. Via improvisatie op microtonale piano's en harpen, fretless (bas-)gitaren, cello en contrabas 'herontdekken' de muzikanten van Tiptoe Company hun instrumenten en maken zich de nieuwe klankentaal eigen. Er wordt geëxperimenteerd met open en vaste structuren en met de sociale aspecten binnen de musicerende groep.

Praktische info :

Bijloke-Manufactuur : How Town, Tiptoe Company, les ballets C de la B
Dinsdag 19 november 2013 om 19.00 u
Muziekcentrum de Bijloke - Gent

Bijlokekaai 7
9000 Gent

Meer info : www.debijloke.be

Extra :
Tim Mariën op www.matrix-new-music.be en www.muziekcentrum.be

17:15 Gepost in Concert, Dans, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.