11/10/2013

Aton'&Armide brengt muziek van Robert Schumann, Brahms, Clara Wieck-Schumann en Heinz Holliger in Koskijde

Aton'&Armide Clara Wieck-Schumann (1819-1896), of Chiarina, is de centrale figuur tijdens dit concert van Aton'&Armide. Clara was een Duitse pianiste en componiste maar werd pas bekend als echtgenote van Robert Schumann, voor wiens werk zij zich na zijn dood bleef inzetten. Haar intieme en ambigue relatie met Robert Schumann én Johannes Brahms bewijst dat emoties van alle tijden zijn. De muzikanten Benjamin Glorieux (cello) en Sara Picavet (piano) brengen muziek van Robert Schumann, Johannes Brahms, Clara Wieck-Schumann en Heinz Holliger. Hun muziek en composities hebben een gemene deler: het is een zoektocht naar manieren om emoties uit te drukken.

Romancendres - een samentrekking van de Franse termen romantiek en as - weerspiegelt Holligers obsessie met Clara Wieck-Schumanns Romances. Clara verbrandde deze compositie met vele verborgen verwijzingen naar het echtpaar Schumann en Johannes Brahms, na de dood van de componist. Maar ook zonder notie van deze muzikale allusies spreekt Holligers werk aan als een hedendaagse vertaling van een romantische droomwereld door zijn intensiteit, die de muzikanten tot het uiterste drijft.

Dankzij Brahms' dagboeken weet men dat Clara Schumann haar eigen 'Romancendres' voor cello en piano heeft vernietigd, zodat het nageslacht deze werken van (volgens haar eigen bikkelharde oordeel) dubieuze kwaliteit nooit zou vinden. Heinz Holligers 'Romancendres voor cello en piano', een werk bestaande uit zes korte deeltjes, wil programmatisch een commentaar zijn op Clara Schumanns vernietigde werken. Deze stukken zijn overigens zeer intiem en blijven boeien, omdat Holliger heel spannend speelt met de vaste parameters.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Aton'&Armide : For Chiarina (Robert Schumann, Brahms, Clara Schumann, Holliger)
Zondag 13 oktober 2013 om 11.00 u
Abdijhoeve Ten Bogaerde - Koksijde

Ten Bogaerdelaan 12
8670 Koksijde

Meer info : www.casinokoksijde.be en www.aton-armide.com

Dit concert is ook nog te horen op vrijdag 25/04/2014 in het Concertgebouw Brugge en op zondag 18/05/2014 in De Grote Post in Oostende

Extra :
Heinz Holliger op www.schott-music.com en youtube

Elders op Oorgetuige :
Zwitserse componist en hoboist Heinz Holliger en Jan Michiels in deSingel, 7/10/2013

13:28 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

Commentaren

Jammer, ik heb uw uitvoering van Clara Schumann e.a. gemist ! Ik ben voortdurend op zoek naar werken van deze vergeten componiste ! Treden jullie met ditzelfde concept nog ergens anders op ?
Proficiat voor de moed om werken van vrouwen te brengen !
Nadia Dhondt

Gepost door: Nadia Dhondt | 18/10/2013

Dag Nadia,
zoals onderaan het artikel vermeld staat kan je dit concert nog meemaken op 25/04/2014 in Bruggen en op 18/05/2014 in Oostende. Nog even geduld dus.
Groetjes,
Kristel (Oorgetuige)

Gepost door: Kristel | 18/10/2013

Beste mevrouw Dhondt,
dag Kristel,

ik lees als bij wonderlijk toeval uw bericht, en moet u dadelijk teleurstellen: Clara Wieck-Schumann is wel als inspiratiebron aanwezig in deze versie van dit programma, maar niet als componiste. Het is een uitzonderlijke, kortere versie dan deze die we gewoonlijk brengen, die wel een Romance voor piano van haar bevat.
Haar muziek valt hier weg ten voordele van haar 'symbolische' aanwezigheid als een soort stuwende kracht: zonder Clara Wieck-Schumann was dit programma niet mogelijk!

Dit zijn de werken die we wel spelen, met Heinz Holligers 'Romancendres' als zwaartepunt (we zijn tenslotte een ensemble voor 20ste en 21ste-eeuwse muziek):

Robert Schumann (1810-1856)
Fantasiestücke, opus 73

Heinz Holliger (°1939)
Romancendres (2003)

Johannes Brahms (1833-1897)
Cellosonate in e, opus 38

Johannes Brahms (1833-1897)
Alte Liebe uit Fünf Gesänge, opus 72
transcriptie voor cello en klavier


Meer info over waarom we Clara Schumann dan als 'drijvende kracht' zien voor dit programma vindt u hier, in een uiterst onderbouwde cd-recensie van de hand van Aart van der Wal http://www.opusklassiek.nl/cd-recensies/cd-aw/holliger01.htm

Hartelijk,
Benjamin Glorieux

Gepost door: Benjamin Glorieux | 23/10/2013

De commentaren zijn gesloten.