04/10/2013

Gloednieuw Ursa Ensemble brengt eerbetoon aan Philip Glass en nieuw werk van Koen Quintyn

Koen Quintyn De zes jonge leden van het Ursa Ensemble brengen zondag een eerbetoon aan een van de meest invloedrijke toondichters uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Hoewel Philip Glass zichzelf van de term distantieert, valt zijn stijl onder minimal music. Glassworks is een succesvolle poging van de componist om zes toegankelijke kamermuziekstukken te componeren, die neigen naar de popmuziek. Het tweede deel hieruit wordt vervangen door het middendeel uit Glass' Eerste symfonie en is gebaseerd op de single Some Are van David Bowie. Daarnaast brengt het ensemble nog twee delen uit zijn opera Einstein On The Beach en een gloednieuwe compositie van de jonge Vlaming Koen Quintyn (foto).

Koen Quintyn over 'New York' : "De titel New York schreeuwt als het ware zijn mogelijke associaties uit. Deze titel verwijst - naast de stad die niet meer vernoemd moet worden - naar de fascinatie van de componist voor het bandwerk dat in de twintigste eeuw tot volle ontwikkeling kwam. Het concept 'bandwerk' werd vanaf de jaren 60 ook overgenomen in bepaalde kunstrichtingen (pop-art) en door figuren zoals Andy Warhold, die zijn atelier ook letterlijk 'The Factory' noemde. Misschien dat deze aan-de-lopende-band-geproduceerde dans, ontdaan van elke identiteit, op die manier toch een entiteit verwerft. "

Programma :

  • Koen Quintyn, New York
  • Philip Glass, Building - Spaceship (Einstein on the beach), Opening - Islands - Rubric - Façade - Closing (Glassworks), Movement II (Low Symphony)

Tijd en plaats van het gebeuren :

BozarSundays - Ursa Ensemble : Koen Quintyn, Philip Glass
Zondag 6 oktober 2013 om 11.00 u
Bozar - Brussel

Ravensteinstraat 23
1000 Brussel

Meer info : www.bozar.be en www.duoxxi.be

Extra :
Philip Glass : www.philipglass.com, www.glasspages.org (fansite), www.chesternovello.com en en.wikipedia.org en youtube
Philip Glass, succesvolle minimalist op www.musicalifeiten.nl

14:48 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.