06/09/2013

32 Foot : vier saxofoons spelen orgelmuziek van Sweelinck en Bach en een kwartet van Pierre Bartholomée

Bl!ndman [sax] In '32 Foot/The Organ of Bach' brengen de saxofoons van Bl!ndman monumentale orgelwerken van Johan Sebastian Bach.  Het orgel, dat in Bachs tijd orkestrale proporties had aangenomen, werd door de componist ten volle benut. Door verdubbeling met Tubax en elektronica worden de extra lage tonen gegenereerd die eigen zijn aan de 32-voeters van de grote orgels.  Door het opsplitsen van de stemmen komt het briljante van de composities des te meer aan de oppervlakte. 
Bl!ndman verwordt tot een menselijk orgel bewogen door adem. Tijdens '32 Foot' overbruggen de werken van Jan Pieterszoon Sweelinck en Johann Sebastian Bach 150 jaar muziek. Terwijl Sweelinck nog met één voet in de renaissance staat, vertegenwoordigt Bach het muzikale hoogtepunt van de barok. Het programma wordt aangevuld door 'Ricercare' (1974) voor saxofoonkwartet van de Belgische componist Pierre Bartholomée.

Pierre Bartholomée werd geboren in Brussel in 1937. Op zijn zesde begon hij pianoles te volgen. Na zijn studies piano aan het Conservatoire Royal de Bruxelles bij André Dumortier behaalde hij in Italië een meestergraad bij Wilhelm Kempff.

Samen met Henri Pousseur stichtte hij het ensemble Musiques Nouvelles en het Centre de Recherche et de Création musicales de Wallonie. Zijn carrière als pianist en deze als dirigent bij dit ensemble, waarmee hij de belangrijkste steden en festivals aandeed (Avignon, Parijs, Amsterdam, Warschau, Madrid, Belgrado, Zagreb), combineert hij met de functie van producer op de muziekdienst van de RTBF. Daarnaast is hij dertig jaar lang actief als orkestdirigent, waarvan tweeëntwintig seizoenen bij het Orchestre Philharmonique de Liège.

Pierre Bartholomée wordt zowat overal in Europa, in de VS en in Japan uitgenodigd als vertolker van een breed repertoire (van Purcell tot Boulez, van Bach tot Messiaen, van Haydn tot Pousseur - via Mozart, Beethoven, Schumann, Brahms, Liszt, Wagner, Mahler, Stravinsky, Bartók, Varèse, Schönberg, Webern, Stockhausen, Berio, Xenakis, Boesmans, Rihm...), en dit in samenwerking met internationale solisten. Bij deze programma's, evenals in het groot aantal radio- en cd-opnames dat hij heeft gerealiseerd, legt Pierre Bartholomée steeds de nadruk op de creatie.

Naast al deze activiteiten zetelt Pierre Bartholomée geregeld in de jury van internationale wedstrijden voor muziekinterpretatie en compositie. Zo was hij de voorzitter van het internationaal concours voor orkestdirectie Antonio Pedrotti en maakte hij deel uit van de jury van de Koningin Elisabeth Wedstrijd, van het Gaudeamus Concours en van de compositiewedstrijd van het festival van Besançon. Hij is corresponderend lid van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van België. Koning Albert II kende hem de titel van Ridder toe.

In de jaren '80 richtte Eric Sleichim Maximalist! op. Samen met de eerste producties van Anne Teresa de Keersmaeker en Wim Vandekeybus veroverde Maximalist! de internationale podia. In 1988 richt hij dan Bl!ndman op, een saxofoonkwartet met een traditionele bezetting dat nieuwe speeltechnieken ontwikkelt en het repertoire voor het instrument gevoelig uitbreidt door het gedurig aftasten van de grenzen met andere disciplines. Met hun multidisciplinaire benadering verwerven ze internationale faam.

Rond de wisseling focust Eric Sleichim op de oude muziek. In 1999 arrangeert hij koraalpartita's van Bach voor saxofoonkwartet. Bl!ndman plays Bach is een instant succes. Andere programma's met oude muziek volgen, vaak in samenwerking met gespecialiseerde ensembles zoals het Huelgas Ensemble en Collegium Vocale Gent. Vorig seizoen ging Sleichim de uitdaging aan om oude muziek te arrangeren voor het hele Bl!ndmancollectief (saxen, zangers, strijkers en percussionisten op turntables) in Cross talks, een hommage aan de Vlaamse polyfonist Adriaan Willaert.

Programma

 • Johann Sebastian Bach / Arr. E. Sleichim
  - BWV 598: Pedal-exercitium in G minor
  - BWV 582: Passacaglia in C minor
  - BWV 583: Trio in D minor
  - BWV 564: Toccata in C Major
 • Jan Pieterszoon Sweelinck, SWV 258 Fantasia Chromatica
 • Pierre Bartholomée, Ricercare
 • Johann Sebastian Bach / Arr. E. Sleichim
  - BWV 546: Prelude in C minor
  - BWV 596: Concerto in D minor nach Vivaldi

Tijd en plaats van het gebeuren :

Bl!ndman [sax] : 32 Foot/The Organ of Bach
Vrijdag 13 september 2013 om 20.00 u
CC Hasselt

Kunstlaan 5
3500 Hasselt

Meer info : www.ccha.be en www.blindman.be
--------------------------
Donderdag 26 september 2013 om 20.00 u
Predikherenkerk Leuven

Onze-Lieve-Vrouwstraat
3000 Leuven

Meer info : www.30cc.be en www.blindman.be
--------------------------
Zaterdag 28 september 2013 om 20.15 u
CC De Adelberg - Lommel

Adelbergpark 1
3920 Lommel

Meer info : www.ccdeadelberg.be en www.blindman.be
--------------------------
Vrijdag 4 oktober 2013 om 20.00 u (inleiding om 19.15 u )
Sint Michielskerk - Roeselare
Sint Michielsplein 
8800 Roeselare

Meer info : www.despil.be en www.blindman.be
--------------------------
Zaterdag 5 oktober 2013 om 20.00 u
Sint-Jozefkerk Tereken - Sint-Niklaas


Meer info : www.ccsint-niklaas.be en www.blindman.be
--------------------------
Zaterdag 26 oktober 2013 om 21.00 u (inleiding om 20.15 u )
AMUZ - Antwerpen
Kammenstraat 81
2000 Antwerpen

Meer info : www.amuz.be en www.blindman.be
--------------------------
Zondag 27 oktober 2013 om 15.00 u
de Velinx - Tongeren

Tongeren Dijk 111
3700 Tongeren

Meer info : www.develinx.be en www.blindman.be
--------------------------
Zaterdag 9 november 2013 om 20.00 u
Sint-Egidiuskerk Dendermonde

Frans Van Schoorstraat  
9200 Dendermonde

Meer info : www.ccbelgica.be en www.blindman.be
--------------------------
Zondag 10 november 2013 om 11.00 u
C-mine cultuurcentrum Genk

Evence Coppéelaan
3600 Genk

Meer info : www.c-minecultuurcentrum.be en www.blindman.be
--------------------------
Vrijdag 22 november 2013 om 20.00 u
Sint-Catharina - Herentals

Begijnhof z/n
2200 Herentals

Meer info : www.schaliken.be en www.blindman.be

Deze voorstelling is ook nog te zien op 15 februari 2014 in CC Scharpoord in Knokke en op dinsdag 20 mei 2014 tijdens het Festival van Vlaanderen Kortrijk

Extra :
Eric Sleichim op www.blindman.be, www.matrix-new-music.be en youtube
Pierre Bartholomée : www.pierrebartholomee.com, www.cebedem.be en youtube

20:36 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.