24/08/2013

KlaraFestival 2013 : melancholie als rode draad

KlaraFestival Op vrijdag 30 augustus schiet het KlaraFestival 2013 uit zijn startblokken. Wat kan je verwachten? Tientallen concerten, muziektheater, dans, films, lezingen, veel Klara met melancholie als rode draad, meer dan 800 topartiesten uit alle hoeken van Europa en 15 dagen boordevol ontroering, verbazing, inspiratie en spanning. Dat alles speelt zich af in Brussel, Antwerpen & Brugge en op radio Klara. KlaraFestival is het grootste klassieke muziekfestival van het land.

Met 'Go Crystal Tears' vervolledigt het KlaraFestival 2013 zijn drieluik rond de condition humaine. Na utopie (2011) en spiritualiteit (2012) loopt melancholie dit jaar als rode draad doorheen het internationaal en multidisciplinair aanbod van concerten, muziek- en danstheater en films. Een uitspraak van Lars von Trier vat treffend samen waar het KlaraFestival over gaat: "Melancholie heeft goede en slechte kanten. Ik kan zien dat je er ook in kan ontsnappen. Of vluchten. Je kan jezelf erin laten verdwijnen of je kan het gebruiken om smaak aan je leven te geven."

Centraal in het programma staat de residentie met het prestigieuze Mahler Chamber Orchestra o.l.v. Teodor Currentzis gewijd aan de muziek van Dmitry Sjostakovitsj en Benjamin Britten. De titel Go Crystal Tears verwijst naar het lied Go Crystal Teares van John Dowland, de 17de-eeuwse meester van de melancholie. Andere niet te missen producties zijn C(h)oeurs en Escorial, internationaal bejubeld muziek- en danstheater van eigen bodem.

Multidisciplinair en avontuurlijk
Het KlaraFestival kijkt met open vizier de wereld van de klassieke muziek aan. Bevlogen en avontuurlijke artiesten staan garant voor spetterende en frisse projecten. Zo gaat artistieke duizendpoot Liesa Van der Aa op zoek naar de raakvlakken tussen soundscape, barok, pop en experiment en verweeft ze haar eigen werk met dat van John Dowland. Met de Belgische première van Quartet Lab presenteert het KlaraFestival vier wereldvermaarde solisten die het strijkkwartet repertoire op een unieke en onconventionele manier benaderen.  Bl!ndman viert zijn 25ste verjaardag en breit een vervolg aan de succesformule waarmee het jaren geleden vriend en vijand in vervoering bracht: Bach op sax. In het gezellige kader van de Brusselse nachtclub Mr. Wong brengt het Nederlandse strijkkwartet Zapp 4 frisse bewerkingen die inzoomen op de  speelsheid en tijdloze lyrische benadering binnen het oeuvre van Radiohead. Maar ook Alain Platel (C(h)oeur), Josse De Pauw (Escorial) en Anouk De Clercq (Lacrymae) geven uiting aan de betekenis van de melancholie, los van de traditionele genregrenzen.

Gerenommeerde internationale artiesten
KlaraFestival staat garant voor een internationale en kwaliteitsvolle programmering. Het is dan ook uitkijken naar de uitvoering van Berlioz’ Symphonie fantastique door het Orchestra of the Age of Enlightenment onder leiding van een pionier van de historische uitvoeringspraktijk en Berlioz kenner: Sir Roger Norrington. Hervé Niquet slaagt er, met Le Concert Spirituel,  ook nu weer in om ons te ontroeren en brengt renaissance-polyfonie ontegensprekelijk tot een apotheose door een verdubbeling van de vocale partijen met 2 orgels, 2 klavecimbels, cornetten, trombones en lage rietinstrumenten. De Franse Mozart-specialist Jérémie Rhorer sluit het KlaraFestival af met een sleutelwerk: Mozarts onvoltooide Requiem. Hij leidt een indrukwekkende solistencast en staat voor het eerst aan het hoofd van het Collegium Vocale Gent.

Teodor Currentzis en Mahler Chamber Orchestra in residentie.
Gewrongen in het keurslijf van Stalins dictatuur ontwikkelde Dmitry Sjostakovitsj in zijn werk een bijzondere introspectie en melancholie. Daar ligt de basis voor de prestigieuze residentie met het Mahler Chamber Orchestra onder leiding van de energieke Griekse topdirigent Teodor Currentzis. Net als vorig jaar knoopt het KlaraFestival opnieuw aan bij de succesvolle trilogie in de drie toonaangevende Belgische concertzalen: Bozar, Concertgebouw Brugge en deSingel en dit met een  indrukwekkende cast aan topsolisten: tenor Ian Bostridge en pianist Alexander Melnikov in Brussel, cellist Jean-Guihen Queyras in Brugge en sopraan Angela Denoke, bas Petr Migunov en violist Andrey Baranov op de Antwerpse affiche. De muziek van Sjostakovitsj wordt er telkens verbonden aan werken van zijn ziels- en tijdgenoot Benjamin Britten.

Sociaal engagement
Met Shanti! Shanti! heeft het KlaraFestival een uniek concept voor en door kinderen. Voor dit project brengen het Festival van Vlaanderen Brussel en de cultuureducatieve organisatie MET-X kinderen uit Antwerpen en Brussel samen - kansarm, kansrijk, met verschillende thuistalen en van 21 verschillende culturele achtergronden - om nieuwe liedjes en koorstukken van Thomas Smetryns en Olivier Thomas te zingen. Gekke stemmen, rare talen en kleurrijke klanken maken van dit concert een waar feest voor het oor!

Middagconcerten
In 1563, precies 450 jaar geleden, werd John Dowland geboren. Wereldberoemd werd hij met het melancholische lied Flow My Tears. Melancholie en Dowland gaan hand in hand. Geen wonder dus dat hij een belangrijke rol speelt tijdens de middagconcerten. Ontdek daarnaast de melancholie in het werk van vele andere grote componisten zoals Kurtàg, Dvorák, Beethoven, Sjostakovitsj, Britten. Beleef grote muziek in kleine settings, en dit door de beste uitvoerders van dit moment, dat is het opzet van de middagconcerten die op het KlaraFestival gebracht worden. Op het programma staan grote namen zoals Skip Sempé, Jan Michiels & Inge Spinette, Revue Blanche, Matthew Wadsworth & Carolyn Sampson en vele anderen.

Dagelijks live op Klara
Klara covert het integrale festival met talrijke liveopnames en zorgt voor een boeiende uitdieping en omkadering met talrijke radiospecials. Lunchconcerten worden uitgezonden tijdens KlaraFestival Late Night vanaf 22.00 u. De avondconcerten worden live uitgezonden om 19.00 u en nadien heruitgezonden tijdens het programma 'KlaraFestival Best Off ' (14.00 u-17.00 u)

Tijd en plaats van het gebeuren :

KlaraFestival
Van vrijdag 30 augustus tot en met vrijdag 13 september 2013
Op verschillende locaties in Brussel


Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.klarafestival.be

Extra :
KlaraFestival 2013. Tranen, een abstract beginsel? Hildegart Maertens op Kwadratuur.be, 20/08/2013

00:10 Gepost in Concert, Festival, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.