24/07/2013

Theater aan Zee palmt opnieuw Oostende in

Theater aan Zee In Oostende gaat op donderdag 1 augustus een nieuwe editie van Theater aan Zee van start. Het festival vindt plaats van 1 tot en met 10 augustus met als centrale gast het Antwerpse theatercollectief De Roovers. Zij halen een aantal boeiende theatergezelschappen en muzikanten naar Oostende. Nieuw dit jaar is dat er heel wat voorstellingen in het nieuwe cultuurcentrum De Grote Post zullen plaatsvinden. Maar dat neemt niet weg dat het theaterfestival ook nog altijd inzet op locatievoorstellingen in de haven, de duinen of het stadscentrum. Het festival heeft vier grote luiken: theater, muziek, een kinder- en een literatuurfestival. In totaal staan er meer dan 400 voorstellingen op het programma.

De centrale gast van deze editie van Theater aan Zee is het theatercollectief De Roovers uit Antwerpen, dat de fakkel overneemt van Braakland/Zhebilding. De Roovers bestaan uit de vier theatermakers : Robby Cleiren, Sara De Bosschere, Luc Nuyens en Sofie Sente. Het collectief ontstond in 1994 toen ze afstudeerden aan het Antwerpse Conservatorium. Ze werken regelmatig samen met andere acteurs en spelen zelf ook mee met andere gezelschappen. "We spelen zelf vier voorstellingen, maar konden ook verwanten uitnodigen. Dat zijn mensen waarmee we de voorbije 19 jaar hebben samengewerkt", zegt acteur Robby Cleiren.

Voor die verwanten komen onder anderen Josse De Pauw die een eigen tekst brengt op muziek van Kris Defoort, geïnspireerd door het werk van Thelonious Monk, het gezelschap Ontroerend Goed, Warre Borgmans en compagnie Marius naar de badstad. Ook The Broken Circle Bluegrass Band zakt af naar Oostende. De meest opvallende voorstelling is "De noces/Svadebka/De bruiloft". Daarin wordt de danscantate van Stravinsky en de eenakter "De Bruiloft" verweven in een feestelijke voorstelling die telkens door 500 mensen kan worden bijgewoond. Ook voor die opvoering tekenen De Roovers.

In het muziekluik wordt het alvast uitkijken naar The Broken Circle Bluegrass Band, de Congolese gitarist en zanger Flamme Kapaya en een nieuw project onder de noemer Haleyi Tatipere. Dat is een band rond Peter Vermeersch (Flat Earth Society), David Bovée (Think Of One, S.W.A.N.), Pieterjan Vervondel (muziekprogrammator TAZ) en Peter Vanslambrouck (Stedenband Stad Oostende). Eind maart reisden zij naar The Smiling Coast van West-Afrika en keerden terug met een rugzakje vol muzikale ideeën. Het concert van Haleyi Tatipere kadert binnen het Bato Congo project op TAZ, een internationaal luik met een focus op Afrika.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Theater aan Zee
Van donderdag 1 tot en met zaterdag 10 augustus 2013
Op verschillende locaties in Oostende


Het volledige programma en alle verdere info vind je op theateraanzee.be

12:35 Gepost in Concert, Festival, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.