01/07/2013

Ensemble Sturm und Klang speelt Philippe Leroux, Grégory d'Hoop en Gilles Doneux in Leuven en Brussel

Philippe Leroux De concertprogramma's van Sturm und Klang zijn toegespitst op het repertoire van de 20ste en de 21ste eeuw, hebben aandacht voor originele, veeleisende projecten en baden in een sfeer van avontuur, dialoog en nieuwe luisterervaringen. Het ensemble biedt actief steun aan Belgische componisten, in het bijzonder die van de jongste generatie. In het kader van Midis-Minimes/Zomer van Sint-Pieter brengt Sturm und Klang deze week werk van Philippe Leroux (foto), Grégory d'Hoop en Gilles Doneux.

Philippe Leroux (1959) is een uiterst boeiend Frans componist die zich niet gemakkelijk in een bepaald hokje laat duwen en open staat voor zeer veel, zoals de relatie tussen muziek en moderne technologie. Leroux studeerde bij een hele reeks vooraanstaande componisten: Claude Ballif, Franco Donatoni, Jean-Claude Eloy, Betsy Jolas, Ivo Malec, Guy Reibel, Pierre Schaeffer en Iannis Xenakis. Verschillende van deze leermeesters zijn vooral bekend om hun concrete en elektronische muziek. Leroux onderwees compositie aan het ircam van 2001 tot 2006 en werd daarna compositieleraar in Montréal. Hij staat bekend voor zijn geschriften over nieuwe muziek.

Grégory d'Hoop (1986) behaalde het masterdiploma blokfluit met grote onderscheiding aan het Conservatoire Royal de Bruxelles in 2009, in de klas van Frédéric de Roos. Aan het Conservatoire Royal de Mons behaalde hij het bachelordiploma met grote onderscheiding in de klas van Claude Ledoux. Tijdens zijn studies kreeg hij de kans zijn kennis te verdiepen bij Jean-Marie Rens, Thierry Blondeau en Peter Swinnen. Als blokfluitist vervolmaakte hij zich bij Jérôme Minis, Sébastien Marq en Gerd Lünenbürger. Zijn interesse voor vrije improvisatie bracht hem bij Michel Massot en Pascal Contet. In 2007 richtte hij het trio Machine Arrière op. In 2004 viel hij in de prijzen op de Axion Classics Dexia Wedstrijd voor de disciplines blokfluit én compositie. In 2008 ontving hij de prijs André Souris, een initiatief ter ondersteuning van jonge beloftevolle componisten uit de Franse Gemeenschap. In 2011 was hij laureaat van de Belgische Stichting Roeping. Grégory d’Hoop zet momenteel zijn compositiestudies voort bij Elena Mendoza, Walter Zimmermann en Daniel Ott aan de Universität der Künste van Berlijn, waar hij in 2011 het diploma blokfluit behaald heeft met de grootste onderscheiding.

Gilles Doneux (1985) is vroeg met muziek begonnen. Op vierjarige leeftijd startte hij met de studie van viool, en leerde vervolgens diverse instrumenten zoals slagwerk en trombone te spelen. Gelijklopend met deze klassieke instrumentale opleiding speelde Gilles Doneux in verschillende rockgroepen en verdiepte hij zich in de elektronische muziek die hij met zijn computer componeerde. Dankzij een professor muziektheorie ontdekte hij de muziek van de 20ste eeuw, en meer specifiek de muziek van György Ligeti en Tristan Murail. In die muziek vond hij een overeenkomst tussen zijn instrumentale kennis en zijn ervaringen met electronische muziek. In 2005 spitste hij zich toe op compositie en startte aan het Koninklijk Conservatorium van Bergen. In 2010 behaalde hij een master in compositie bij Claude Ledoux en in 2011 een master in klassieke notatie bij Jean-Pierre Deleuze. Hij volgde tevens lessen voor toegepaste muziek (filmmuziek, theater,…) bij Denis Pousseur en Jean-Luc Fafchamps. Hij kreeg opdrachten van de ensembles Musique Nouvelles, Nahandove, Sturm und Klang, Maitrise de la Loire, van het Festival de Wallonie en het festival Musicatta, evenals van de stad Abbeville (Picardië) ter gelegenheid van het honderjarige bestaan van Alfred Manessier. Hij werkte ook samen met verschillende regisseurs voor originele creaties: Laurence Adam (Que du bonheur! 2004, Mais qu’est ce que j’ai fais de ma vie? 2006), Fabrica Piaza (Songe d’une nuit d’été 2007) en Isabelle Joniaux (l’oiseau bleu 2007).

Gilles Doneux over 'Breaking News' : " Hoe kunnen we vermijden te verdrinken in de dikke, gestage informatiestroom waarin we dag in dag uit worden ondergedompeld? Dat is de vraag waarop de componist zich baseert voor zijn compositie.
De instrumenten spelen om beurten en scheppen een compacte, complexe klank - massa. Stilaan gaan enkele elementen hun eigen weg en trekken de aandacht. Zodra de klemtoon op die ‘klankobjecten’ komt te liggen, worden ze ontleed en met elkaar gecombineerd om een helder gegeven te creëren. Maar dat gegeven brokkelt na een tijdje af en raakt vervormd, als loopt het onverbiddelijk zijn eigen ondergang tegemoet."

Sturm und Klang
Door een naam te kiezen die verwijst naar de preromantische stroming Sturm und Drang, waarin jonge kunstenaars zich schaarden achter idealen van vrijheid, passie en individuele emancipatie, meet het Orchestre Sturm und Klang zich eigenschappen aan als energie, onstuimigheid en jeugdig enthousiasme. Het is in die geest dat de muzikanten van het orkest, dat in 2000 door Thomas Van Haeperen werd opgericht, eenzelfde elan en engagement delen voor projecten die een beroep doen op hun gevoeligheid en creativiteit. Sturm und Klang treedt in twee bezettingen op: strijkorkest Orchestre Sturm und Klang (OSK, 22 muzikanten) en gemengd ensemble, Ensemble Sturm und Klang (ESK, een twaalftal muzikanten, met als basis een dubbel kwintet - strijk- en blaaskwintet - aangevuld met slagwerk en piano).

Programma :

  • Philippe Leroux (1959), De la texture (2007)
  • Grégory d'Hoop (1986), Motetus II (2011)
  • Gilles Doneux (1985), Breaking News (2012)

Tijd en plaats van het gebeuren :

Sturm und Klang : Philippe Leroux, Grégory d'Hoop, Gilles Doneux
Donderdag 4 juli 2013 om 12.15 u
30CC/Wagehuys - Leuven

Brusselsestraat 63
3000 Leuven

Meer info : www.zomer-van-sint-pieter.be
--------------------------
Vrijdag 5 junli 4 juli 2013 om 12.15 u
Koninklijk Conservatorium Brussel

Regentschapsstraat 30
1000 Brussel

Meer info : www.midis-minimes.be

Extra :
Philippe Leroux : www.lerouxcomposition.com, brahms.ircam.fr en youtube
Grégory d'Hoop op youtube
Gilles Doneux op www.memm.be en youtube

Elders op Oorgetuige :
Een hele zomer vol heerlijke lunchconcerten in Brussel en Leuven tijdens Midis-Minimes en Zomer van Sint-Pieter, 30/06/2013
Sturm und Klang brengt vijfvoudig portretconcert in Espace Senghor, 12/03/2013

22:29 Gepost in Concert, Festival, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.