29/05/2013

Operadagen Rotterdam in het teken van (r)evolutie en vrijheid

Operadagen Rotterdam In Rotterdam gingen zaterdag de Operadagen van start. Negen dagen lang zijn 36 producties uit zes verschillende landen te zien op 23 locaties. Het thema is dit jaar (R)evolutie: Vrijheid. Opera en muziektheater op heel wat bijzondere plekken. Zo was er in het openingsweekend een voorstelling te zien in de voormalige gevangenis aan de Noordsingel. Na het openingsweekend presenteert het festival grote producties in de theaters, zoals de wereldpremière van 'Songs of War', een productie van Muziektheater Transparant dat wordt opgevoerd in het nieuwe Luxor Theater, met bekende solisten als de Duitse bariton Dietrich Henschel en de Amerikaanse sopraan Claron McFadden. Een andere Vlaamse productie is 'Territoria', ook al van Muziektheater Transparant. De gedeelde fascinatie voor de muziek van de befaamde Vlaamse componist Wim Henderickx was het vertrekpunt voor deze voorstelling van theatermaakster An De Donder, beeldend kunstenaar Freija Van Esbroeck en scenograaf Erki De Vries.

Operadagen Rotterdam 2013 staat in het teken van Vrijheid. Vrijheid als basis van een samenleving, bevrijding uit oorlog, bevrijding uit een keurslijf, individuele vrijheid. De manier waarop er met dit thema wordt gewerkt is kenmerkend voor Operadagen: grenzen worden afgetast, oud repertoire wordt in een nieuw jasje gestoken en ongewone formats worden verkend. Van 25 mei tot en met 2 juni staat Rotterdam in het teken van opera en muziektheater. De Operadagen in Rotterdam is het muziektheaterfestival dat anders durft te zijn. Het festival tast de grenzen af van wat de bezoeker verwacht dat opera en muziektheater is. Op het programma staan bekende titels en nieuwe ontdekkingen. Deze worden getoond op diverse locaties in Rotterdam.

Tijdens het festival wordt bestaand en nieuw repertoire gebundeld in een zinnenprikkelend programma waarin vernieuwing en verdieping hand in hand gaan met publieksontwikkeling en community arts. De Operadagen Rotterdam staan in het teken van samenwerking, verbinding en originaliteit als kracht. Het thema 'Vrijheid' is het vertrekpunt voor het programma met voorstellingen op podia, in huiskamers, in de wijken en in de voormalige gevangenis op de Noordsingel. Overal klinkt opera en muziektheater in vele verschijningsvormen.

Zo maakt de bezoeker kennis met het van oorsprong Tsjechische verhaal van Katia Kabanova: een getrouwde vrouw die onder de drukkende duim van haar schoonmoeder vandaan probeert te komen en uiteindelijk een hoge prijs betaalt voor haar vrijheid. Ook de aan oorlogsgerelateerde 'Songs of War' vormt onderdeel van dit thema. Beide producties gaan over de stem van de vrouw, de aanklacht van de vrouw tegen bezetting en oorlog. Er is verder speciale aandacht voor het werk van Hugo Claus en in het bijzonder voor Het Verdriet van België en de rol van opera en de vrouw in zijn werk. Het is inmiddels vijf jaar geleden dat Hugo Claus stierf en dertig jaar geleden dat hij Het Verdriet van België schreef. Operadagen vertelt zijn verhaal waarin oorlog en collaboratie centraal staan. Kortom enorm veel inspirerende producties op hele bijzondere locaties.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Operadagen Rotterdam
Van zaterdag 25 mei tot en met zondag 2 juni 2013
Op verschillende locaties in Rotterdam


Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.operadagenrotterdam.nl

Elders op Oorgetuige :
Belgische première Songs of War in de Bijloke in Gent, 29/05/2013
Territoria : totaalervaring op de grens tussen beeldende kunst, stop motion animatie, muziek, spel en tekst, 11/01/2013

19:18 Gepost in Concert, Festival, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.