29/05/2013

Holland Festival 2013 focust op muziektheater

Holland Festival Zaterdag gaat de 66ste editie van het Holland Festival van start in Amsterdam. Het toonaangevende internationale podiumkunstenfestival is een mix van podiumkunsten als (muziek)theater, muziek, dans, opera en muziek die samengaan met zowel westerse als niet-westerse kunstvormen. Ook is er aandacht voor beeldende kunst, literatuur en architectuur. De programmering benadrukt disciplinaire crossovers en bevat uitzonderlijke voorstellingen van internationaal niveau. Het festival is altijd koploper geweest in het ondersteunen van moderne en niet-klassieke hedendaagse muziek en nieuwe kunstvormen in de wereld van het muziektheater. Zoals elk jaar is het programma van het Holland Festival 2013 wederom verrassend en vooruitstrevend. Een van de hoogtepunten dit jaar is de speciale opera/3D-filmvertoning Sunken Garden van de Nederlandse componist Michel Van der Aa en de befaamde romanschrijver David Mitchell.

Het Holland Festival opent op zaterdag 1 juni zijn 66ste editie met de muziektheatervoorstelling Quartett van Luca Francesconi. De productie van Teatro alla Scala in Milaan werd vormgegeven door Àlex Ollé, in samenwerking met IRCAM in Parijs. Het festival focust dit jaar vooral op muziektheater. Andere in het oog springende muziektheaterproducties in het 26 dagen durende festival zijn de nieuwe 3D-opera Sunken Garden van Michel van der Aa met libretto van David Mitchell en Desdemona met tekst van Toni Morrison in regie van Peter Sellars, gecomponeerd en uitgevoerd door de Malinese ster Rokia Traoré. Jan Fabre tekent voor Tragedy of a Friendship, een nieuwe opera over de getroebleerde verhouding tussen Wagner en Nietzsche. Suster Bertken van Rob Zuidam wordt geënsceneerd door Pierre Audi. Heiner Goebbels sluit af met When the mountain changed its clothing met het wereldberoemde Vocal Theatre Carmina Slovenica

De theaterprogrammering toont meer dan anders werk uit niet-Europese landen en introduceert nieuwe makers in Nederland. Simon Stone brengt met het Australische gezelschap Belvoir een eigen versie van Ibsens Wilde Eend en de Congolese theatermaker Dieudonné Niangouna maakt geëngageerd teksttheater. Marco Layera Navarro toont met La Re-sentida uit Chili een satire over utopie, revolutie en kunst. La Re-sentida maakt deel uit van een Zuid-Amerikaans drieluik, samen met de Argentijnse Mariano Pensotti en Emilio García Wehbi in Frascati. Terugkerende gezelschappen zijn Needcompany met Jan Lauwers met Marktplaats 76, Toneelgroep Amsterdam met De Meeuw in regie van Thomas Ostermeier en Theatre of Nations met de wereldberoemde regisseur Andrej Moguchiy en stercomédienne Liya Akhedzhakova. Ook uit Zuid-Amerika komt Bruno Beltrão, met zijn eigengereide mix van urban dance en conceptuele dans. Benjamin Millepied, bekend als choreograaf van de film Black Swan en binnenkort artistiek directeur van het Parijse Opera Ballet komt met zijn L.A. Dance Project. 

De caleidoscopische muziekprogrammering trapt af met het Algerijnse chaabi-orkest El Gusto dat zinderende volksmuziek brengt uit de Kashba van Algiers. De 'supergroep' The Gloaming laat Ierse Folk horen en musicabanda Franui uit Oost-Tirol brengt een vertolking van klassieke Mahlerliederen. Hedendaagse muziek komt ruim aan bod met het opus magnum Nine Rivers van de Schotse componist James Dillon in een zes uur durend concert. De Radio Kamer Filharmonie neemt bij het festival afscheid met werk van onder andere Pascal Dusapin en nieuw werk van Matijs de Roo. Reinbert de Leeuw speelt For Bunita Marcus van Morton Feldman

Muziek ontmoet andere kunstvormen in een aantal multidisciplinaire voorstellingen. In het Stedelijk Museum battelen Kunstpfeifers en Biergeigers. Videokunstenaar en muzikant Christian Marclay toont in het Muziekgebouw aan 't IJ Everyday, een hypnotiserende videoscore met live muziek. In EYE wordt met de uitvoering van drie vroegere werken de focus op Marclay gecompleteerd. De gerestaureerde versie van de film West Side Story wordt vertoond met livemuziek door het Radio Filharmonisch Orkest. Muziek, acrobatiek en dans komen samen in de familievoorstelling Hans was Heiri van het Zwitserse gezelschap Zimmermann & de Perrot. Samen met De Nederlandse Opera en de NTR toont het festival Die Meistersinger von Nürnberg in het Amsterdamse Oosterpark. Met ruim 45 producties en 109 voorstellingen toont het festival weer een breed en gevarieerd programma in alle disciplines. 

Tijd en plaats van het gebeuren :

Holland Festival
Van zaterdag 1 tot en met woensdag 26 juni 2013
Op verschillende locaties in Amsterdam


Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.hollandfestival.nl

Elders op Oorgetuige :
Tragedy of a Friendship : de tragedie van alle kunst, 13/05/2013
Duitse grootmeester van het muziektheater Heiner Goebbels op Kunstenfestivaldesarts, 4/05/2013

22:35 Gepost in Concert, Festival, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.