20/05/2013

Tweede concert in de reeks Integrale pianosonates van Frank Nuyts in de Bijloke

Frank Nuyts Op woensdag 22 mei vindt in de Bijloke in Gent het tweede concert in de reeks van de integrale pianosonates van Frank Nuyts (foto) plaats. Deze keer zijn Anastasia Kozhushko, Elisa Medinilla en de alom bekende Ralph Van Raat van de partij. Het concert wordt opgenomen en wordt op 20/06/2013 om 20.00 u integraal uitgezonden door Klara.

Frank Nuyts is een rascomponist op het terrein van de hedendaagse pianoliteratuur. Vanaf december 2012 startte muziekcentrum de Bijloke met de presentatie van zijn oeuvre voor pianosolo: de pianosonate-integrale. Het gaat om 18 sonates, waarvan er nu 14 zijn gecomponeerd en nog 4 geschreven moeten worden. We bieden twee concerten per seizoen aan (najaar en voorjaar) met telkens 3 sonates van Frank Nuyts. Daarvan zijn er twee al geschreven (en/of uitgevoerd) en is er telkens één creatie (beginnende vanaf nr. 13). Eén van de pianisten per recital zal bovendien de Nuytssonate confronteren met een ander werk naar eigen keuze.

Wie deelneemt aan het Frank Nuyts avontuur beschouwt hedendaagse muziek als een tweede natuur. Timmeren de dames Elisa Medinilla en Anastasia Kozhushko nog aan de weg van de beroemdheid, dan valt de jonge Nederlandse pianist Ralph van Raat (1978) al internationaal in de prijzen voor zijn opnamen en concerten van hedendaagse muziek. Van Raat zette onder meer het volledige piano-oeuvre van John Adams, Louis Andriessen en Magnus Lindberg op cd. Toen hij de kersvers geschreven sonate nr. 14 van Nuyts onder ogen kreeg, twijfelde hij geen moment. Wat hij als pendant van Nuyts presenteert, mag er zijn: Debussy en Stravinsky.

Frank Nuyts werd geboren in Oostende op 3 februari 1957. Hij studeerde in Gent slagwerk en kamermuziek aan het Koninklijk Muziekconservatorium (o.a. bij Claude Coppens) en daarna compositie aan het Instituut voor Psychoacustica en Elektronische Muziek (IPEM) bij Lucien Goethals. Momenteel doceert hij compositie en orkestratie aan de School of Arts van de Hogeschool Gent.

Zijn eerste werken schreef hij in een modernistische postseriële stijl. Voor één van die werken, 'Alsof de hand nooit meer weggaat', kreeg hij in 1979 de Tenutoprijs voor compositie. 'Rastapasta' voor solostrijkers en fluit uit 1986 betekende echter de breuk met dat idioom. Hij ging de kant op van het postmodernisme en zijn werk wordt sindsdien gekenmerkt door een neotonale toonspraak en een zeer persoonlijke verwerking van invloeden uit de zogenaamde commerciële muziekgenres.

Samen met Iris De Blaere richtte hij in 1989 de groep Hardscore op, waarmee voor deze nieuwe stijl ook een passend klankidioom werd gezocht. Voor deze groep componeerde hij zes 'Hardscore Books', waarvan het derde (1996) een compositieopdracht was van de Provincie Oost-Vlaanderen. Toch schreef hij ook nog composities voor klassieke bezettingen: naast losse orkestwerken en heel veel kamermuziek, zijn eerste drie symfonieën, twee concerti en werken voor grote cross-overensembles.

In 2002 stopt hij met de groep Hardscore en schrijft weer voltijds voor klassieke bezettingen, in opdracht van binnen- en buitenlandse ensembles. Dit leidt tot een zeventigtal nieuwe werken waaronder de 4de & 5de symfonie, 18 sonates en nogal wat vocaal werk (a capella & 4 kameropera's).

Sinds 2010 organiseert hij samen met Iris De Blaere en ism De Bijloke het jaarlijks muziekfestival 'Voorwaarts Maart/En Avant Mars'. Hij werd bekroond met de Prijs Hedendaagse Muziek Vlaanderen - Québec (1990), de eerste prijs in het Muizelhuiscompositieconcours (1991) en de Cultuurprijs van de Stad Gent (1995). Zijn kameropera 'Middle East' (2010), gecomponeerd voor LOD, kreeg de Prijs voor Nieuwe Muziek van de Provincie Oost-Vlaanderen (2011).

Tijd en plaats van het gebeuren :

Elisa Medinilla, Anastasia Kozhushko & Ralph Van Raat : Integrale pianosonates Frank Nuyts II
Woensdag 22 mei 2013 om 20.00 u
Muziekcentrum de Bijloke Gent

Bijlokekaai 7
9000 Gent

Meer info : www.debijloke.be

Frank Nuyts : Extra : www.franknuyts.com, www.hardscore.be, www.matrix-new-music.be en youtube

Elders op Oorgetuige :
Integrale pianosonates van Frank Nuyts in de Bijloke, 17/12/2012

10:32 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.