13/05/2013

Nieuwste project van Kristof Lauwers en Maja Jantar in première in de Komkommertijd

Maja Jantar In Glaer, het nieuwste project van componist Kristof Lauwers en stemkunstenares Maja Jantar (foto), ondergaan de klanken geproduceerd door Maja verschillende real-time electronische transformaties. Die kan ze bijsturen via een theremin. De theremin is een van de oudste electronische instrumenten, dat bespeeld wordt zonder het aan te raken, door de afstand tussen de handen en twee antennes te varieren. In deze performance is de klank van het instrument niet hoorbaar, maar wordt het gebruikt om de parameters van digitale vervormingen te sturen.

Maja Jantar Maja Jantar is dichter, regisseur, plastisch kunstenaar en volbloed artieste. Zij verkent en vermengt de grenzen van menig media, wat telkens weer een intrigerend resultaat oplevert. Ze studeerde kunstwetenschappen en begon vanaf 1995 performances te geven (in Gent, Antwerpen, Arnhem, Wenen, London...). Deze voorstellingen waren meestal gebaseerd op een door haar geschreven tekst, en een aan de hand daarvan uitgewerkte enscenering. Daarnaast creëerde ze diverse werken als woordkunstenaar.

Ze was actief in het poëtisch collectief Krikri en regisseerde onder meer De Schilder en Waterman van Jelle Meander, de opera's Infinito Nero van Salvatore Sciarrino, La Corona van C.W. Gluck en Aap verslaat de Knekelgeest van Peter Schat. Tevens werkte ze als assistente samen met Guy Joosten aan de opera Albert Herring en volgde ze workshops bij Lydia Lunch en David Moss aan het Institute for Living Voice. Als plastisch kunstenaar exposeerde ze onder meer in Gent, Brussel en Salzburg.

Kristof Lauwers studeerde gitaar bij Ida Polck en experimentele compositie bij Godfried-Willem Raes, bij wie hij zich specialiseerde in elektroakoestische muziek, live-electronics en algoritmische compositie. Hij is thans werkzaam bij Stichting Logos, een stichting voor experimentele muziek te Gent, waar hij meewerkt aan de ontwikkeling van <GMT>, een programmeertaal voor onder meer real-time algoritmische en interactieve compositie. Als componist/softwareontwikkelaar en uitvoerder is Lauwers tevens verbonden aan het Logos <M&M> ensemble, waar hij de mogelijkheid heeft om de nieuwste technologieën op gebied van interactieve muziek te verkennen. De meeste composities die Lauwers voor het <M&M> ensemble schrijft zijn interactieve werken: computerprogramma's die in real-time muzikale beslissingen nemen afhankelijk van de acties van muzikanten en dansers die interageren met het machineorkest. Naast zijn werk voor het <M&M> orkest maakt Lauwers ook elektroakoestische muziek en kamermuziek, vaak met live electronics. Zijn muziek is regelmatig te horen in Vlaanderen en omstreken, maar werd ook gespeeld op festivals in Nederland, Frankrijk, Polen, Zwitserland, Duitsland en Portugal.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Cinema of Attractions: Glaer (Maja Jantar & Kristof Lauwers)
Dinsdag 14 mei 2013 om 20.00 u
Komkommertijd - Gent

Reep 14
9000 Gent

Meer info : www.komkommertijd.be

Extra :
Maja Jantar : majajantar.wordpress.com en youtube
Kristof Lauwers : kristoflauwers.domainepublic.net, www.matrix-new-music.be en soundcloud.com

14:11 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.