29/04/2013

Caroline Melzer & Nurit Stark brengen Kurtágs Kafka-Fragmente in deSingel

György Kurtág Liederen voor zang en viool solo? Klinkt nogal pover, maar niets is minder waar. Met zijn liedcyclus 'Kafka-Fragmente' schreef György Kurtág (foto) een van de spannendste meesterwerken van de twintigste eeuw. Losse stukjes tekst, vaak maar één zin, uit de brieven en dagboeken van Franz Kafka vormen het vertrekpunt. In veertig uiterst gebalde liederen voert Kurtág je doorheen het labyrint van Kafka's gedachten en emoties. Korte maar diepgaande existentiële vragen verklankt Kurtág in aforistische miniaturen met een enorme expressieve kracht.

Centraal thema van dit concert is 'de weg'. De jonge Berlijnse vormgevers Isabel Robson en Susanne Vincenz gebruiken het reismotief als leidraad voor hun scenische uitwerking en video-installatie van de 'Kafka-Fragmente'. De architectuur van een verlaten, ronde hangar voor locomotieven staat centraal. Caroline Melzers kleurrijke sopraanstem fluistert als satijn of steekt als een mes waar Kurtágs snel veranderende partituur het vraagt. Nurit Starks viool is meer dan ondersteuning, volgt de stem als een mysterieuze schaduw of verstoort met brute uithalen.

György Kurtág schreef 'Kafka-Fragmente' in 1985-'86 in nauwe samenwerking met de violist András Keller, een Kurtágpromotor pur sang, die hem in de technisch instrumentele kwesties adviseerde. In 1987 verzorgde Keller samen met Adrienne Csengery de première tijdens het 'Festival van de moderne muziek' in Witten. Kurtág baseerde zijn stuk op flarden uit Kafka's dagboeken en brieven die hij aaneen smeedde tot een geheel. Die fragmenten, veertig in totaal, zijn ondergebracht in vier delen die samen een uur duren en hun volgorde is volstrekt muzikaal bepaald. De teksten zijn ondergeschikt aan de muziek. Kurtág voelde zich altijd al sterk tot Kafka aangetrokken. Vanaf zijn jeugd verzamelde hij fragmenten uit diens teksten waarin hij compositorische mogelijkheden zag. Er is ook een zekere overeenkomst tussen beiden: hun Centraal-Europese Joodse wortels, hun hoge mate van zelfkritiek en hun lange periodes van inactiviteit. De korte fragmenten zijn zeer verschillend van sfeer en de tekst en muziek zijn symbiotisch met elkaar verbonden.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Caroline Melzer & Nurit Stark : Kurtág, Kafka-Fragmente
Donderdag 2 mei 2013 om 20.00 u
(inleiding door Piet De Volder om 19.15 u)
deSingel - Antwerpen
Desguinlei 25
2018 Antwerpen

Meer info : www.desingel.be

Extra :
György Kurtág op www.boosey.com en youtube
The Mind is a Free Creature. The music of György Kurtág , Rachel Beckles Willson op www.ce-review.org, 24/03/2000

Elders op Oorgetuige :
Peter Sellars ensceneert Kafka-Fragmenten van Kurtag in de KVS, 8/11/2010

Bekijk alvast dit fragment uit Kurtágs Kafka-Fragmente

14:42 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.