20/04/2013

MATRIX stelt statische en repetitieve muziek centraal tijdens Erfgoeddag in Leuven

Erfgoeddag Nu zondag 21 april is er heel wat muzikaals te beleven in Leuven! In het kader van Erfgoeddag organiseert MATRIX Centrum voor nieuwe muziek maar liefst 4 gratis activiteiten rond statische en minimale muziek, toegankelijk voor jong en oud. Combineer een dagje Leuven met een lezing, een tentoonstelling en zelfs een concert. Warm aanbevolen!

Op zondag 21 april vindt de 13de editie van Erfgoeddag plaats. Naar jaarlijkse traditie ontwikkelde MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] een heleboel activiteiten rond het centrale thema van de dag. Dit jaar is dat 'Stop de Tijd!' - een warme uitnodiging om even de snelheid van het leven te doorbreken. Met deze thematiek in het achterhoofd bedachten MATRIX vier activiteiten waarin statische en repetitieve muziek centraal staan. Plaats van het gebeuren is OPEK, Vaartkom 4, 3000 Leuven. De toegang is gratis.

Workshop: Minimal music
Tijdens deze workshop maken kinderen vanaf 6 jaar kennis met de eenvoudige en betoverende 'Minimal Music'! Door de herhalingspatronen klinkt deze muziek als een zwevende klankwolk. Voortbouwend op de eenvoudige bouwstenen van het muziekstuk 'Pourque les fruits mûrissent cet été', gecomponeerd door Karel Goeyvaerts, knutselen we in deze workshop samen een hele nieuwe compositie in elkaar!
- Workshop (45') om 14.00 u en om 15.30 u
- Reservatie via info@matrix-new-music.be of +32 499 18 54 51
- Aantal plaatsen : 2 x 20
- Deze activiteit werd speciaal ontwikkeld voor gezinnen met kinderen (-12j)

Concert: Stop de tijd
In samenwerking met SLAC -Stedelijke Leuvense Academie en Conservatorium, Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord Oud-Heverlee en Gemeentelijke Academie Zaventem
Muziek is de tijdskunst bij uitstek en net dát prikkelt heel wat componisten om muziek te maken die lijkt stil te staan in de tijd en de ruimte verkent. Na een intensieve samenwerking met tubist, componist, improvisator Robin Hayward brengen de leerlingen van de academies van Leuven, Oud-Heverlee en Zaventem hun hoogsteigen compositie rond het thema 'Stop de tijd'. Zij zullen jou met trots dit culturele erfgoed-in-wording voorstellen op hun concert. Het muziekstuk zal nadien in de muziekbibliotheek van MATRIX worden bewaard.
- Concert om 17.00 u
Gratis toegang

Tentoonstelling en lezing: Statische muziek
Via een lezing en een tentoonstelling vol geluid- en beeldmateriaal uit de MATRIX-collectie, loodsen we je door de klankwereld van de statische muziek. Mooie voorbeelden van statische muziek zijn te vinden bij de 'Minimal Music' die niet zelden geïnspireerd wordt door de tranceopwekkende Indiase raga's. Maar ook bij onze eigen Karel Goeyvaerts die 'sterrenmuziek' wou schrijven, of – heel contrastrijk – in 'The Movement of People Working' van Phil Niblock, waarbij beelden van repetitief ambachtelijk werk geconfronteerd worden met volstrekt bewegingsloze muziek. In de doorlopende tentoonstelling en tijdens de lezing maken we je wegwijs in het bijzondere klankenuniversum van de statische muziek.
- Tentoonstelling doorlopend open van 10.00 u tot 18.00 u
- Lezing (30') om 14.00 u en om 15.30 u
Gratis toegang

Meer info : www.matrix-new-music.be en www.erfgoeddag.be

21:50 Gepost in Concert | Permalink |  Facebook

Commentaren

Merci pour ce post très interressant

Gepost door: Sildénafil | 02/06/2013

De commentaren zijn gesloten.