08/04/2013

Digital Poem : Vlaams Radio Koor vervangt papieren partituren door tablets

Arvo Pärt Het Vlaams Radio Koor zet een volgende stap in het digitaliseringstraject dat begin november werd gelanceerd door Brussels Philharmonic, neoScores en Samsung. Voor het eerst zal de hele weg die een partituur tijdens een productie aflegt digitaal verlopen: van het aanleveren over thuisstudie en repetities tot concerten en uiteindelijk het opnieuw klasseren na afloop van de productie.

Voor de productie Digital Poem digitaliseerde het Vlaams Radio Koor het centrale werk, de Missa l'Homme Armé van Guillaume Dufay. NeoScores maakte de score verder klaar voor gebruik op tablets. De koorleden kregen de Samsung GALAXY Note 10.1 enkele weken voor de start van de productie mee naar huis voor zelfstudie. Ook tijdens de concerten (tussen 9 en 12 april in Lier, Flagey, Hasselt en Zoersel) zal dit werk vanop de tablets gezongen worden.

Dat het Vlaams Radio Koor deze volgende en belangrijke stap zet in het digitaliseringstraject mag niet verbazen. Intendant Gunther Broucke: "Bij het lanceren van het traject in november wisten we dat er nog heel wat werk aan de winkel was. De combinatie van hardware, software en digitale content moet immers perfect in elkaar klikken. Onze rol is om met de professionele musici van koor en orkest een levend laboratorium te bieden, waar uitgebreid kan getest worden, directe feedback van de gebruikers mogelijk is, en permanente evaluatie en bijsturing gebeurt om dit ambitieuze parcours zo optimaal mogelijk verder te zetten. Gezien de structuur van een kamerkoor eenvoudiger is dan die van een symfonisch orkest, lag het voor de hand dat we de volgende stap samen met het Vlaams Radio Koor zouden zetten. De mobiliteit die de tablet biedt, de notatie mogelijkheden van de software en de directe interactie tussen de dirigent en de zangers zijn ideaal voor een kooromgeving."

Ook dirigent Nicolas André is enthousiast: "Ik ben positief verrast door het gebruiksgemak van de digitale partituren. Het werk van Dufay laat veel ruimte voor interpretatie, en groeit tijdens de repetities. Dankzij de tablets en de software van neoScores kan ik de aanduidingen makkelijk en snel aanpassen, en onmiddellijk aan alle koorleden bezorgen die op hun beurt de gewijzigde versie meteen kunnen oproepen."

Naast al deze voordelen zorgen de tablets ook voor een grotere mobiliteit op het concertpodium, wat nieuwe mogelijkheden voor de enscenering van concerten. Het statische element van de pupiters met vaak verschillende partituren erop zal nu plaats maken voor een meer organische en mobiele concertvorm, die helemaal afgestemd kan worden op de locatie, de inhoud en de sfeer van de muziek. Voor Digital Poem werkte dirigent Nicolas André samen met lichtontwerper Eric Feys een concept uit waarbij de hedendaagse werken (met papieren partituren) in een strakke, traditionele opstelling gebracht worden, onderbroken door de 15de eeuwse Missa van Duafy die in een intieme kring rond de dirigent gezongen wordt - met de tablets in de hand. Of hoe hedendaagse technologie een nieuwe dimensie geeft aan een meer dan 5 eeuwen oud werk.

Het volkslied L'Homme Armé was in de Renaissance een belangrijke inspiratiebron voor tal van muzikale bewerkingen. Guillaume Dufay was één van de eerste componisten die de melodie gebruikte als basis voor een mis. Naast de melodie roept ook het thema - vrees de gewapende man - een onmiddellijke associatie op met oorlog. Wat toen de strijdkreet was van iedere kruisvaarder die ten strijde trok tegen het Ottomaanse rijk, draagt vandaag een universele en brandend actuele boodschap in zich. Op zijn minst even inspirerend is de tegenpool van deze strijdkreet: de roep om vrede, een ander geliefkoosd thema doorheen de muziekgeschiedenis. Arvo Pärts Da Pacem Domine en Peteris Vasks' Dona Nobis Pacem zijn niets anders dan hedendaagse gebeden, vurige pleidooien voor een vrede die blijft duren.

Programma :

  • Arvo Pärt, De Profundis
  • Guillaume Dufay, Missa l’Homme Armé
  • Arvo Pärt, Da pacem Domine
  • Knut Nystedt, O Crux
  • Pascal Dusapin, Umbrae Mortis
  • Peteris Vasks, Dona nobis pacem

Tijd en plaats van het gebeuren :

VRK & Bart Naessens : Digital Poem
Dinsdag 9 april 2013 om 20.15 u
Jezuïetenkerk Lier

Gasthuisvest 50
2500 Lier

Meer info : www.lierscultuurcentrum.be en www.vlaamsradiokoor.be
--------------------------------
Woensdag 10 april 2013 om 20.15 u
Flagey - Brussel
H.-Kruisplein
1050 Elsene (Brussel)

Meer info : www.flagey.be en www.vlaamsradiokoor.be
--------------------------------
Donderdag 11 april 2013 om 20.00 u
Virga Jesse Basiliek - Hasselt

Kapelstraat
3500 Hasselt

Meer info : www.ccha.be en www.vlaamsradiokoor.be
--------------------------------
Vrijdag 12 april 2013 om 20.00 u
Bethaniënhuis - Zoersel
Handelslei 167
2980 Zoersel

Meer info : www.vlaamsradiokoor.be

Extra :
Arvo Pärt op www.musicolog.com en youtube
Arvo Pärt (1935 - ), Tintinambulist op www.musicalifeiten.nl
Knut Nystedt op nl.wikipedia.org en youtube
Pascal Dusapin op en.wikipedia.org, brahms.ircam.fr en youtube
Peteris Vasks op en.wikipedia.org, www.schott-music.com en youtube

12:33 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.