05/03/2013

Sjostakovitsj op z'n best met het Quatuor Danel in AMUZ

Dmitri Sjostakovitsj Quatuor Danel is zonder twijfel het meest prestigieuze strijkkwartet van België en een van de Europese toppers. Hun opname van Sjostakovitsj' integrale strijkkwartetten - waarvoor de groep te rade ging bij het legendarische Borodin Kwartet - wordt wereldwijd geprezen als een sensatie en geldt als actuele referentieplaat voor het repertoire.  Sinds 1991 is Quatuor Danel actief als professioneel strijkkwartet. Met meer dan tachtig concerten per jaar zijn deze musici prominent aanwezig op de internationale muziekscène. Op het podium van AMUZ brengen ze muziek waarmee ze wereldwijd hoge ogen gooiden. Wie de meesterlijke instrumentatie, bizarre contrasten en stekelige dissonanten van Sjostakovitsj op z'n best wil horen, is hier aan het juiste adres.

Het Danel Kwartet werd opgericht in 1991 en werkt geregeld samen met het Amadeus Kwartet, het Borodin Kwartet, Walter Levin (Lasalle Kwartet), Hugh Maguire (Allegri Kwartet) en Pierre Penassou (Parrenin Kwartet). Onder impuls van Valentin Berlinsky, cellist van het Borodin Kwartet, bouwt het algauw een uitgebreid repertoire op met ruime aandacht voor Russische muziek.

Het Danel Kwartet is laureaat van verschillende internationale wedstrijden en won in 1993 niet alleen de eerste prijs op de Internationale Wedstrijd Dimitri Sjostakovitsj, maar ook de speciale prijs voor de beste vertolking van een Sjostakovitsj-kwartet. De leden van het Danel Kwartet brachten al verschillende keren de volledige cyclus van vijftien strijkkwartetten van Sjostakovitsj, zowel in als buiten Europa. Hun opname voor Fuga Libera werd bijzonder enthousiast onthaald. Sinds 1995 verzamelden ze ook geleidelijk de partituren van alle kwartetten van Mieczyslaw Weinberg, een Russische componist van Poolse afkomst, daarin aangemoedigd door Berlinsky, Irina Sjostakovitsj - de weduwe van de componist - , Frans Lemaire, Alexander Raskatov en Manachir Yakoubov. Ze laten al die kwartetten graag horen aan een publiek dat zich erover verbaast dat zo’n prachtige (of waardevolle) muziek zo lang in de vergetelheid is gebleven.

Met meer dan 100 concerten per jaar heeft het Danel Kwartet blijvende internationale faam verworven. Getuige zijn frequente optredens in de meest befaamde zalen (Wigmore Hall in Londen, Concertgebouw Amsterdam, Bozar in Brussel, Century Hall in Tokio, enz.) en zijn talrijke tournees in Europa (Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Engeland, Italië, Finland, Roemenië, Turkije …) en in Rusland, China, Japan en Zuid-Amerika.

Programma :

  • Dmitri Sjostakovitsj,: Strijkkwartet nr. 1 in C - Strijkkwartet nr. 11 in f - Strijkkwartet nr. 9 in Es

Tijd en plaats van het gebeuren :

Quatuor Danel : Dmitri Sjostakovitsj, strijkkwartetten
Vrijdag 8 maart 2013 om 21.00 u
(Inleiding door Francis Maes om 20.15 u )
AMUZ - Antwerpen
Kammenstraat 81
2000 Antwerpen

Meer info : www.amuz.be

Extra :
Dmitri Sjostakovitsj op nl.wikipedia.org, www.boosey.com en youtube
Dmitri Sjostakovitsj (1906 - 1975): Strijd om de geestelijke integriteit, Jan De Kruijff op www.musicalifeiten.nl
Shostakovich: the string quartets op www.quartets.de
Danel Quartet, Shostakovich Complete String Quartets op outhere-music.com

15:36 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.