05/03/2013

Breed uitwaaierende soundscapes uit Scandinavië met Christian Lindberg en deFilharmonie in deSingel

Christian Lindberg Er hoeft niet altijd binnen de lijntjes gekleurd. De Zweedse trombonist-dirigent Christian Lindberg (foto), welbeschouwd de meest flamboyante musicus ten noorden van Linkeroever, trakteert deFilharmonie op een van zijn knisperende composities. Om en rond zijn verkwikkende klankencocktail over het noorderlicht: twee ontluisterend knappe werken van Wilhelm Stenhammar, de componist die Sibelius voorafging in het bedenken van breed uitwaaierende soundscapes.

De flamboyante Zweedse trombonist, dirigent en componist Christian Lindberg is een fenomeen. Hij creëerde meer dan driehonderd werken voor zijn instrument en volgens velen is hij de beste trombonist ooit. Al in 2000 werd hij samen met Louis Armstrong en Miles Davis gekozen tot de belangrijkste koperblazer van de twintigste eeuw. Hij is van alle markten thuis en al jaren een voorbeeld voor ambitieuze trombonisten. Ook als dirigent en als componist is de internationale waardering voor zijn werk bijzonder hoog.

Lindberg begon op 17-jarige leeftijd met het spelen van trombone. Reeds twee jaar later voltooide hij zijn studies aan het Conservatorium van Stockholm, om een positie als trombonist in het Zweeds Opera Orkest aan te nemen. Op zijn twintigste legde hij zich volledig toe op een solistenloopbaan en groeide uit tot een van de meest gerenommeerde trombonisten van zijn generatie.

Hij verzorgde de première van meer dan 300 composities voor zijn instrument, maakte reeds een 70-tal opnames van het trombonerepertoire en verleende zijn naam aan een tromboneconcours in Valencia. Samen met cellist Yo Yo Ma en violist Gidon Kremer werd hij door het BBC Music Magazine uitgeroepen als solist van het jaar. Hij was de eerste Zweedse instrumentalist die als solist optrad met prestigieuze orkesten als de Berliner Philharmoniker en het Chicago Symphony Orchestra. In mei 2007 was hij artist in residence van de Wiener Musikverein. Lindberg maakte in 2000 zijn debuut als dirigent, en inmiddels werkt hij met de grootste orkesten en dirigenten overal in Europa.

Programma :

  • Wilhelm Stenhammar, Excelsior, opus 13
  • Christian Lindberg, Kundraan - The arctic light (wereldcreatie)
  • Wilhelm Stenhammar, Serenade, opus 31

Tijd en plaats van het gebeuren :

deFilharmonie & Christian Lindberg: Stenhammar, Lindberg
Vrijdag 8 en zaterdag 9 maart 2013, telkens om 20.00 u
Zondag 10 maart 2013 om 11.00 u
deSingel - Antwerpen

Desguinlei 25
2018 Antwerpen

Meer info : www.defilharmonie.be en www.desingel.be

Extra :
Christian Lindberg op www.tarrodi.se, www.defilharmonie.be, en.wikipedia.org en youtube

13:59 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.