24/02/2013

Experimental noise, drone en ambient met Jiku55, B°tong & Pauwel De Buck in Logos

Jiku55 Dat ze bij Logos onverholen kiezen voor de alternatieve, experimentele benadering is in de inmiddels 45 jaar dat ze bestaan, niets nieuws. Als er ergens grenzen of conventies zijn, dan is het aan Logos om die doeltreffend te slopen. Maar met de Japans-Zwitserse artiesten die ze eind deze maand uitnodigen en die zich respektievelijk kenbaar maken onder de namen Jiku55 (55 Go Tsushima en Maria Jiku), B°tong en Pauwel De Buck, krijgen we pas enkele unieke improvisatie-sets die je niet gauw zal vergeten.

JIKU55 is de sedert 2010 florerende underground-kruisbestuiving tussen de Japanse zangeres Maria Jiku en gitarist Go Tsushima (nickname: 55, vandaar ...). Hun focus ligt onomwonden op noise, drone en ambient en hun output valt, bescheiden gezegd, trippy te noemen.

Go Tsushima is gitarist, performer en improvisator uit de experimentele muziekscene van Osaka (Japan). Zijn esthetiek is rauw, luid en - zo stelt hij het zelf op zijn blog - 'mind expanding'. Geestesverruimende impro dus, die ons alleen maar kan benieuwen. Go was te gast in Japan, Australië en Europa als lid van uiteenlopende collektieven zoals Psychedelic Desert, Damo Suzuki's Network en vele andere. Klinkende titels van zijn recente performances zijn Surgical Table And The Buggy Clock, Space Orgasm split with Coco & Fiend Friend, en Fuck You Kill You EU tour. Need we say more ...

Maria Jiku, de andere helft van het duo, is geboren en getogen in Kyoto. Maria is zangeres, danseres en improvisator in één, maar betitelt zich met eenzelfde gemak als fulltime 'noiser'. Ze begon nochtans braafjes met klassieke pianolessen sedert haar derde en aansluitend studeerde ze kunstgeschiedenis (het kan de besten overkomen). Op zeker ogenblik raakt ze gebeten door conceptuele kunst, die ze een zeer persoonlijke, extreem-groene en zelfs combattieve invulling geeft (Beyond Nuke). Sedert 2009 toert ze rond met haar noise/ambient-projekt JIKU, waarin ze haar eigen stem en ademhaling als basis voor haar acts gebruikt. De term JIKU betekent letterlijk 'ruimte-tijdsgebonden', en klinkt als een rigoureuze mengeling van noise, improvisatie en drone, dat alles gebrandmerkt met een al even rigoureus groen label (No Nukes is Good Nukes). Vandaag de dag pendelt ze parttime tussen haar geboortestad en Berlijn. Een zijsprong naar Gent hoort daar dus ook bij, waar ze op 28 februari in Logos de anti-nucleaire boodschap zal prediken.

De tweede helft van het programma wordt ingenomen door het Zwitserse eenmans-projekt B°tong. De artiest in kwestie heet in het dagelijks leven Chris Sigdell, hij komt uit Basel (Zwitserland) en was een voormalig lid van experimentele bands als Nid en Phased. Onder het Einzelgänger-logo van B°tong voelt hij zich echter het best in zijn vel en verkent hij de grenzen van de elektronische muziek. Hij is een veelgevraagd radio- en festivalartiest en liet van zich horen op gerenommeerde podia zoals Sinus, Ausklang, Shift en Lab30 - kwestie dat u 's mans artistieke scène wat kan plaatsen. Ook multimedia laat hem allerminst koud; zijn video Sphere II werd vertoond op Miami Art Fair (2007) en, respektievelijk in 2008 en 2009, Black Dog Dream en 95° in Peking,

B°tong's muziek varieert van duistere, baarmoederachtige ambient tot itchy-scratchy experimental electronics. Zijn werk is veelgelaagd, organisch en valt uitgebreid online te beluisteren, met sprekende tracktitels zoals Tu Me Degoutes!, The 3(2xS)=i(nsanity) Project en Hottentottenschürze. B°tong dekonstrueert, recycleert en samplet geluid van zowel natuurlijke als onnatuurlijke origine. Live heeft hij genoeg aan slechts een mikrofoon, sampler, springveer en een stuk of wat rekwisieten om in een mum van tijd een infernale klankwereld tevoorschijn te toveren, of het nu gaat om de uitgestrekte eenzaamheid van een poolvlakte, of een virtuele duik in de bodemloosheid van de Marianentrog. Bij Logos brengt hij een doordringende improvisatie-set van 30 minuten met een klankmuur van massieve drones die de tetraeder vullen en uw trommelvliezen allerminst koud zullen laten.

Pauwel De Buck (1986) is een geluidskunstenaar die leeft en werkt in Gent, waar hij ook studeerde bij Esther Venroojj. Zijn geluidssculpturen worden zowel in installaties als optredens verwerkt, waarbij hij onder andere gebruik maakt van field recordings van steden om zo het auditieve karakter van de stad te reconstrueren. Zijn methode van componeren is zowel op tijd als ruimte gebaseerd, als een beeldhouwwerk van geluid. Het eindresultaat zweeft tussen herkenbare geluiden en abstracte geluidswerelden. Evenwichtig en ultraminimaal. Pauwel De Buck participeerde in residenties, deed performances in Belgie, Nederland, Duitsland en de VS.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Jiku55 / B°tong / Pauwel De Buck
Donderdag 28 februari 2013 om 20.00 u
Logos Tetraëder - Gent

Bomastraat 26-28
9000 Gent

Meer info : www.logosfoundation.org en silkentofu.bigcartel.com

20:21 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.