24/02/2013

Derde editie festival Piano_anders in Hasselt

Rachel Grimes De laatste vijf jaar is er een opvallende heropleving van pianomuziek. Pianomuziek geschreven door jonge klassieke en/of klassiek-geïnspireerde muzikanten/componisten. Dat was de aanleiding voor CC Hasselt om in februari 2011 een eerste editie van Piano_anders te organiseren. Een bijzonder geslaagde editie, zowel muzikaal, maar ook wat betreft de publieksbelangstelling. Van bij de eerste noot die Nils Frahm aansloeg werd het onwezenlijk stil in de zaal en hapte het publiek naar adem. Stukken van Hauschka's concert werden zelfs uitgebracht op cd in Japan. Ook de tweede editie, in februari 2012, was een succes met naast optredens van Maike Zazie en A Winged Victory For The Sullen het eerste optreden in ruime bezetting van 'onze eigen' Jan Swerts. Redenen genoeg dus om dit seizoen verder te gaan en een derde editie te organiseren. Opnieuw een niet te missen concertreeks voor liefhebbers van Wim Mertens, Erik Satie, Arvo Pärt, Ludovico Einaudi, Jóhann Jóhannsson, Olafur Arnalds, Nils Frahm, Dustin O'Halloran…

Fabrizio Paterlini
De Italiaanse componist/pianist Fabrizio Paterlini begon piano te spelen op 6-jarige leeftijd, maar speelde in de jaren negentig vooral in diverse pop/rock/jazz groepen. Sinds 2006 legt hij zich volledig toe op de piano. Met het mooie Fragments found uit 2010 wist hij voor het eerst de aandacht te trekken: een album met prachtige melodieën en referenties naar bv. Ludovico Einaudi. In de herfst van 2012 verscheen het al even mooie Autumn stories: 14 composities geschreven en gespeeld in evenveel weken. Als geen ander weet hij daarop de sfeer van het seizoen te vatten.
www.fabriziopaterlini.com

Greg Haines
Greg Haines is een jonge Britse muzikant (amper 24 jaar oud!) die al jaren in Berlijn vertoeft, samen met bevriende muzikanten als Nils Frahm en Peter Broderick. Zijn muziekleraar introduceerde hem in het werk van minimalisten als Steve Reich, Gavin Bryars, Philip Glass en Arvo Pärt. Na het prachtige Digressions vorig jaar verscheen net zijn laatste album Moments eluding op het Zweedse Kning Disk in een reeks piano solo albums met eerder al releases van Peter Broderick en Nils Frahm. Pure pracht om bij weg te doezelen.
greghaines.wordpress.com

Rachel Grimes + Amsterdam Sinfonietta soloists
Als spilvrouw van de cultband Rachel’s bood Rachel Grimes (foto) in de jaren negentig een dapper tegengewicht aan de door gitaren overheerste alternatieve muziekscene. Hun sound werd sterk beïnvloed door klassieke muziek en sluit aan bij wat Max Richter, Jóhann Jóhannsson en zelfs Sigur Rós nadien deden. Haar haast klassieke, minimalistische pianocomposities, gemengd met field recordings, op haar solo album Book of leaves zijn melancholisch, intens en hypnotiserend. Denk aan het mooiste van Erik Satie, Peter Broderick en Philip Glass.
www.rachelgrimespiano.com

Programma Piano_anders #3

Wim Mertens - Solo - maandag 25 februari 2013 om 20.00 u
Wim Mertens is niet meer weg te denken van de grootste concertpodia. Tijdens Piano 2013 speelt hij een solo concert.

Tae-Hung Kim - pianorecital - dinsdag 26 februari 2013 om 20.00 u
Tae-Hyung Kim won in 2010 nog de vijfde prijs in de Koningin Elisabeth Wedstrijd. Met werk van Bach, Scarlatti en Liszt demonstreert hij zijn muzikaliteit virtuositeit.

Fabrizio Paterlini, Greg Haines & Rachel Grimes + Amsterdam Sinfonietta soloists - woensdag 27 februari 2013 om 20.00 u
Na twee succesvolle edities met verrassende ontdekkingen, opnieuw een niet te missen avond voor liefhebbers van Erik Satie, Ludovico Einaudi, Nils Frahm, Dustin O’Halloran…

Bugge Wesseltoft & Marcin Wasilewski Trio - donderdag 28 februari 2013 om 20.00 u
Minimalistische jazz standards door Bugge Wesseltoft en geniale pianopartijen van Marcin Wasilewski.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Piano_anders #3
Van maandag 25 t.e.m. donderdag 28 februari 2013
CC Hasselt

Kunstlaan 5
3500 Hasselt

Meer info : www.ccha.be

00:18 Gepost in Concert, Festival, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.