10/01/2013

Japans percussieconcert met Koen Plaetinck & Triatu in Amuz

Koen Plaetinck Percussionist Koen Plaetinck speelt als barokpaukenist bij ensembles als La Petite Bande, Il Fondamento, Anima Eterna en Concerto Palatino, maar heeft ook een grote interesse in hedendaagse muziek. AMUZ nodigde hem uit om een programma voor marimba samen testellen. Slagwerktrio Triatu vergezelt hem op het podium.  Zowel Koen Plaetinck als de leden van Triatu studeerden aan het Koninklijk Conservatoriumvan Brussel. Plaetinck ging daarna verder in de leer bij de wereldvermaarde marimbaspeelster Keiko Abe. Deze Japanse bepaalde mee de bouw van de marimba van Yamaha en kreeg als eerste vrouw ter wereld een plaats in de Percussive Arts Society Hall of Fame. Haar composities voor het instrument, zoals Variations on Japanese Children's Songs, zijn standaardwerken van het marimbarepertoire geworden.

Keiko Abe (1937) is een Japanse componiste en marimbaspeelster. Abe wordt beschouwd als één van de beste, zoniet de beste marimbiste ter wereld. Ze had een toonaangebvende rol in de ontwikkeling van de marimba, zowel wat het uitbreiden van de speeltechnieken en het repertoire betreft, als in het verbeteren van het instrument. Haar ideeën over het kleurenspectrum van de marimba gaf aanleiding tot de ontwikkeling van de vijf-octaafs marimba door Yamaha. Deze is nu standaard voor de marimbasolist.
Haar composities zoals 'Michi', 'Variations on Japanese Children Songs' en 'Dream of the Cherry Blossoms' zijn klassiekers in het marimba repertoire. Ze heeft al zo'n 70 werken voor marimba gecomponeerd, en inspireert vele andere componisten hetzelfde te doen. Meestal zijn haar werken geïmproviseerd en later genoteerd. Kazak Lullaby is een werk voor marimba solo.

Programma :

  • Miki Minoru, Time for Marimba
  • Keiko Abe, Variations on Japanese Children's songs
  • Keiko Abe, Wind across mountains
  • Maki Ishii, Thirteen drums
  • Guo Wenjing, Drama (xi)
  • Keiko Abe, Memories of the seashore - The Wave

Tijd en plaats van het gebeuren :

Koen Plaetinck & Triatu : Miki Minoru, Keiko Abe, Maki Ishii, Guo Wenjing
Zondag 13 januari 2013 om 15.00 u
AMUZ - Antwerpen

Kammenstraat 81
2000 Antwerpen

Meer info : www.amuz.be, www.koenplaetinck.com en www.triatu.be

Extra :
Keiko Abe : www.keiko-abe.com, nl.wikipedia.org en youtube
Miki Minoru : www.m-miki.com, en.wikipedia.org, www.fabermusic.com en youtube
Maki Ishii : ishii.de, en.wikipedia.org
Guo Wenjing op en.wikipedia.org, english.cri.cn en youtube

Elders op Oorgetuige :
Bijzonder percussieconcert in het Conservatorium van Brussel, 17/12/2012

Beluister alvast Miki Minoru's Time for Marimbaen Maki Ishii's Thirteen drums

12:34 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.