15/10/2012

KVS herneemt Barakstad : verbaal vuurwerk met live muziek van Kaat De Windt

Barakstad In Barakstad wordt een door merg en been snijdende getuigenis van de arme man die buiten de maatschappelijke lijntjes leeft, overvleugeld door de goedmenende opinies van de specialisten. Woord, beeld, humor, livemuziek culmineren in een explosieve aanklacht tegen de blinde vlek in ieders geweten. De voorstelling wordt voortgestuwd door de nerveuze onderstroom van de strijkers van het Ictus ensemble in een compositie van Kaat De Windt en door het frenetieke ritme van ouwe reus en wereldjazzlegende Han Bennink.

"De stem die Barakstad zo rijk maakt, is die van de schrijver J.M.H.Berckmans. hier is hij de armoezaaier die aan zelfscherts en scherpe wereldbeschouwing zijn laatste bezit heeft. Nico Sturm draagt die stem als de vertolking van zijn leven. Hij maakt van armoede een houw in elk mens, voorbij alle clichés." - De Standaard

In Barakstad laat acteur-regisseur Guy Dermul, samen met Nico Sturm en David Dermez, drie verschillende perspectieven op armoede met elkaar botsen. Eerst en vooral komt de betreurde cultauteur JMH Berckmans aan bod, die met veel zelfspot over zijn eigen lotgevallen als kansarme aan de rand van de samenleving schreef. Daarnaast wordt geplukt uit de schotschriften van Patrick Declerck, een antropoloog en psychoanalyticus die jarenlang met daklozen werkte en geregeld publiceerde over hun schrijnende toestand. De laatste in de rij is Theodore Dalrymple. De controversiële Britse psychiater is van mening dat "onze verzorgingsstaat de onderklasse heeft doodgesubsidieerd". Als tegengewicht voor het verbale vuurwerk is er de muziek - een compositie van Kaat De Windt live uitgevoerd door het Ictus Strijkkwartet en drummer Han Bennink - die een heel andere zeggingskracht heeft.

Kaat De Windt (1963) studeerde piano bij André De Groote aan het Conservatorium van Brussel, bij Konstantin Bogino in Portogruaro (Italië) en bij Georges Deppe ( Grez-Doiceau, België). Als componiste en muzikante is ze actief bij hedendaagse ensembles als Ictus en QO2, maar ze componeerde ook voor ettelijke dans- en muziektheaterproducties. Ze maakt deel uit van van 'Bureau des pianistes' ( met o.a. Jean- Luc Plouvier en Jean- Luc Fafchamps), vormt een duo met mezzo-sopraan Marianne Pouseur en creëert muziek van verscheidene hedendaagse componisten (Walter Hus, Jan Kuyken, Denis Pousseur…)

Tijd en plaats van het gebeuren :

Barakstad
Donderdag 18, vrijdag 19 en zaterdag 20 oktober 2012, telkens om 20.00 u
KVS BOL - Brussel

Lakensestraat 146
1000 Brussel

Meer info : www.kvs.be

Elders op Oorgetuige :
Espace Senghor focust op Draaiorgelpunt van Kaat De Windt, 10/12/2011

11:17 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.