01/09/2012

Electrified III legt verborgen lagen bloot in Gent

Electrified Electrified is een samenwerking tussen Vooruit en S.M.A.K. waarbij kunstenaars centraal staan die de 'publieke ruimte' tot hun actieterrein maken. Deze derde editie kreeg als ondertitel 'The Responsive City' mee. Het programma bestaat uit drie unieke projecten die verborgen lagen blootleggen in de stad Gent.

Tijdens Electrified III leggen mediakunstenaars verborgen lagen in de stad bloot: ga op in een onzichtbare film met de stad als decor. Of ontleen een ‘audiofiets’ en beleef een stadsopera met stemmen van vroeger en nu. Of ontdek een geheime plantenwereld in de stad, een potentieel model voor een nieuwe samenleving…

Circumstance Tomorrow | the ground forgets you were here (ism timelab en IBBT)
Twee straten en een plein in Gent (Walpoortstraat, Lammerstraat en het Zuid) worden de setting van een levensechte film. Circumstance creëert een unieke ervaring met tekst, muziek en omgevingsgeluid terwijl je je beweegt in de stad. Je kan de gedachten horen van de koffieshopuitbater, de chocolatier, de dame van de tabakswinkel, de baliemedewerker in de bibliotheek… Zij figureren in een 'film' die zich in de echte wereld ontrolt via je koptelefoon.

Kaffe Matthews | The Swamp that was, a bicycle opera (ism timelab)
Een fietsopera voor Gent! De Britse geluidskunstenares Kaffe Matthews neemt stemmen op in de stad: muziek, gezangen, allerlei geluiden. Ze haalt ook elementen uit het verleden naar boven en combineert die met de nieuwe geluidsopnames in een ongeziene stadsopera. Een mobiele compositie, geschreven voor de fietser. Je kan een 'audiofiets' huren die langsheen de route die je volgt verborgen geluiden oproept. Zo ontketen je vanop je fiets een soundtrack van de stad.

foam | Borrowed Scenery
Het Brusselse collectief foam neemt de plantenwereld als vertrekpunt in hun zoektocht naar nieuwe samenlevingsmodellen. Planten zijn duurzaam, recycleren hun eigen afval, produceren hun eigen energie, voeden de bodem in plaats van te vervuilen, maken de lucht schoon... Met Borrowed Scenery, een etno-botanisch laboratorium tijdens Electrified, wordt Gent de eerste testcase voor zo'n nieuw model, met de stad als experimenteerruimte en het internet als plek waar alles samenkomt.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Electrified III: The Responsive City
Van zaterdag 1 september t.e.m. zondag 4 november 2012
Op verschillende locaties in Gent


Meer info : www.smak.be en vooruit.be

00:48 Gepost in expositie, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.