17/07/2012

Awakening Woods : Klankenbos Summer Expo met drie nieuwe aanwinsten voor de permanente Klankenboscollectie en twee tijdelijke media-installaties

Composed Nature Trillend water, bevende bomen en een vibrerende bank: drie nieuwe klankkunstwerken roeren zich in Klankenbos. De installaties van Tony di Napoli, Caroline Locke en Staalplaat & Lola landscape architects maken elk op een hoogst originele wijze trillingen hoorbaar, zichtbaar en voelbaar. Deze aanwinsten voor de permanente Klankenboscollectie worden tijdens de zomerexpo Awakening Woods gepresenteerd naast twee tijdelijke media-installaties van Rudi Knoops, Filip Daniels en Carolina Goradesky in het Dommelhof Theater.

Klankenbos is een collectie van klankkunstwerken in open lucht, uniek in Europa. In de context van Manifesta 9 - Parallel Events organiseert Musica een zomerexpo met drie nieuwe aanwinsten voor de permanente Klankenboscollectie en twee tijdelijke media-installaties.

De Britse kunstenares Caroline Locke creëert met Singing Pools een installatie die de dynamiek van geluid zichtbaar maakt in het water van een kleine rietvijver. Zoemende motoren brengen ondergedompelde vaten aan het trillen en tekenen bewegingspatronen op het wateroppervlak.

Trillende bomen staan centraal in de installatie Composed Nature van het Nederlandse Staalplaat Soundsystem en Lola landscape architects. Een interactieve installatie brengt het bladerdek van een reeks gemotoriseerde bomen aan het schudden waardoor kunstmatige ruisvelden ontstaan.

De Frans-Italiaanse kunstenaar Tony Di Napoli kiest harde materie als medium voor geluid. De Chaise Résonnante is een bank die gebouwd is bovenop een ondergrondse installatie van zes litofonen, stenen die met een bepaalde frequentie beginnen te oscilleren zodra de bezoeker op de bank plaatsneemt. De meeresonerende bank laat het geluid niet alleen horen, maar vooral lijfelijk voelen.

Naast de permanente collectie is er deze zomer ook de tijdelijke media-installatie MULTIPLE voice/vision van Rudi Knoops (B). Hier vormen composities van Johann Sebastian Bach en Joachim Brackx het uitgangspunt. Ingenieuze spiegelstructuren en klankprojecties creëren een spanning die de bezoeker aanzet tot ruimtelijke exploratie van de muziek.

Tot slot is er INNERGROUND, de presentatie van een onderzoeksproject van Filip Daniels en Carolina Goradesky. Via interviews met ex-mijnwerkers, geluidsreconcstructies en composities worden geluidsherinneringen aan het werken in de mijn van Winterslag weer tot leven gewekt.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Awakening Woods - Klankenbos Summer Expo
Van zaterdag 21 juli t.e.m. zondag 26 augustus 2012
Officiële opening: vrijdag 20 juli 2012 om 18.00 u - Dommelhof Theater

Provinciaal Domein Dommelhof Neerpelt
Toekomstlaan 5
3910 Neerpelt

Meer info : www.musica.be

Elders op Oorgetuige :
MULTIPLE voice/vision II : barokke en hedendaagse polyfonie in Amuz, 10/04/2012
Klankenbos gonst weer van geluiden, 4/04/2012

21:44 Gepost in expositie, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.