15/07/2012

M&M Namuda Black and White : meerdaagse interaktieve special in Logos

NaMuDa Naar jaarlijkse gewoonte pakt Stichting Logos tijdens de Gentse Feesten uit met een spektakulaire dans- en muziekteatervoorstelling. NaMuDa (Naked Music Dance) is een interaktieve zwart-witte dansvoorstelling met geavanceerde sensortechnologie en een imposant 50-koppig robotorkest. Laat je drie dagen lang (18 t.e.m. 20 juli) betoveren door een unieke samensmelting van menselijke expressie en mechanische precisie. Voorafgaand aan elke voorstelling (vanaf 19.00) kan je de sprookjeswereld betreden van geluidskunstenaars Laura Maes ('Oorwonde'), Moniek Darge ('Music Boxes') en Helen White ('Visual Poetry'). Het zijn interaktieve of geanimeerde installatieprojekten waarbij de kunstenaars zelf aanwezig zijn.

De drie voorstellingen van de nieuwste NAMUDA-produktie zijn het paradepaardje van de grensverleggende technologische en artistieke projekten van Stichting Logos. Daarbij wordt het volledige robotorkest, bestaande uit 50 geautomatiseerde akoestische instrumenten, volledig bestuurd vanuit de door Logos ontwikkelde technologie voor gesture recognition. De dansers worden uitvoerende musici terwijl anderzijds een nieuwe danstaal wordt ontwikkeld, waarin de vorm van het expressieve gebaar centraal komt te staan. De naaktheid vormt in deze voorstelling niet de focus noch het onderwerp, maar is een vereiste voor de werking van de gebruikte interaktieve technologie.

Dans: Emilie De Vlam, Dominica Eyckmans, Zam Martino Ebale, Ousmane Gansore & Hypolite Bohouo
Muziek: Kristof Lauwers, Sebastian Bradt & Godfried-Willem Raes
Produktie: Godfried-Willem Raes

Voorafgaand en na elk van de drie Namuda-voorstellingen kan je een bezoek te brengen aan de sprookjeswereld van drie geluidskunstenaars en hun projekten:

- Laura Maes: Oorwonde
Deze interaktieve audio art-installatie kadert in Maes' doktoraatsprojekt 'Sounding Sound Art', een onderzoek dat ze doet voor HoGent - School of Arts, omtrent nieuwe uitdrukkingsvormen binnen de geluidskunst. Oorwonde is gebaseerd op Bernhard Leitners filosofie die stelt dat 'Bij het luisteren zoveel mogelijk lichaamsdelen horen betrokken te worden om een complete luisterervaring te garanderen. Horen beperkt zich niet langer tot de oren zelf.'
Bij deze wordt de bezoeker een patiënt die zich vrijwillig laat ingespen op een uit inox opgetrokken 'operatietafel' met aan het hoofdeinde een lamp die een felle, heldere lichtbundel op hem/haar loslaat. De tafel is voorzien van luidsprekers, elektromagneten, vibrerende motortjes en piëzo-elektronische plaatjes die het menselijk lichaam beïnvloeden en zo een unieke instant compositie creëren. Omdat de uitgestuurde klankgolven bewust worden gebruikt om met het lichaam te worden waargenomen, is Oorwonde evenzeer een tast- als een hoor-ervaring waarbij de soundtrack van een fiktieve operatie gevoeld én gehoord wordt. De gewaarwording is vrij aangenaam en in tegenstelling tot een doorsnee chirurgische ingreep, is de patiënt in dit geval volkomen bij bewustzijn.

Aangezien het Oorwonde-projekt van Laura Maes slechts door 1 persoon tegelijkertijd kan ervaren worden, dien je wel vooraf een plaats te reserveren via info@logosfoundation.org.

- Moniek Darge: Muziekdozen
De zelfgebouwde muziekdozen van Moniek Darge zijn in feite echte geluidsdozen. Een oude lege doos die tot de verbeelding spreekt, wordt op zolder omgetoverd tot een visuele miniatuurwereld, die al gauw beroep doet op een geluid of muziekje. Dat kan het piepen zijn van een speelgoeddier of het krassen van een naald, maar evengoed een ouderwets muziekdoostrommeltje met een melodie vol heimwee naar lang vervlogen tijden.
Iedere doos krijgt een verhaal, dat tijdens de rondleiding uit de doeken wordt gedaan en waarbij vanzelfsprekend ook de geluiden een belangrijke rol spelen. Hier een vleugje kitch, daar een snuifje humor en je vertoeft zo meteen in een kleurrijke fantasiewereld, die je zelf naar hartewens mag bewonen...

- Helen White: Anchorite
Dit is dan weer een installatie die beeld en klank combineert met textiel en tekstfragmenten.

Tijd en plaats van het gebeuren :

M&M NaMuDa - Black & White
Woensdag 18 t.em. vrijdag 20 juli 2012, telkens om 20.00 u
Logos Tetraëder - Gent

Bomastraat 26-28
9000 Gent

Meer info : www.logosfoundation.org

23:37 Gepost in Concert, Festival, Muziek | Permalink |  Facebook

Commentaren

" de drie" i.p.v. de dire voorstellingen (tweede alinea)

Gepost door: Christine Puissant | 16/07/2012

De commentaren zijn gesloten.