19/05/2012

Gabriel Paiuk & Jason Kahn te gast in Logos

Gabriel Paiuk Piano en analogue synths vormen de hoofdmoot van deze voorstelling. In de eerste helft krijgen we Gabriel Paiuk's massieve pianowerk dat hij zelf zal uitvoeren, geflankeerd door 6 luidsprekers. In de tweede helft speelt hij een duo met de Amerikaans-Zwitserse elektronicus Jason Kahn.

De Argentijnse pianist-componist Gabriel Paiuk (Buenos Aires, 1975) is een van de figuren die zijn succes transatlantisch ging beproeven en in Amsterdam in de nieuwe muziek-cirkel rond Gaudeamus bleef  hangen. Niet zonder gevolg trouwens, want in de categorie Geluidsinstallaties kaapte hij in 2006 met zijn Res Extensa de hoofdprijs weg. En zo ging de bal, vrij recent, aan het rollen. Zijn werk is inmiddels gespeeld door Slagwerkgroep Den Haag, ASKO ensemble, Kammerensemble Neue Musik Berlin, Kwartludium en Quinteto Sonorama. Ook op de Darmstadtse Internationale zomerkursussen laat hij regelmatig van zich horen.

Een samenvatting van 's mans samenwerkingen levert een dwarsdoorsnede op van volgende artiesten: Keith Rowe (van wiens Electroacoustic Ensemble hij een tijdlang deel uitmaakte) Axel Dörner, Andrea Neumann, Burkhard Beins, Robin Hayward. Met hen en vele anderen was Paiuk te gast op festivals in Berlijn, Brussel, Barcelona, Londen, Parijs, Amsterdam, Lissabon en New York.

In zijn geboortestad Buenos Aires bekleedt Paiuk op heden een belangrijke funktie als organisator/art director van toonaangevende festivals en cultuurcentra aldaar: La Otra dance company, CEAMC (Center for Advanced Studies in Contemporary Music) en C.I.C. (Center for Cinematographic Investi-gations). Sinds 2010 woont en werkt hij in Den Haag, waar hij aan het Instituut voor Sonologie een Master of Arts voorbereidt.

Intussen blijft de man ook als pianist aktief en vertoont hij daarbij een welhaast strategisch gebruik van 'extended techniques'. En die krijgen we meermaals te horen op dit concert. In de eerste helft voert hij zijn massieve piano-opus Degrees of Reality uit, waarin hij dialogeert met vooraf opgenomen en bewerkte klankfragmenten van het instrument. Hij wordt daarbij geflankeerd door zes in de ruimte verspreide luidsprekers. Paiuk: " This work starts from enhancing the subtleties lying on the diverse ways of perceiving the piano sound, in itself and through sound media. The loudspeaker setup constructs an expanded acoustic field traversed by the imprints of different recording strategies and spatial renderings of the sound of the piano. "

In de tweede helft krijgen we een duo met synthesizerfanaat Jason Kahn (New York, 1960). De twee werken al samen sedert hun eerste ontmoeting in Buenos Aires in 2004, en na enkele jaren experimenteerwerk zag hun gelauwerde debuutalbum Breathings het levenslicht. Kahn heeft een background als drummer in verschillende punkbands uit Los Angeles. Na de overstap te hebben gemaakt naar Europa belandde hij in Berlijn, waar hij lid werd van The Orchestra of Excited Strings (olv. de Amerikaanse componist Arnold Dreyblatt) en hij zich meer begon te interesseren voor het sound processing-nivo van zijn optredens. Vandaag de dag opereert hij vanuit zijn uitvalsbasis in Zürich.

Kahn gebruikt zijn analoge synthesizer als een 'open circuit board', gecombineerd met een feedbacksysteem. Het resultaat is vaak grillig en oncontroleerbaar. Zelf omschrijft hij de output ervan als: " Learning to work 'with' as opposed to 'against' this system, determines the musical parameters of these solo improvised performances, moving between indeterminacy and chaos, stasis and explosion, shrill bursts of noise and silence. "

Tijd en plaats van het gebeuren :

Gabriel Paiuk & Jason Kahn
Donderdag 24 mei 2012 om 20.00 u
Logos Tetraëder - Gent

Bomastraat 26-28
9000 Gent

Meer info : www.logosfoundation.org, www.gabrielpaiuk.com en jasonkahn.net

20:46 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.