26/03/2012

OBJETs SONOREs : expo Hallveig Ágústsdóttir in Brussel

Hallveig Ágústsdóttir Hallveig Ágústsdóttir (foto) verdiept zich in de wisselwerking tussen klank en beeld. Ze maakt o.a. video's waarin uitvoeringen van nagenoeg identieke muziekwerken boven elkaar geplaatst worden. In een ander werk zie je als antwoord op wat een muzikant speelt een visuele partituur ontstaan die opnieuw de muziek beïnvloedt. Behalve uit video's, performances en muziekcomposities bestaat haar artistieke produktie ook uit schilderijen en tekeningen. Van 30 maart tot en met 21 april loopt in de Brusselse B-Gallery een tentoonstelling met recent werk van deze IJslandse kunstenares.

Hallveig Guðný Kolsöe Ágústsdóttir werd in 1976 in Ijsland geboren. Reeds in haar kinderjaren ontwikkelde ze een scherpe gevoeligheid voor de combinatie van klank en beeld. In 2000 verkaste ze naar Gent om 'visuele kunsten' aan Sint-Lukas te volgen en er in 2006 af te studeren als Master in Visual Arts. Nadien volgde ze een postgraduaat in Kunst, Design & Media aan Sint-Lukas in Brussel. Haar interesse in de wisselwerking tussen klank en beeld vertaalde zich in de loop der jaren op heel uiteenlopende manieren: via tekeningen ('sound drawings') die tegelijkertijd ook een partituur zijn, via een fotoreeks getiteld 'music chords' (waarbij knikkers en hun schaduw doen denken aan een grillige partituur), via audiovisuele improvisaties met muzikanten of via zuiver elektroakoestische stukken.

"Aan de hand van klanktekeningen, installaties en arrangementen met 'gevonden geluiden' en performances onderzoekt Hallveig Ágústsdóttir de relatie tussen beeld en geluid. Haar tekeningen vormen 'denkbeeldige soundscapes' en dagen de toeschouwer uit verder te kijken dan het totaalbeeld, de textuur en de techniek. In de concentratie van het zien ontwaren we het momentane karakter van de klanken die zich voordoen bij elke geste in het creatieproces; een auditief en visueel gebeuren. Hallveig maakt 'visuele muziek' in de tegenwoordige tijd." (Eva Steynen © 2011)

Tijd en plaats van het gebeuren :

Expo : Hallveig Ágústsdóttir - OBJETs SONOREs
Vernissage : donderdag 29 maart 2012 van 18.00 u tot 20.30 u
Expo : van vrijdag 30 maart t.e.m zaterdag 21 april 2012, van woensdag tot zaterdag, telkens tussen 13.00u en 18.00 u
B-Gallery - Brussel

Sint-Jansstraat 17-19
1000 Brussel

Meer info : www.lacentraleelectrique.be en www.hallveiggkagustsdottir.com

Extra :
Interview met Hallveig Agustsdottir, Hilde Van Canneyt op hildevancanneyt.blogspot.com, 2/09/2010
Luister naar Hallveig Agustsdottirs 'pianosketches' op soundcloud.com/hallveig-agustsdottir

Elders op Oorgetuige :
Hallveig Agustsdottir en Marieke Berendsen op zoek naar de link tussen klank, beeld en beweging, 7/02/2011
Hallveig Ágústsdóttir, Frederik Croene en Marieke Berendsen in Logos, 5/11/2009
Hallveig Ágústsdóttir : tussen klank en beeld, 18/05/2008

18:02 Gepost in expositie, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.