21/03/2012

M&M Jeux d'Eau: unieke special rond water, spel en waterspelen in Logos

M&M : Jeux d'eau Uitgerekend dié materie die ongelooflijk nefast is voor het goed funvtioneren van het Logos robotorkest, staat deze maand in de kijker. 'Water' (of H²0 voor de leek) is de verbindende substantie voor deze Mens & Machine-produktie, maar ook met het onderdeel 'Jeux' gaan ze zich bij Logos - speelvogels als ze zijn- eens goed amuseren. Met voorts knipogen naar allerlei watermuziekjes en een hoofdrol voor de druipende Dripper.

Water is een vrij essentieel goedje voor het voortbestaan van elk levend wezen. Een mens zou bijvoorbeeld maar voor 25% mens zijn indien er geen water was, want wij bestaan voor driekwart uit deze kleur-, reuk- en smaakloze substantie. Maar wat voor ons relevanter is, is dat er in de Schone Kunsten thematische verwijzingen zát zijn die aan water zijn gerelateerd. Als we aan ons eigenste werkterrein, de muziek, denken, dan levert alleen al een vluchtige blik op de muziekgeschiedenis massa's voorbeelden op, die op water zijn gestoeld.

Uiteraard hét schoolvoorbeeld van watermuziek in de letterlijke zin van het woord staat op naam van Georg Friedrich Händel. Die vertrouwde in 1717 -in opdracht van koning George I, voor diens boottochtje op de Thames- zijn onsterfelijke Water Music aan de muziekhistorische annalen toe.

Ook in de progressieve klassieke muziek van de 20ste eeuw was water de aanleiding voor tal van concepten. Denken we maar aan Rainforest en Water Walk van John Cage, Vox Balaenae van George Crumb, Die Silbersee van Kurt Weill, The Tides of Manaunaun van Henry Cowell of de Water Passion van Tan Dun. Of aan In ruhig Fliessender Bewegung (derde deel uit Berio's Sinfonia), dat op zijn beurt een heuse stroom van aan water gerelateerde citaten aaneenbreit. Overigens: zonder water geen Finnegans Wake van James Joyce, oh no. Olivier Messiaen's Turangalîla Symphonie verwijst in verscheidene delen naar de door water gesymboliseerde kringloop van leven, dood en resurrectie.

Ook de Japanse componist Toru Takemitsu had een bijzondere affiniteit met water, in zoverre zelfs dat zijn SEA-motief (een drietonig setje, bestaande uit de noten (E)S-E-A, see?) als rode draad terugkeert in zijn Toward the Sea, Rain Tree Sketch en I Hear the Water Dreaming.

Anderzijds is er natuurlijk ook 'Jeux' en laten ze bij Logos in het diepst van hun gedachten en bezigheden nu allemaal volbloed speelvogels zijn die graag experimenteren met vanalles en nog wat ... Je mag je aan een goedgevuld en vooral gevarieerd concert verwachten waarin je ondergedomped wordtin talloze hydromuzikale aangelegenheden. En welke muziekrobot zou daar een betere performance kunnen in neerzetten dan hun eigenste Dripper, de in 2003-04 ontwikkelde drip-bot die een geritmeerd schouwspel van vallende druppels kan tevoorschijn toveren? Uiteraard komt ook de rest van ons 50-koppig machine-orkest volop aan het woord.

M&M Jeux d'Eau wordt verzorgd door de input van volgende Logos-medewerkers: Dominica Eyckmans, Moniek Darge, Helen White, Sebastian Bradt, Kristof Lauwers, Barbara Buchowiec en Xavier Verhelst. Het geheel staat onder leiding van de bezieler en robotbouwer, Godfried-Willem Raes.

Tijd en plaats van het gebeuren :

M&M : Jeux d'eau
Donderdag 22 maart 2012 om 20.00 u
Logos Tetraëder - Gent

Bomastraat 26-28
9000 Gent

Meer info : www.logosfoundation.org

14:27 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.