02/01/2012

M&M Emergence : het geheel is meer dan de som der delen

M&M Emergence Een nieuw jaar, dat betekent nieuwe muziek bij Logos. Brainstormend rond het thema ' Emergentie' duikt het Mens & Machine-ensemble, geruggesteund door een kleine 50 volautomatische muziekrobots, in de wereld van complexe systemen en mikroprocessen. Met ontluikende nieuwe creaties en performances van alle medewerkers o.l.v. Godfried-Willem Raes.

Met het thema "Emergentie" duiken ze bij Logos volop in de wereld van complexe georganiseerde systemen, die bepaalde eigenschappen vertonen die niet zichtbaar zijn door een reduktie van hun delen. Een emergente eigenschap is een eigenschap die optreedt of wordt waargenomen wanneer men van niveau verandert, bijvoorbeeld van atomair naar menselijk-visueel niveau.

Twee voorbeelden: aan de hand van het gedrag van één mier kan men bijvoorbeeld niet afleiden hoe een mierenkolonie georganiseerd is, daarvoor moet je van bovenaf gaan kijken. Of neem gewoon het begrip kleur: individuele atomen hebben geen kleur, maar wanneer een (groot) aantal atomen op een bepaalde wijze gerangschikt zijn, dan zijn ze in staat om licht van bepaalde golflengtes te absorberen en uit te stralen, waardoor de kleur zichtbaar wordt, in dit geval een emergente eigenschap.

Leven (in biologische zin) wordt soms ook een emergente eigenschap genoemd: een cel bestaat uit vele biomoleculen. De individuele biomoleculen leven niet, maar de complexe interakties onderling zorgen ervoor dat de cel zich in leven houdt. Het geheel is dus meer dan de som der delen.

De 'emergentie' kan ook verwijzen naar emerging: uitbotten, bloeien, tevoorschijn komen in de letterlijke zin van het woord. Toegegeven: het is nog lang geen lente, maar ze durven bij Logos wel al een voorzet te geven met als steeds een bloemlezing van de nieuwste vondsten van alle medewerkers. En die medewerkers, dat zijn nog steeds Moniek Darge, Kristof Lauwers, Helen White, Sebastian Bradt, Barbara Buchowiec, Xavier Verhelst & Dominica Eyckmans olv. Godfried-Willem Raes.

Tijd en plaats van het gebeuren :

M&M Emergence
Woensdag 11 januari 2012 om 20.00 u
Logos Tetraëder - Gent

Bomastraat 26-28
9000 Gent

Meer info : www.logosfoundation.org

21:28 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.