20/12/2011

Trotseer de winterwende met Mens & Machine in Logos

winterwende Eens per jaar moeten we er allemaal doorheen: de onvermijdelijke dominantie van de langste nacht over de kortste dag. Maar wanneer de duisternis het zwaarst weegt, biedt Logos een tegengewicht met licht, warmte en vooral een ongebreidelde stroom aan nieuwe creaties. Tijd om met Mens & Machine de winterwende te trotseren.

Die winterwende toch: elk jaar weer is het een stille, donkere en energie-lage periode die voornamelijk opgefleurd wordt door de onontkoombare kerst- & nieuwjaarskitsch die de commercie ons in de maag (en vooral in de geldbuidel) poogt te splitsen. Voor de een is het een sombere tijd van korte dagen, ellenlange nachten en hier en daar een overgesneden pols, maar voor Logos is het een dag zoals een andere, waarop ze de winterwende trotseren met zoals steeds een fris programma vol nieuw werk, orkestraties, performances en interaktiviteit.

De winterwende of solstitium brumalis (zonnestilstand) is de gebeurtenis waarbij de zon, vanaf de aarde gezien, haar noordelijkste positie van het jaar bereikt. Rond die tijd komt de zon niet meer boven de horizon ten noorden van de noordpoolcirkel uit. Het is een seizoenskeerpunt dat al duizenden jaren in vele kulturen op het noordelijk halfrond wordt gevierd, om de simpele reden dat vanaf dat moment de dagen voor het komende halfjaar alleen maar gaan lengen. Daarom ging feestelijkheden i.v.m. de winterwende veelal gepaard met het maken van veel licht in al haar gedaanten: lampen, kaarsen, vuur. Soms werd een brandend wiel of rad gebruikt, dat ook de zon symboliseerde. Het midwinterse lichtfeest stond bijvoorbeeld bij de Vikingen bekend als Yule of Joelfeest, en sedert de vierde eeuw v. Kr. vierden de Romeinen op die dag het feest van Sol Invictus, de Onoverwinnelijke Zon.

Nu, kortste dag of niet, de technische en artistieke crew van Logos blijft aktief aan het werk als altijd. Hun stroom van nieuwe creaties en bijdragen blijft knetteren, een beetje zoals de circuitry van LED-lichtjes, picboards en schakelingen die het robot-instrumentarium van leven voorzien. Wil je even de winterse duisternis ontvluchten, kom dan naar Logos, waar ze je letterlijk en figuurlijk het licht laten zien in dit avondvullend Solstice-concert. En zij, dat zijn nog steeds Moniek Darge, Kristof Lauwers, Helen White, Sebastian Bradt, Barbara Buchowiec, Xavier Verhelst & Dominica Eyckmans o.l.v. Godfried-Willem Raes.

Tijd en plaats van het gebeuren :

M&M : Winter Solstice
Woensdag 21 december 2011 om 20.00 u
Logos Tetraëder - Gent

Bomastraat 26-28
9000 Gent

Meer info : www.logosfoundation.org

14:47 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.