15/11/2011

Tot de verbeelding sprekende line-up op openingsavond Jazz&Sounds

Henry Threadgill Het programma van Jazz&Sounds wordt dit jaar geconcentreerd op drie locaties en evenveel avonden, waarbij elke festivaldag een eigen profiel krijgt. De meest tot de verbeelding sprekende line-up is ongetwijfeld die van de openingsdag in Kunstencentrum Vooruit. Het thema lijkt hier wel dat van de terugkeer. De meest opmerkelijke is ongetwijfeld die van Henry Threadgills Zooid, de band die er drie jaar geleden een al verbluffend concert speelde. Ook terug van weggeweest is Japanse pianist Satoko Fujii, die net als in 2009 Vooruit bezoekt met haar Ma-Do kwartet. Het soloconcert van de openingsavond is voor rekening van de Finse saxofonist  Esa Pietila. Voor de rest van de avond mag het wat meer ontspannen klinken. In het kader van Europalia Brazilië treedt het Hermeto Pascoal Sextet op. Afsluiter van de openingsdag van Jazz & Sounds is Electric Barbarian, de band van de Nederlandse bassist Floris Vermeulen.

Satoko Fujii - Ma-Do - 20.00 u
De Japanse avant-gardepianiste Satoko Fujii is een muzikale duizendpoot die in allerlei bezettingen haar draai vindt. Om zich van haar rustigere kant te laten horen, richtte zij haar eigen kwartet Ma-Do op, wat in het Japans zowel 'open raam' als 'stilte tussen de noten' betekent. Een betere naam kon ze niet kiezen: de muziek van Ma-Do verkent subtiele texturen en klankkleuren en laat de stilte even hard werken als de muziek zelf. Bovendien weet Fujii ook de snaren en hamertjes in de piano te manipuleren om allerlei effecten te bekomen. "Een virtuoze impropianiste, een originele componiste en een leidersfiguur die voor haar samenwerkingen de beste muzikanten weet te strikken" (The Guardian).

Esa Pietilä - 20.00 u
Esa Pietilä haalt alles uit zijn tenorsax wat erin zit. Hij kan zacht fluisterend een melodie laten klinken of een mantra spelen dat je helemaal in vervoering brengt, maar even goed kan hij de sax dubbeltonen laten schreeuwen met zweverige boventonen. De rijkdom van zijn muzikaal palet en zijn technisch kunnen maken dat een soloconcert je geen seconde verveelt. Adolphe zou fier geweest zijn…

Henry Threadgill - Zooid - 21.00 u
De zwarte saxofonist en componist Henry Threadgill (foto) geldt als een van de grootmeesters, pioniers en tegelijk vernieuwers van de hedendaagse jazz. Al wil hij zelf niet in één vakje gestopt worden: "ik maak gewoon muziek, punt." Niet verwonderlijk dat Threadgill eerder atypische jazz maakt in een eclectische stijl. Hij stelt steeds ongewone ensembles samen die hem de mogelijkheid bieden om in één compositie radicaal van sfeer te veranderen. Van swing naar complexe ritmes, van Aziatisch aandoende sferen naar backstreet funk… 'Zooid' is zelden te zien op Europese podia en Threadgills concerten zijn steeds een verrassende beklijvende gebeurtenis.

Hermeto Pascoal Sextet - 22.15 u
Als Miles Davis je "de meest indrukwekkende muzikant ter wereld" vindt, dan wil dat wat zeggen. Hermeto Pascoal wordt ook vaak een tovenaar genoemd vanwege zijn aparte manier van muziek spelen: piano, accordeon en de melodica blijven zijn favorieten, maar hij mixt ook graag sax, fluit en gitaar met onconventionele ‘instrumenten’ als ketels, speelgoedinstrumenten en flesjes. Af en toe maakt hij zelfs muziek met zijn baard! Op die manier slaagt hij er in alle elementen die hem inspireren, zoals de natuur en de verscheidenheid aan traditionele braziliaanse volksmuziek, in zijn composities te incorporeren. Dit concert is een unieke kans om deze goeroe van de Braziliaanse muziek nog eens aan het werk te zien!

Electric Barbarian - 23.30 u
Jazz, drum 'n bass, hiphop en poëzie, dat die wonderwel samen kunnen gaan, bewijst Electric Barbarian. De band van de Nederlandse bassist Floris Vermeulen speelt in wisselende bezettingen, met telkens verschillende dj’s en gastzangers of -muzikanten. Voor het project 'The Ghost of Langston Hughes' zijn dat o.a. dj Grazzhoppa en dj Kypski, die beiden de meest geschifte scratches en breaks uit hun draaitafels halen. Een derde speciale gast is trompettist Bart Maris en verder haalde Vermeulen er ook een strijkkwartet bij. Van een ongewone line-up gesproken…

Inspiratie voor het project haalt de bende bij de New Yorkse dichter Langston Hughes (1902-1967), een Afro-Amerikaanse dichter uit Harlem die het vaak had over het ruige straatleven, racisme en discriminatie. Zijn teksten worden op een videoscherm geprojecteerd, terwijl de dj’s de gesproken versie (originele opnames van de dichter zelf) door de mangel haken en de andere muzikanten er bij jammen en improviseren. Maris roept de sfeer van de jaren '20 in New York op met bebopfragmenten en geluidseffecten. 'The Ghost of Langston Hughes' ging in première op de World Expo in Shangai in 2010 en tourde daarna door China en Maleisië. En nu komt Electric Barbarian dus naar Gent!

Tijd en plaats van het gebeuren :

Jazz&Sounds - dag 1
Donderdag 17 november 2011 vanaf 20.00 u
Kunstencentrum Vooruit - Gent

Sint-Pietersnieuwstraat 23
9000 Gent

Meer info : www.vooruit.be en www.jazzandsounds.be

Elders op Oorgetuige :
Jazz&Sounds: driedaags festival rond vernieuwende jazz en experimentele muziek in Gent, 14/11/2011

13:41 Gepost in Concert, Festival, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.