15/11/2011

Dag 2 van Jazz&Sounds in het teken van de jonge muzikanten

Christian Mendoza Voor de tweede dag verhuist het festival Jazz&Sounds naar het conservatorium: een haast symbolische keuze, want 18 november staat in het teken van de jonge muzikanten. Jazz & Sounds ontvangt dan de derde editie van het Jazz Plays Europe Laboratory. Een groep muzikanten uit België, Polen, Nederland, Duitsland, Luxemburg en Slowakije werken gedurende vier dagen aan een repertoire waarmee ze dan door de deelnemende landen touren. Dit jaar is België vertegenwoordigd met pianist Christian Mendoza (foto). Hij krijgt het gezelschap van zes collega's waaronder de Duitse trompettist John-Dennis Renken en de Nederlandse gitarist Jasper Stadhouders.

Net als op de openingsdag is ook de tweede festivaldag een samenwerking met Europalia Brazilië te horen. Componist, pianist en gitarist Egberto Gismonti komt naar België met het Orquestra Corações Futiristas, een groep van meer dan twintig jonge muzikanten die Braziliaanse composities zullen uitvoeren. Dit project is op 21 november in De Roma en op 22 november in het CC Hasselt

Jazz Plays Europe Laboratory & Christian Mendoza - 20.00 u
Jazz Plays Europe Laboratory
is een initiatief van Jazz Plays Europe, een internationaal netwerk van professionele jazzorganisaties. Ieder deelnemend land stuurt een vertegenwoordiger naar dit unieke laboratorium. Dit jaar is Christian Mendoza (docent piano jazz aan het Gents conservatorium) de afgevaardigde voor België. Pianist en componist Christian Mendoza is een Gentenaar met roots in Peru. Hij is bekend als de pianist van Lady Linn & Her Magnificent Seven. Hij speelt onder andere mee in Bender Banjax en Gowk en heeft een eigen trio. Jazz is de rode draad in zijn muziek. Zijn eigen Christian Mendoza Group behoort al enige tijd tot de veelbelovende jonge bands in het Belgische jazzmilieu. Hun debuut-cd 'Arbr'-en-ciel' is een plaat met frisse jazz van vandaag, gespeeld door een stel muzikanten die behoren tot het jazzkruim van ons land.

Egberto Gismonti & Orquestra Corações Futuristas - 22.00 u
Egberto Gismonti (1947) is een Braziliaanse componist, gitarist en pianist. Nadat hij vijftien jaar klassieke muziek had gestudeerd, zette hij zijn studies verder in Parijs samen met Nadia Boulanger en de componist Jean Barraqué. Bij zijn terugkomst in Brazilië ontdekte Gismonti bredere horizonten dan die van de klassieke muziek. Hij raakte in de ban van de muziek van Maurice Ravel en de choro en hij verruilde de piano voor de gitaar en experimenteerde met nieuwe akkoorden en klanken. Speciaal voor Europalia komt Egberto Gismonti met een uitzonderlijk project naar België: een volledig orkest van jonge getalenteerde muzikanten die diverse Braziliaanse composities spelen. Een concert in Jazz & Sounds is onderdeel van de tournee.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Jazz&Sounds - dag 2
Vrijdag 18 november 2011 vanaf 20.00 u
Conservatorium - Gent

Hoogpoort 64
9000 Gent

Meer info : cons.hogent.be en www.jazzandsounds.be

Elders op Oorgetuige :
Tot de verbeelding sprekende line-up op openingsavond Jazz&Sounds, 15/11/2011
Jazz&Sounds: driedaags festival rond vernieuwende jazz en experimentele muziek in Gent, 14/11/2011

15:30 Gepost in Concert, Festival, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.