14/11/2011

Jazz&Sounds: driedaags festival rond vernieuwende jazz en experimentele muziek in Gent

Jazz&Sounds In Gent kan je van 17 tot en met 19 november opnieuw terecht voor het Jazz&Sounds, een driedaags festival rond vernieuwende jazz en experimentele muziek op verschillende locaties in Gent. Verwacht je aan muzikale projecten op het scherp van de snee.  Intens, ingehouden, ontketend of uitbundig. Hier vind je geen mainstream, Jazz&Sounds Festival staat voor de onvoorspelbare wegen van improvisatie en de zoektocht van muzikanten naar de confrontatie tussen genres of disciplines. Het startpunt kan jazz, hedendaags of avant garde zijn, Jazz&Sounds Festival is waar de muzikanten ons vervolgens heen brengen. Jazz&Sounds Festival presenteert projecten met onder meer Satoko Fujii, Esa Pietela, Henry Threadgill, Hermeto Pascoal, Electric Barbarian, een Jazz Plays Europe Project met Christian Mendoza, Egberto Gismoti in het kader van Europalia.Brazil, Lisa Cay Miller, Audrey Chen, RobinVerheyen en vele anderen.

Jazz&Sounds Festival is een momentum voor de creatieve muziek in Gent. Het biedt een podium aan muzikanten en componisten die buiten de lijntjes kleuren en zelf - ook al plaatst de organisatie hen onder die noemer - niet altijd onder het label jazz willen worden gecatalogeerd. Het is een uitnodiging aan wegbereiders en baanbrekers, zowel iconen (Henry Threadgill, Hermeto Pascoal, Egberto Gismonti) als een nieuwe generatie (Robin Verheyen, Lisa Cay Miller, Jazz plays Europe).

Een belangrijke drijfveer voor het festival is de synergie tussen opleiding en podium, tussen leren en bevestigen. De rol van het Conservatorium (Hogeschool Gent) is daarin bepalend. Dit jaar presenteert het Conservatorium een Europees project, 'Jazz plays Europe', dat jonge muzikanten (o.a. Christian Mendoza) uit 7 landen bij elkaar brengt.

Evenzeer belangrijk is Jazz&Sounds Festival een platform voor de samenwerking en uitwisseling tussen een aantal hoofdspelers in het domein van de jazz (en breder) in Gent: Kunstencentrum Vooruit, Gent Jazz Festival, Muziekcentrum De Bijloke en Conservatorium Gent. Die partners leggen hun expertise samen en bepalen ieder vanuit hun eigenheid wat het festival voor de stad en voor de muziek kan betekenen.

De ambitie die bij de aankondiging van de eerste editie werd geuit, om van dit festival een project te maken waarin verschillende Europese partners betrokken zijn, blijft onverminderd. Deze editie resulteert dit in twee  projecten binnen Europalia.Brazil en het Europees project Jazz Plays Europe (i.s.m. JazzLab Series) in het Conservatorium. De Europese samenwerking geeft een internationale dimensie aan Jazz&Sounds Festival en kadert binnen Gent Unesco Creative City of Music.

Het programma van Jazz&Sounds 2011 beslaat 3 avonden. De festivallocaties (Vooruit, Conservatorium en Muziekcentrum De Bijloke) bieden per avond een dagticket aan: een uitnodiging aan het publiek om niet enkel de voortrekkers maar ook de jonge garde te ontdekken!

Enkele uitschieters van deze editie:

Grootmeester en pionier van de hedendaagse jazz Henry Threadgill staat garant voor verrassende en beklijvende concerten. Zijn project Zooid is slechts zelden in Europa te zien, een niet te missen  kans dus. (17/11 in Vooruit)

De Braziliaan Egberto Gismonti breng met zijn Orquestra Corações Futuristas een groep jonge getalenteerde muzikanten mee voor een uniek concert in België, het eerste concert in hun Europese tournee binnen Europalia.Brazil.  (18/11 in Conservatorium Gent)

Robin Verheyen is een Belg die in het buitenland hoge ogen gooit. Na een duoconcert met Rissanen brengt hij een unieke creatie voor dit festival samen met sopraan Katrien Baerts (ter vervanging van Claron Mc Fadden) en het Kryptos Kwartet. (19/11 in De Bijloke). Op 3 november stelde Gent Jazz Festival hem in New York voor als een van de meest veelbelovende talenten uit ons land, in een showcase voor de International Jazz Festival Organisation, een samenwerking van de 16 belangrijkste jazzfestivals ter wereld.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Jazz&Sounds
Van donderdag 17 t.e.m. zaterdag 19 november 2011
Kunstencentrum Vooruit - Conservaotorium - Muziekcentrum de Bijloke Gent


Het volledige programma en alle verdere info vind je op www.jazzandsounds.be

Extra :
Jazz & Sounds 2011. Meer jazz dan sounds, Koen Van Meel op Kwadratuur.be, 10/11/2011

Elders op Oorgetuige :
Jazz & Sounds rolt op slotdag loper uit voor Amerikaanse pianiste Lisa Cay Miller, 18/11/2011
Dag 2 van Jazz&Sounds in het teken van de jonge muzikanten, 15/11/2011
Tot de verbeelding sprekende line-up op openingsavond Jazz&Sounds, 15/11/2011

11:33 Gepost in Concert, Festival, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.