06/11/2011

Clazz Ensemble presenteert His Master's Choice ft Louis Andriessen in het Concertgebouw Brugge

Louis Andriessen Het Clazz Ensemble uit Nederland lijkt op een kleine bigband. Dat is het ook, maar dan wel een die niet alleen platgetreden paden bewandelt. Zoals de naam van het orkest al verklapt, voelen de musici zich net zo goed thuis op het North Sea Jazz Festival als op de klassieke muziekpodia. Clazz Ensemble presenteert His Master's Choice featuring Louis Andriessen, een unieke reis in muziek en beeld van Nederlands bekendste hedendaagse componist. Andriessen, die in 2010 nog veel succes oogstte in de New Yorkse Carnegie Hall, is de spilfiguur in dit nieuwe project van het Clazz Ensemble. Jazz is een oude liefde van de componist en hij schreef en herwerkte dan ook nieuw en ouder werk voor dit concert. De twaalf vaste musici van Clazz worden bijgestaan door de Italiaanse zangeres (en muze van Andriessen) Cristina Zavalloni en de violiste Monica Germino.

Louis Andriessen wordt beschouwd als een boegbeeld van de nieuwe Nederlandse muziek en van het internationale muziekleven. Zijn werk werd op vele podia wereldwijd uitgevoerd, vaak in aan hem gewijde festivals. De afgelopen twee jaar werden zijn nieuwe composities gecreëerd door bekende uitvoerders als Katia en Marielle Labèque, Cristina Zavalloni en Monica Germino. Sinds 2004 is Louis Andriessen hoogleraar aan de Faculteit der Kunsten van de Universiteit Leiden. 'Musical America' riep hem uit tot 'Composer of the Year 2010'.

Voor dit programma koos en bewerkte Andriessen op vraag van het Clazz Ensemble een aantal werken die sterk door de jazz werden beïnvloed. De ontdekking van de avond wordt ongetwijfeld The Family Revisited. Dit werk is een bewerking van fragmenten uit de soundtrack die Andriessen in 1973 componeerde voor de film The Family van Lodewijk De Boer (naar diens eigen toneelstuk). Een te herontdekken stukje Andriessen-repertoire. Het concert put gul uit het Volhardingrepertoire.

On Jimmy Yancey (1973) is zo'n stuk dat Andriessen in de begindagen van De Volharding componeerde. Het is een soort hommage aan Jimmy Yancey, een pianist die als één van de grondleggers van de boogiewoogie wordt beschouwd. Het eerste deel citeert uit drie werken van Yancey vol exuberante verwijzingen naar zijn stijlelementen. Het tweede deel is abstracter en ingetogener en wordt door Andriessen beschreven als een 'in memoriam'.

In M is for Man, Music, Mozart (1991) vermengde Andriessen citaten van Mozart vrolijk met bigband-schriftuur. Hij componeerde dit werk als een televisieopera voor een reeks van de BBC waarin componisten en regisseurs werden samengebracht om een kortfilm te maken rond Mozart. Het betekende tevens de eerste samenwerking van Andriessen met Peter Greenaway, die daarna ook nog zou tekenen voor de regie van Andriessens opera's Rosa en Writing to Vermeer. De muziek is een afwisseling van instrumentale delen met jazzy songs.

Cristina Zavalloni neemt de vocals voor haar rekening en is verder ook nog in Passeggiata in tram in America e ritorno te horen is. Zij geldt als Andriessens ideale zangeres: met een achtergrond in jazz en pop en een expressieve en heel directe zangstijl die afwijkt van de romige klassieke techniek. Passeggiata in tram in America e ritorno ('Tramrit naar Amerika en terug', 1999) schreef Andriessen op tekst van de dichter Dino Campana. Het werk geldt als een aanloop naar La Passione, de grote vocale cyclus op tekst van Campana. Net als in dat laatste werk, krijgt Cristina Zavalloni hier weerwerk van de elektrische viool van Monica Germino.

In Y Despues, tenslotte, is te horen hoe Andriessen de eenvoudige baslijnen oppikt uit de jazz (denk ook maar aan de zeer herhalende patronen in de linkerhand bij boogiewoogie-pianospel, wat in On Jimmy Yancey zo belangrijk was. Y Despues is een even veelzijdig werk als Passeggiata, maar het meest opvallend is toch de manier waarop Andriessen met heel beperkt materiaal een krachtig stuk weet op te bouwen.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Clazz Ensemble, Cristina Zavalloni & Monica Germino : Louis Andriessen
Donderdag 10 november 2011 om 20.00 u
Concertgebouw Brugge

''t Zand 34
8000 Brugge

Meer info : www.concertgebouw.be en www.clazzensemble.nl

Bron : tekst Maarten Beirens voor het Concertgebouw, november 2011

Extra :
Louis Andriessen op www.muziekencyclopedie.nl, www.boosey.com en youtube
Louis Andriessen (1939-) Beeldenstormer op www.musicalifeiten.nl

21:54 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.