01/10/2011

Symfonieorkest van de Munt brengt Debussy, Bartholomée en Brahms in Bozar

Pierre Bartholomée Toen de Eerste symfonie van Johannes Brahms in 1876 gecreëerd werd, bestempelden sommige critici het werk schamper als 'Beethovens 10de'. Brahms baseert zich op de Weense klassieke traditie, maar slaagt er tegelijk in om op een erg persoonlijke manier de thematische gebaldheid ervan te verzoenen met het romantische klankidioom. Hoewel Debussy een totaal andere klanktaal hanteert dan Brahms, bewandelt ook hij in Images het pad van de thematische spaarzaamheid. Images wordt gekenmerkt door een sprankelend klankbeeld vol volkse accenten, maar wijst tegelijk vooruit naar trends die de Europese muziek tot lang na de Tweede Wereldoorlog nog zouden beïnvloeden. Pierre Bartholomée (foto) toont zich vaak schatplichtig aan Debussy: ook hij exploreert in zijn werken alle klanknuances waarover een orkest beschikt. Folie d’Oedipe is ontleend aan zijn opera Oedipe sur la route, een directe link met de programmering van Enescu's Oedipe deze herfst in de Munt.

Pierre Bartholomée werd geboren in Brussel in 1937. Op zijn zesde begon hij pianoles te volgen. Na zijn studies piano aan het Conservatoire Royal de Bruxelles bij André Dumortier behaalde hij in Italië een meestergraad bij Wilhelm Kempff.

Samen met Henri Pousseur stichtte hij het ensemble Musiques Nouvelles en het Centre de Recherche et de Création musicales de Wallonie. Zijn carrière als pianist en deze als dirigent bij dit ensemble, waarmee hij de belangrijkste steden en festivals aandeed (Avignon, Parijs, Amsterdam, Warschau, Madrid, Belgrado, Zagreb), combineert hij met de functie van producer op de muziekdienst van de RTBF. Daarnaast is hij dertig jaar lang actief als orkestdirigent, waarvan tweeëntwintig seizoenen bij het Orchestre Philharmonique de Liège.

Pierre Bartholomée wordt zowat overal in Europa, in de VS en in Japan uitgenodigd als vertolker van een breed repertoire (van Purcell tot Boulez, van Bach tot Messiaen, van Haydn tot Pousseur - via Mozart, Beethoven, Schumann, Brahms, Liszt, Wagner, Mahler, Stravinsky, Bartók, Varèse, Schönberg, Webern, Stockhausen, Berio, Xenakis, Boesmans, Rihm...), en dit in samenwerking met internationale solisten. Bij deze programma’s, evenals in het groot aantal radio- en cd-opnames dat hij heeft gerealiseerd, legt Pierre Bartholomée steeds de nadruk op de creatie.

Naast al deze activiteiten zetelt Pierre Bartholomée geregeld in de jury van internationale wedstrijden voor muziekinterpretatie en compositie. Zo was hij de voorzitter van het internationaal concours voor orkestdirectie Antonio Pedrotti en maakte hij deel uit van de jury van de Koningin Elisabeth Wedstrijd, van het Gaudeamus Concours en van de compositiewedstrijd van het festival van Besançon. Hij is corresponderend lid van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van België. Koning Albert II kende hem de titel van Ridder toe.

Programma :

  • Claude Debussy, Images, Gigues (1913) Images, Ibéria (1910)
  • Pierre Bartholomée, La Folie d'Oedipe (2005)
  • Johannes Brahms, Symphonie Nr.1 c-moll, op.68 (1862-1876)

Tijd en plaats van het gebeuren :

Symfonieorkest van de Munt : Debussy, Bartholomée, Brahms
Zondag 2 oktober 2011 om 20.00 u
Bozar - Henry Le Boeufzaal

Ravensteinstraat 23
1000 Brussel

Meer info : www.bozar.be en www.demunt.be

Extra :
Pierre Bartholomée : www.pierrebartholomee.com, www.arsmusica.be, www.cebedem.be en youtube

Elders op Oorgetuige :
Orchestre philharmonique de Liège Wallonie Bruxelles viert 50ste verjaardag, 2/12/2010
Hommage aan Pierre Bartholomée, 5/03/2008
Requiem van Pierre Bartholomée gaat deze week in première, 5/11/2007

22:27 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.