11/09/2011

Blaaskwintet van de Munt & Daan Vandewalle spelen Haas, Janáček en Ryczek in de Munt

Mateusz Ryczek Drie ensembles, gevormd door muzikanten uit het orkest van De Munt, maken deze week hun opwacht tijdens het KlaraFestival. In verschillende bezettingen spelen ze kamermuziek van 20e-eeuwse componisten. La Monnaie Chamber Music Ensemble Soloists speelt Quatuor pour la fin du temps van Olivier Messiaen, La Monnaie Wind Quintet brengt het blaaskwintet op. 10 van Pavel Haas en Mladi van Leos Janácek. La Monnaie Malibran String Quartet speelt werken van Dmitry Schostakovich en György Kurtág. Elk van hen brengt daar bovenop de Belgische première van drie werken, gecomponeerd voor MusMA: Music Masters on Air.

De installatie van een Joodse kunstenaarskolonie in het fort Theresienstadt was voor het nazi-regime een weloverwogen oefening in communicatiestrategie: met de constructie van deze parallelle werkelijkheid kon vanuit de praktijk getoond worden dat het segregatiebeleid werkte, èn dat niet alles kommer en kwel was in de nieuwe leefwereld van de artistieke bannelingen. De in Tsjechië geboren en in Auschwitz overleden componist Pavel Haas was een van hen: als leerling van Leoš Janáček slaagde hij er beter dan wie ook in om diens muziektaal te vatten, en ze te hertalen in een hoogstpersoonlijk muzikaal idioom. Het blaaskwintet opus 10 laat er geen twijfel over bestaan: hier is een rijpe componist met een eigen verhaal aan het woord! Enkele jaren eerder, in de nadagen van de Eerste Wereldoorlog, had zijn leermeester voor een gelijkaardige bezetting gecomponeerd: de jonge zeventiger Janáček schreef zijn sextet voor blazers in de lente van 1924 als ode aan de jeugd, ofte Mládí. Voor dit concert, waarin gruwel geblust wordt met hoop op een betere toekomst, tekent het eminente Blaaskwintet van de Munt dat solistische bravoure koppelt aan exquise samenspel.

Als top of the bill brengt Daan Vandewalle daarna de Belgische première van 'Sub-deep of The Night ' voor piano solo van de Poolse componist Mateusz Ryczek (foto). Die schreef dit werk speciaal voor MusMA: Music Masters on Air, European Broadcasting Festival.

Programma :

  • Pavel Haas, Wind Quintet, op. 10
  • Leoš Janáček, Mladi
  • Mateusz Ryczek, Sub-deep of The Night

Tijd en plaats van het gebeuren :

Blaaskwintet van de Munt & Daan Vandewalle : Haas, Janáček, Ryczek
Donderdag 15 september 2011 om 12.30 u
De Munt - Brussel

Leopoldstraat 23
1000 Brussel

Meer info : www.klarafestival.be, www.demunt.be en www.daanvandewalle.com

Dit concert wordt op dezelfde dag op Klara uitgezonden tijdens het programma 'Café Zimmerman'om 16.00 u

Extra :
Mateusz Ryczek : www.mateuszryczek.com, www.musma.eu, www.myspace.com/mateuszryczek en youtube

Elders op Oorgetuige :
Elke werkdag feest in de Munt met een verrassend middagconcert uitgevoerd door topmusici, 4/09/2011
KlaraFestival op zoek naar paradijs tussen utopie en werkelijkheid, 25/08/2011

15:31 Gepost in Concert, Festival, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.