22/06/2011

Gratis concert Matthias Koole, Peter Jacquemyn & Stefan Prins in de Q-O2 werkplaats Brussel

Matthias Koole & Stefan Prins Vanavond zijn Matthias Koole (elektrische gitaar & effecten), Peter Jacquemyn (contrabas & stem) en Stefan Prins (live-electronics) te gast in de Q-O2 werkplaats in Brussel in het kader van de residentie van Matthias bij Q-O2. Het concert wordt opgenomen en zal deel uitmaken van de cd die tijdens deze residentie wordt klaargestoomd.

Matthias Koole (1982) is actief als gitarist in gecomponeerde en geïmproviseerde hedendaagse muziek. Hij behaalde zijn masters gitaar aan het Koninklijk Conservatorium van Gent bij Tom Pauwels en nam vervolgens deel aan het Manama programma van hetzelfde instituut onder leiding van de ensembles Ictus en Spectra. Matthias is stichtend lid van het gitaarkwartet ZWERM en speelt regelmatig met ensembles zoals Champ d'Action en Collectief Reflexible. Als free-lance gitarist heeft hij ook gespeeld met het Ictus Ensemble, Nadar Ensemble, Ensemble Cairn uit Parijs en het Brussels Philharmonic. Matthias creëerde werken van o.a. Richard Barrett, Stefan Prins, Mario Del Nunzio, Karlheinz Essl, Larry Polansky, Clinton McCallum, Cristian Morales-Ossio, Nico Sall, Sérgio Ribeiro. Hij is ook betrokken bij de organisatie van het jonge hedendaagse muziekfestival What's Next. In 2010 won Matthias de Kranichsteiner Stipendienpreis op de Internationale Ferienkurse für Neue Musik te Darmstadt.

Naast beeldend kunstenaar is contrabassist Peter Jacquemyn een van de boegbeelden van de Belgische improvisatiescene. Hij begon zijn carrière bij WIM (Werkgroep Improviserende Musici) en stimuleert sedertdien al jaren jonge muzikanten om buiten de lijnen te kleuren. De man werkt geregeld samen met het kruim van de internationale improvisatiescene, te weten Fred Van Hove, Peter Kowald, Joëlle Léandre, Jan Pillaert en Tony Oxley. Jacquemyns speelstijl is energiek en spectaculair: zoals hij als beeldhouwer boomstronken te lijf gaat met bijl en kettingzaag, zo hanteert hij als contrabassist simultaan verschillende strijkstokken, blikjes, plastic, kurk of papier om de klank van de contrabas mee vorm te geven. Eigenlijk gebruikt hij zowat alles wat los of vast zit om snaren en klankkast mee te beroeren en doet dat steeds in de hem gekende robuuste en exuberante stijl.

Componist, improvisator en pianist Stefan Prins begon als zevenjarige piano te spelen aan de muziekschool van Borgerhout en volgde nadien ingenieursstudies aan de VUB. Daar verbreedden zijn muzikale horizonten van het uitvoeren van muziek naar het improviseren en componeren. Nadat hij in 2002 afstudeerde als burgerlijk ingenieur, volgde hij een opleiding piano en compositie aan het Conservatorium van Antwerpen en een specialisatie aan de afdeling sonologie van het Conservatorium van Den Haag (2004 - 2005). Als uitvoerend muzicus creëerde hij, naast eigen werk, ook muziek van o.m. Karlheinz Essl, Mark Applebaum en Richard Barrett. Zijn interesse in de mogelijkheden van de technologie in een muzikale context, heeft zich sindsdien vertaald in zijn werk. De virtuele motor daarachter is het permanent in vraag stellen van bestaande mechanismen, tradities, denk - en werkwijzen en de daaruit voortvloeiende zoektocht naar actuele en zinvolle relaties tussen componist, partituur, muzikant, technologie, luisteraar, cultuur en maatschappij.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Matthias Koole, Peter Jacquemyn & Stefan Prins
Woensdag 22 juni 2011 om 20.30 u
Q-O2 werkplaats Brussel

Koolmijnenkaai 30-34
1080 Brussel
Gratis toegang

Meer info : www.q-o2.be

Extra :
Stefan Prins : www.stefanprins.be en www.matrix-new-music.be
Peter Jacquemyn : www.peterjacquemyn.com
Interview met Stefan Prins (reFLEXible), Koen Van Meel op Kwadratuur.be, 12/03/2009

11:49 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.