16/05/2011

SMATCH[2] : de achterkeuken van Dominique Roodthooft

SMATCH[2] Na het opmerkelijke SMATCH (2009), presenteert de Luikse actrice en theatermaakster Dominique Roodthooft tijdens het Kunstenfestivaldesarts het tweede deel van een drieluik dat zich richt tegen het doemdenken in het actuele discours. Het einde van de mens wordt voortdurend aangekondigd, gepland haast. Voor SMATCH[2] zette Roodthooft zich aan het tuinieren, op zoek naar positieve signalen, naar een teken van leven. Hemel en aarde bewegen, de grond omspitten, verluchten en zowel ingeslapen zaadjes als wilde planten ruimte geven om opnieuw wortel te schieten. Hoe kunnen we ons leren verankeren als iedereen roept dat we alles aan het verliezen zijn? Deze multimediale voorstelling verbindt het anekdotische met het filosofische, het poëtische met het politieke. Regenwormen worden gekruist en geteeld. Een ezel roept lang vergeten herinneringen op bij hoogbejaarden en we horen kinderliedjes in uitstervende talen (bijvoorbeeld het Waals). Roodthooft nodigde denkers, wetenschappers en artiesten uit in een 'achterkeuken/wasplaats': een plek waar niets verloren gaat, een atelier waar gewassen, geconserveerd en getransformeerd wordt, een alternatief laboratorium waar mogelijkheden uitgeprobeerd worden.

De muziek bij deze voorstelling is van de hand van Thomas Smetryns. Het is muziek voor viool solo en voetbas en wordt live gespeeld door Stefaan Smagghe. De voorstelling gaat over hoe cultuur en natuur zich tot elkaar verhouden en Thomas schreef daarvoor een 8 tal stukken die je zou kunnen omschrijven als 'fictieve volksmuziek'.

Thomas Smetryns (1977) studeerde compositie bij Godfried-Willem Raes, en gitaar, luit en theorbe bij Ida Polck en Philippe Malfeyt aan het Conservatorium van Gent. Als componist is hij erg geïnteresseerd in het zoeken naar een nieuwe, experimentele muziekpraktijk die verankerd is in een historisch en/of een maatschappelijk onderbewustzijn. Deze interesse deelt hij met de Amerikanen Brent Wetters en Jonathon Kirk, met wie hij het componistencollectief 'Medusa' vormt.

Dominique Roodthooft : SMATCH[2]
Van dinsdag 17 t.e.m. vrijdag 20 mei 2011, telkens om 20.30 u
Zaterdag 21 mei 2011 om 18.00 u
Théâtre Les Tanneurs Brussel

Huidevettersstraat 75
1000 Brussel

Meer info : www.kfda.be en www.lestanneurs.be

Extra :
Thomas Smetryns : www.thomassmetryns.be, www.myspace.com/thomassmetryns en www.matrix-new-music.be

Elders op Oorgetuige :
Opmerkelijke hedendaagse artistieke creaties tijdens Kunstenfestivaldesarts, 27/04/2011

11:04 Gepost in Festival, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.