02/04/2011

M&M TextSound : symbiose tussen taal, tekst en muziek

Marjolijn Zwakman Maandagavond krijg je een heel bijzondere M&M-editie geserveerd bij Logos. Een symbiose tussen taal, tekst en muziek die deze maand resulteert in vocale performances van Dominica Eyckmans, interactieve drumsessies van Lazara Rosell Albear en Kristof Lauwers, Cage-vertolkingen door Marjolijn Zwakman en een speciaal voor het Logos machineorkest gecomponeerd stuk van Andrian Pertout. Dat alles onder leiding van Godfried-Willem Raes en in samenwerking met Vzw Krikri.

De Récitations van de Grieks-Franse componist Georges Aperghis (1945) zijn tegelijk muziek en theater. Aperghis schreef deze compositie niet alleen voor de stem maar voor het gehele lichaam van de vertolker. Klinkers en medeklinkers, de bouwstenen van onze taal, worden gevarieerd, gearticuleerd en gekleurd, wat resulteert in een stuk van een buitengewone intensiteit. Het is een veeleisende maar construktieve partituur waarin kleine patroontjes een graduele op- en afbouw bewerkstelligen.

Marjolijn Zwakman (foto) is een jonge Nederlandse theaterstudente die onlangs in de media opdook door een bijzondere, 23 minuten durende naaktwandeling op de Rotterdamse Coolsingel. Zwakman was poedelnaakt op haar bontlaarsjes na. Een voorbijganger filmde de hele wandeling en postte zijn footage op YouTube, waar die in een mum van tijd een eigen leven ging leiden. Zwakman volgde een opleiding aan de Toneelacademie in Maastricht en is gebiologeerd door de mens en zijn gedragingen. In die hoedanigheid neemt ze vaak haar eigen lichaam als uitgangspunt voor performances. Aan het Sandberg Instituut, de masteropleiding van de Rietveld Akademie, verdiept ze dit onderzoek naar eigen zeggen door haar zelfgemaakte foto's, video's en performances samen te brengen in installaties. Ze werkt tevens samen met het muziekteater-ensemble TIME van het koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Andrián Pertout werd geboren in Santiago (Chili) en woont tegenwoordig in Melbourne (Australië). Zowel filosoof als componist van opleiding zijnde maakt hij voornamelijk symfonische en ensemble-muziek. De man is tevens gebiologeerd door wiskunde, experimentele stemmingswijzen en polyritmiek, drie zaken die hij uitdiepte in zijn toy piano-studie 'Exposiciones'. A Borboleta (2011) is de titel van zijn eerste robotcompositie. Het werd geschreven in opdracht van vzw Krikri als bijdrage bij het 7de internationale Krikri-festival en maakt gebruik van maar liefst 37 muziekrobots. 'A Borboleta' betekent letterlijk 'vlinder' en heeft minder met het diertje zelf te maken als met wiskunde: Pertout baseert zich op tal van wiskundige paradigma's zoals The Butterfly Effect, chaosteorie, fraktaalteorie, The Koch Snowflake, The Cantor Set, waarschijnlijkheidsleer en Markovketens. Het stuk is opgebouwd als een 15-stemmige kanon waarbinnen de tempi van de stemmen onderling via strikte verhoudingen gerelateerd zijn.

Dit concert komt voorts tot stand met medewerking en artistieke bijdragen van Jelle Meander, Maja Jantar, Dominica Eyckmans, Barbara Buchowiec, Moniek Darge, Sebastian Bradt, Xavier Verhelst, Helen White, Zam Ebalé & Kristof Lauwers, olv. Godfried-Willem Raes.

Tijd en plaats van het gebeuren :

M&M TextSound
Maandag 4 april 2011 om 20.00 u
Logos Tetraëder Gent

Bomastraat 26-28
9000 Gent

Meer info : www.logosfoundation.org en www.krikri.be

Extra :
Georges Aperghis : www.aperghis.com, brahms.ircam.fr, www.arsmusica.be, UbuWeb Sound en youtube
John Cage : www.johncage.info en youtube
John Cage at Seventy: An Interview, Stephen Montague (1985) op UbuWeb Papers
John Cage Online : links compiled by Josh Ronsen
John Cage (1912 - 1992) : Goeroe of charlatan ?, Jan De Kruijff op www.musicalifeiten.nl
Andrián Pertout : www.pertout.com, www.australianmusiccentre.com.au en youtube

Elders op Oorgetuige :
Donatienne Michel-Dansac en de wervelwind van Georges Aperghis, 30/09/2008

Bekijk alvast dit fragment uit Georges Aperghis' Récitations

07:00 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.