21/03/2011

Quatuor Diotima trakteert op kosmopolitisch en intimistisch programma in het Conservatorium Brussel

Alberto Posadas Een kwartet dat zich Quatuor Diotima noemt, is niet vals bescheiden: Diotima was een Griekse zieneres, priesteres, straffe madam en lerares van Socrates. Nu goed, het Quatuor Diotima is een van de meest veelzijdige kwartetten van vandaag en gelukkig is ook de zinnelijkheid dit ensemble niet vreemd. Het trakteert ons op een even kosmopolitisch als intimistisch programma. Van Toshio Hosokawa, geboren in Hiroshima maar ook een leerling van Klaus Huber, is er ' Blossoming' uit 2007. Van Spanjaard Alberto Posadas (foto), een frisse veertiger uit Valladolid, is er ' Aborescencias', een uittreksel uit zijn Liturgia Fractal (2008). Tenslotte keert het kwartet terug naar huis, met werk van Claude Debussy.

Toshio Hosakawa werd in 1955 in Hiroshima geboren. Na compositiestudies bij Isang Yun in Berlijn wist Hosokawa zich al snel als de voortrekker van de jonge Japanse muziekgeneratie op te werpen. Zijn stijl is een synthese van de westerse hedendaagse muziek (en meer bepaald van Nono, Scelsi en Lachenmann, één voor één componisten die het begrip 'mooi timbre' met argwaan bekijken) en van de Japanse cultuur (het Nô-theater). In zijn muziek gebruikt hij extreem trage tempi en ontwikkelt hij lange, meditatieve, maar bijzonder krachtige klankblokken (zoals bij rituele muziek), doorspekt met levendige, dramatische impulsen en lawaaierige aanvallen. Hosokawa won de eerste prijs op het compositieconcours naar aanleiding van honderd jaar Philharmonie in Berlijn. Bovendien is hij artistiek directeur van het Festival van Akyioshidai. In 1989 richtte hij samen met enkele andere jonge componisten het jaarlijkse festival 'International Contemporary Music Seminar and Festival' op waarvan hij nu ook de artistieke leiding heeft. De grote Europese festivals (Darmstadt, Festival d 'Automne à Paris, Salzburg...) hebben belangrijke retrospectieves aan hem gewijd.

Alberto Posadas (1967) volgde compositieles bij Francisco Guerrero, die hij nog steeds als zijn belangrijkste leraar beschouwt. Geïnspireerd door Guerrero begon Posadas aan een voortdurende zoektocht naar compositiemodellen gebaseerd op mathematische, natuurkundige of architecturale principes. Het oeuvre van Posadas bestaat voor het grootste deel uit instrumentale werken, niet zelden gecomponeerd in opdracht van bekende solisten, ensembles en festivals. Alberto Posadas is tevens docent analyse, harmonie en compositie aan het conservatorium van Majadahonda (Madrid).

Programma :

  • Toshio Hosokawa, Blossoming (2007)
  • Alberto Posadas, Aborescencias (Belgische première), deel IV uit Liturgia Fractal (2007)
  • Claude Debussy, Strijkkwartet

Tijd en plaats van het gebeuren :

Quatuor Diotima : Hosokawa, Posadas, Debussy
Woensdag 23 maart 2011 om 12.30 u
Koninklijk Conservatorium Brussel

Regentschapsstraat 30
1000 Brussel

Meer info : www.arsmusica.be en www.quatuordiotima.fr

Extra :
Toshio Hosokawa op www.schott-music.com, www.karstenwitt.com, www.arsmusica.be en youtube
Alberto Posadas op en.wikipedia.org, brahms.ircam.fr en youtube

Elders op Oorgetuige :
Ars Musica werpt blik op de toekomst en focust op Belgische componisten, 24/02/2011

07:00 Gepost in Concert, Festival, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.