09/03/2011

M&M Artificial Intelligence : knappe koppen van vlees, bloed en roestvast staal

Bono Kunstmatige intelligentie of natuurlijke domheid ? Bij computers is de scheidslijn altijd al bijzonder dun geweest. Sta de pientere muziekrobots van Logos echter toe je ervan te overtuigen uit welk metaal ze gelast zijn: niet alleen zien en horen ze alles wat naakte dansers uitspoken op het podium, hun synchroniciteit en samenspel zijn ongeëvenaard. Welkom in de wereld van de knappe koppen, of ze nu van vlees, bloed of roestvast staal zijn.

Elk jaar houdt Logos in de voorjaarsmaanden een <M&M>-editie waarin data transmission oftewel gegevensoverdracht centraal staat. In 2009 werd er al geëxperimenteerd met Laptop Control en in 2010 met het gegeven Linked, waarbij artiesten uit alle hoeken van de wereld uitgenodigd werden om in real time de robots bespelen.

Dit jaar doen ze iets soortgelijks met een focus op Artificial Intelligence. AI, kortweg, is een wetenschapstak die zich bezighoudt met het creëren van artefakten die een vorm van intelligentie vertonen, en dus net als de mens een probleem kunnen analyseren, takseren en oplossen. Iedereen heeft er bijvoorbeeld al eens mee te maken gekregen: de ronduit enerverende gewoonte van een programma als Word om een woord dat je typt, automatisch aan te vullen. Op langere termijn kunnen de effekten van kunstmatige intelligentie misschien zelfs groter zijn dan we op dit moment durven inschatten, maar laten we ons niet verliezen in Matrix-achtige speculaties: ons gezonde uitgangspunt is en blijft dat we geen slaven maar meesters van de machine zijn. Bij Logos bouwen ze ze immers zélf, a-há... En om dat te staven, bemeesteren ze maandelijks een ensemble van ruim 46 muziekrobots: programmeerbare, akoestische klankgeneratoren waar het Logos-team dagelijks mee aan de slag gaat. En waarvan de bovengrens nog verre van bereikt is. Maar eens de avondvullende voorstelling af is, moet het werk voor zich spreken. De machine, eenmaal intelligent gemaakt, neemt dan de functie van uitvoerder over...

Hetbelooft alleszins een verrassend programma te worden. De gedreven medewerkers aan deze voorstelling zijn nog steeds Dominica Eyckmans, Barbara Buchowiec, Moniek Darge, Helen White, Sebastian Bradt, Kristof Lauwers en Zam Ébalé. En zij staan zoals steeds onder deskundige coördinatie van de bouwer zelve, Godfried-Willem Raes.

Tijd en plaats van het gebeuren :

M&M : Artificial Intelligence
Dinsdag 15 maart 2011 om 20.00 u
Logos Tetraëder Gent

Bomastraat 26-28
9000 Gent

Meer info : www.logosfoundation.org

07:00 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.