16/02/2011

Beat it! Happening : een gebouw vol slagwerk, een hele dag lang

Terry Bozzio De tweede editie van het Come on!-festival sluit af met een grote Beat it! Happening. Gerenommeerde percussionisten als Terry Bozzio (foto), Theodor Milkov en Miquel Bernat palmen een dag lang het Brugse Concertgebouw in en nemen de bezoekers op sleeptouw in drie contrastrijke percussiewandelingen, zowel in concertzalen als in repetitieruimtes achter de schermen. Herontdek in de voormiddag de virtuoze sonates van Domenico Scarlatti in een versie voor marimba of laat je verrassen door de fascinerende klankwereld van Anthony Pateras' prepared piano. In de namiddag leiden de wandelingen langs experimentele bodypercussie en uitvoeringen van meesterwerken van Iannis Xenakis of Steve Reich. De adembenemende performance van Terry Bozzio, ooit drummer bij Frank Zappa, vormt een onvergetelijke apotheose.

Koen Plaetinck, slagwerker bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Anima Eterna Brugge, gaf advies bij het op poten zetten van die happening. We laten hem hierbij zelf aan het woord :

"Voor de happening in Concertgebouw Brugge ben ik eigenlijk vertrokken van het feit dat slagwerk vele verschillende facetten heeft. Er zijn als het ware diverse vakgebieden. Zo kan je bijvoorbeeld een onderscheid maken tussen alles wat met trommels te maken heeft, melodisch slagwerk of mallets (soort houten hamer), slagwerk in het orkest of in een ensemble, kamermuziek, popmuziek, wereldmuziek ... Voor een groot gebeuren als deze happening wilde ik al deze verschillende werelden bij elkaar brengen. Niet om ze met elkaar te confronteren, maar wel om ze samen in een ruimere context te presenteren. Vandaar ook de keuze om - net zoals bij eerdere happenings in het Concertgebouw - te werken met wandelingen doorheen het gebouw. Onderweg komt de bezoeker dan verschillende concerten en tentoonstellingen tegen. De twee parcours zijn zo opgevat dat elke bezoeker alles kan gezien hebben. Je hoeft dus niks te missen, hoewel er wel voortdurend meerdere optredens tegelijk aan de gang zijn. Om bij het thema te blijven en te zorgen dat niemand verdwaalt, worden de groepen bezoekers voorgegaan door een heuse marching band."

Verrassende combinaties
Het programma brengt zowal bekende en minder bekende namen, maar vooral combinaties van artiesten die je niet meteen zou verwachten. Koen Plaetinck : "Door de verschillende soorten muziek krijg je inderdaad met erg verschillende persoonlijkheden te maken. Terry Bozzio hoeft maar aan weinig slagwerliefhebbers meer voorgesteld te worden, terwijl Theodor Milkov dan weer een nobele onbekende is. Eigenlijk had ik van in het begin een aantal prioriteiten. Zo wilde ik absoluut dat Triatu bij de happening betrokken zou worden, want dat is een van de beste percussie-ensembles die ik ooit gehoord heb. Terry Bozzio is erbij gekomen omdat ik in slagwerkfestivals altijd één ding mis: drums. Nochtans staan de drums het dichtst bij de muziek die je elke dag hoort op de radio, en bovendien zijn er heel wat drummers die veel meer te bieden hebben dan het ritmisch ondersteunen van populaire muziek. Bozzio is een voorbeeld van zo'n 'dikke drummer' in de meest positieve zin van het woord. Hoewel het vrij saai kan lijken om een drummer alleen op een podium te zetten, wordt het bij hem een hele ervaring. Hij brengt een monsterdrumstel mee met tientallen trommels, cymbalen en nog veel meer. Hij zal de hele kamermuziekzaal vullen, waar het publiek hem langs alle kanten zal bezig zien. Ik ben er bijzonder blij mee dat door het specifieke concept van deze happening uitersten kunnen samengebracht worden. Ik vermeldde al Theodor Milkov. Deze Griekse slagwerker doet ongelofelijke dingen op marimba. De manier waarop hij muziek van Scarlatti speelt, tart de verbeelding op technisch vlak. Ik ken niemand anders die zoiets doet en het is dan ook fantastisch om hem erbij te hebben. Die pianocomposities van Scarlatti zijn zo typisch en speeltechnisch helemaal niet voor de hand liggend, en toch klinkt het bij Milkov alsof het vanzelf gaat. "

Meer dan muziek alleen
Een happening is meer dan muziek alleen. Koen Plaetinck : " Naast de concertwandelingen zijn er de dag voordien ook enkele workshops waarvan de resultaten geïntegreerd worden in de happening. Zo geeft Wim de Vlaminck een workshop rond marching percussion en zal er onder andere gewerkt worden rond Six Marimbas van Steve Reich. Ook zijn er tentoonstellingen voorzien. Zo brengt Marinus Komst een verzameling oude pauken mee naar Brugge. Hij is solo-paukenist bij het Concertgebouworkest van Amsterdam en is niet alleen een fevent verzamelaar, maar ook een wandelende encyclopedie voor alles wat met pauken te maken heeft. "

Slotfeestje
Op het einde komt er alleszins geen grootse apotheose. Koen Plaetinck : " Omdat elk van de individuele optredens van topniveau zijn in hun genre, wilde ik die niet per se met elkaar confronteren in een synthese of collectief hoogtepunt. Ik noem het einde van de dag dan ook liever een slotfeestje dan een slotconcert. Met een glaasje erbij en op een heel relaxte manier, muzikaal begeleid door de Steelband Korps Mariniers van het Nederlandse leger. Zij brengen de Caribische sfeer mee en zorgen zo voor de component wereldmuziek, het enige element dat tijdens de wandelingen nog ontbreekt. Op het eerste zicht lijkt het raar dat een militair orkest, dat we meestal associëren met marsmuziek en nationale volksliederen, tropische dansmuziek speelt. Nu blijkt echter dat die typische muziek voor steeldrum geen authentieke Caribische muziek is, maar net gespeeld werd door militairen die op die eilanden verbleven. De Nederlandse marine is dus het perfect ensemble voor deze muziek, en bovendien staat de Steelband garant  voor topkwaliteit, zowel muzikaal als qua amusementswaarde." (*)

Miquel Bernat
Miquel Bernat (ES) studeerde percussie aan de conservatoria van Valencia, Madrid, Brussel en Rotterdam. Als eclectisch musicus speelde hij zowel bij het Amsterdamse Concertgebouworkest, in het meer klassieke repertoire, als bij hedendaagse muziekensembles zoals Ictus. Vanuit zijn passie voor nieuwe muziek werkt hij regelmatig nauw samen met componisten, zodat hij actief kan deelnemen aan de expansie en voortdurende evolutie van nieuw repertoire voor slagwerk.

Terry Bozzio
Na zijn slagwerkstudies in Californië speelde Terry Bozzio (US) mee in verschillende rockmusicals en lokale jazzbands. In de jaren 1970 sloot hij aan bij de band van Frank Zappa, goed voor meer dan tien cd’s en drie wereldtournees. Zo’n tien jaar later werkte hij samen met onder meer Herbie Hancock, Dweezil Zappa en Mick Jagger en sindsdien creëert hij ook zijn eigen muziekprojecten en composities. Het tijdschrift Modern Drummer verkoos Bozzio tot een van de 25 beste drummers aller tijden.
www.terrybozzio.com

Theodor Milkov
Theodor Milkov (GR) speelde voor het eerst solo met orkest op 15-jarige leeftijd. Dit tijdens de Griekse première van Rosauro's Concerto voor marimba, met het Hellas Orchestra of Patras. Nadien studeerde hij percussie aan de conservatoria van Detmold en Amsterdam en vertolkte hij recitals en kamermuziek in heel Europa. Milkov creëert regelmatig nieuwe werken, onder meer van Theodore Antoniou, die een compositie aan hem opdroeg. Momenteel is Milkov een vast lid van het State Orchestra of Athens.

Anthony Pateras
Anthony Pateras (AU) is een veelzijdige en wereldwijd actieve pianist, performer en componist. Hij is actief in heel uiteenlopende muzikale contexten. Zo werkt hij met composities voor traditionele concertzalen, maar ook met improvisaties, muziek voor prepared piano, experimentele geluidskunst (noise) en live-electronics. Het afgelopen decennium schreef hij verschillende werken voor percussie, zowel in solobezetting als voor ensemble.
www.anthonypateras.com

Steelband Korps Mariniers
De Steelband Korps Mariniers bestaat uit een tiental tamboers en pijpers. Deze muzikale leden van de Koninklijke Marine hebben al overal ter wereld hun verscheidene ritmes en stijlen gebracht en organiseren in Nederland jaarlijks zo'n vijftig concerten. Het repertoire van de Steelband is onder andere zeer geschikt voor 'tropische' feesten: ze brengen met veel enthousiasme een rumba, bossa nova, wals, disco, calypso of lambada. Er wordt geregeld nieuwe muziek aan hun omvangrijke programma toegevoegd.
www.defensie.nl

Triatu
Triatu (BE) is het slagwerkensemble van Frank Van Eycken, Dimitri Dumon en Björn Denys. Het repertoire van dit trio bestaat hoofdzakelijk uit hedendaagse klassieke muziek, met een speciale klemtoon op composities van eigen bodem. Zo creëerden ze werk van onder meer Thomas Smetryns, Annelies Van Parys en Chris Carlier. Sinds 2001 is Triatu regelmatig te gast op de grootste Belgische festivals. Verschillende muziektheaterproducties brachten hen ook naar de Nederlandse, Franse en Zwitserse podia
www.triatu.be

Tijd en plaats van het gebeuren :

Come on! Beat it! Happening
Zondag 20 februari 2011 vanaf 10.00 u
Concertgebouw Brugge

't Zand 34
8000 Brugge

Meer info : www.concertgebouw.be

(*) Bron : Interview Koen Plaetinck met Klaas Coulembier, Concertgebouwmagazine jg 9 nr.1 , januari - maart 2011, p.19-20

Elders op Oorgetuige :
Come on! Beat ! Tiendaags slagwerkfestival in Brugge, 29/01/2011

Bekijk alvast deze video van Terry Bozzioen Anthony Pateras live in de Fábrica Braço de Prata in Lissabon, november 2007

14:06 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.