15/02/2011

Piano anders : Nils Frahm, Dustin O'Halloran & Hauschka in Cultuurcentrum Hasselt

Nils Frahm De laatste vijf jaar is er een opvallende heropleving van pianomuziek. Pianomuziek geschreven door jonge klassieke en/of klassiek-geïnspireerde muzikanten/componisten. In samenwerking met Jeugd & Muziek Hasselt biedt het Cultuurcentrum Hasselt een aantal van hen een podium én de Steinway piano.

De jonge Berlijnse producer/ pianist Nils Frahm (foto) is klassiek geschoold en leerde piano spelen van één van de laatste studenten van Tsjaikovski. Frahm speelt hedendaags minimaal klassiek. Dat de hij een zeer gedegen klassieke achtergrond heeft, is duidelijk te horen in zijn fabuleuze spel waarin de onmiskenbare invloed van de ECM legende Keith Jarrett naar voren komt. Met zijn melancholiek en lichtelijk romantisch klinkende neo-klassieke pianowerk schaart Nils Frahm zich naast Max Richter, Library Tapes, Sylvain Chauveau en Hauschka. Van Nils Frahm verschenen er albums bij labels als Sonic Pieces en Erased Tapes. Daarnaast werkte hij ook intensief samen met Peter Broderick, F.S. Blumm, Anne Müller en Machinefabriek.

De afgelopen jaren bracht de Amerikaanse pianist en componist Dustin O'Halloran (1971) twee solo albums uit: Piano solos vol. 1 (2004) en Piano solos vol. 2 (2006). Serene en melancholische muziek die ook op de soundtrack van Sofia Coppola's Marie Antoinette belandde. Klassieke voorbeelden zijn Chopin, Satie en Debussy. Vorig jaar verscheen Vorleben, een live opname van een concert in Berlijn, een album dat zonet nog in heel wat eindejaarslijstjes opdook. Vlak voor het concert in Hasselt verschijnt zijn nieuwe album Lumière op het Britse label Fat Cat. Aan het album werkten ook Jóhann Jóhannsson en Peter Broderick mee.

Hauschka (pianist/componist Volker Bertelmann) exploreert als klassiek geschoold pianist volop de mogelijkheden van de (prepared) piano. Zijn werk toont gelijkenissen met het minimalisme van Steve Reich, Philip Glass en Michael Nyman. Zijn meest recente opnames verschenen op het befaamde Fat Cat label en klinken 'voller' dan zijn eerder werk. Minimale schoonheid troef!

Tijd en plaats van het gebeuren :

Nils Frahm, Dustin O'Halloran & Hauschka
Zaterdag 19 februari 2011 om 20.00 u
CC Hasselt
- grote schouwburg
Kunstlaan 5
3500 Hasselt

Meer info : www.ccha.be

Extra :
Nils Frahm : www.myspace.com/nilsfrahm en youtube
Dustin O'Halloran : www.dustinohalloran.com, www.myspace.com/dustinohalloran, en.wikipedia.org en youtube
Hauschka : www.hauschka-net.de, www.myspace.com/hauschka en youtube

07:00 Gepost in Concert, Muziek | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.