06/04/2010

Abattoir : cello, stem en live electronics, maar niet voor tere zieltjes

Audrey Chen Abattoir, dat is de cello en de beklijvende stem van Audrey Chen, maar dan rigoureus bewerkt door de electronics van evenknie Robert van Heumen. Samen staan ze in voor een concert vol energieke en vaak verstorende live processing. Abattoir is een perfekt op elkaar ingespeeld duo voor wie het aftasten van grenzen eerder regelmaat dan uitzondering is.

Cello, stem en electronics: daar doen we het mee op deze voorstelling. Déja vu, zal de doorwinterde bezoeker van festivals voor nieuwe muziek en mixed media zeggen. Maar deze combinatie klinkt nog nét iets anders... Abattoir bestaat uit Audrey Chen (cello en stem) en Robert van Heumen (laptop en controllers), wier roots duidelijk in de wereld van de vrije improvisatie en de experimentele elektronische muziek liggen. Zoals vaak het geval is op hun optredens, vormen de input van Chen's stem en cello de basis om van Heumens live processing op los te laten.

Die stem zingt, gilt, kraakt, fluistert, mompelt en vocaliseert er op los als een autonome klankgenerator (wat een stem per slot van rekening ook ís). Vooral de nummers Bloodknot en Feasting (beide live opgenomen in STEIM) spreken hier boekdelen. De granulatie en distortie die van Heumen op de input loslaat, heeft doorgaans de subtiliteit van een kettingzaag, maar is daarom ook des te indrukwekkender in al zijn brute oerkracht. Na een tijdje is de fusie volledig en valt het onderscheid tussen akoestisch en elektronisch, cello of stem, volkomen weg. Hoewel het eindresultaat hier en daar aan het psychedelische grenst, blijft er toch in elke sessie een voortdurende instant-communikatie tussen de twee aanwezig.

Audrey Chen is geboren in Chicago in 1976 uit een familie van wetenschappers, artsen en ingenieurs. Ze begon cello te studeren op haar achtste en vervolmaakte zich aan verscheidene conservatoria, waar ze zich naast experimentele muziek al evenzeer op oude muziek toelegde. Vandaag de dag werkt ze voornamelijk met haar (al dan niet geprepareerde) cello en haar stem in combinatie met analoge synthesizers.

Ook multimedia laat haar niet koud: bij haar samenwerkingen mogen we dan ook Phil Minton, Elliott Sharp, Phill Niblock, James Pugliese en Michel Doneda niet onvermeld laten. Op dit moment opereert ze vanuit Baltimore, waar ze zich engageert voor Red Room en High Zero Collective, een concertreeks die aan experimentele geïmproviseerde muziek is gewijd. Over zichzelf stelt ze: 'I am attempting to make an example of why I can only approximate the languages I speak...one and a half bona fide and the rest entirely subject to hunger, temperature, humidity, cello, voice, electronics on occasion, live performance and antics, cardboard spaceship shields, underwater mumbling, body/sound installations, ... sometimes just me, sometimes with others. Enjoy.'

Robert van Heumen wil in de eerste plaats klankwerelden creëren en doet dat met alle mogelijke klanken die hem van pas komen en vanuit verschillende invalshoeken. Hij gebruikt daarvoor live sampling-software die in STEIM werd ontwikkeld zoals LiSa en de realtime audiosyntese-software SuperCollider, dat alles in combinatie met allerhande interfaces. Zijn 'klankwerelden' vallen te catalogeren als een mengelmoes van distortie, omgevingsgeluiden, cracks, pops & hisses, feedback, drones en noem maar op.

Recente stukken van de man zijn onder meer Stranger en Fury, allebei meerkanaals fixed media-stukken die terug te vinden zijn op het label Creative Sources Recordings. Sedert 2008 mag van Heumen zich eveneens auteur noemen van het hoorspel No Man's Land, een opdracht van de CEM studio in Rotterdam.

Met hun eerste, vorig jaar bij Evil Rabbit Records verschenen CD gaf abattoir al aan dat ze geen muziek voor tere zielen maken. Op dit concert verwachten we dat dan ook niet. Noemen we het digital brutalism, avant-noise of gewoon een pure trancequillizer...? Aan de luisteraar om het uit te maken.

Tijd en plaats van het gebeuren :

New Media IV : Abbatoir
Woensdag 7 april 2010 om 20.00 u

Logos Tetraëder
Bomastraat 26-28
9000 Gent

Meer info : www.logosfoundation.org en hardhatarea.com/ABATTOIR

Audrey Chen : www.myspace.com/audreychen

11:27 Gepost in Concert | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.