16/04/2009

Ensemble Musiques Nouvelles en Boyan Vodenitcharov verkennen de mysterieuze wereld van Victor Kissine

Victor Kissine Volgende week verkennen het Ensemble Musiques Nouvelles en pianist Boyan Vodenitcharov de mysterieuze wereld van Victor Kissine. Deze Russische pianist, in 1953 geboren in Sint-Petersburg, woont sinds jaar en dag in België. Hij vertolkt zijn emoties in een vorm die dynamisch, helder en vol spanning is. De intimistische en expressieve werken stellen de tijd in vraag, zonder de stilte te schuwen.

De Russische componist Victor Kissine woont en werkt in België. Al meer dan tien jaar speelt het ensemble Musiques Nouvelles zijn fascinerende muziek, soms zelfs in wereldpremière. Voor het eerst wijden ze een volledig concert aan deze verfijnde klankentovenaar, die Gidon Kremer en Michael Tilson Thomas tot zijn fans mag rekenen. Victor Kissine werd geboren in Sint Petersburg in 1953, enkele dagen na de dood van Stalin. Hij studeerde compositie en musicologie aan het conservatorium van Moskou, en had veel contact met Boris Tischenko en Galina Oestvolskaya. In de laatste jaren van de Sovjetperiode schreef hij heel wat (bekroonde) filmmuziek. Uit deze periode dateert ook de opera Marat-Sade. Deze opera werd opgevoerd aan de vooravond van de Perestroika in St.Petersburg en veroorzaakte natuurlijk een schandaal. Na zijn emigratie naar België in 1990 wijzigde Kissine zijn esthetische richting ten gronde, in de zin dat hij eerder voor kleinere ensembles begon te schrijven en zich meer zou toeleggen op klankonderzoek. De rode draad door zijn composities is een geraffineerde schriftuur, vaak
op de rand van het tastbare, van de huivering, wat nochtans een innerlijke dramatische spanning creëert die soms doet denken aan Sjostakovitsj en Oestvolskaya.

Programma :
  • Victor Kissine, Between two waves - piano et 11 strijkers
  • Victor Kissine, Traverso - piano, klarinet, fluit en strijkkwintet (nieuwe versie, creatie)
  • Victor Kissine, Trio voor piano, viool en cello
  • Victor Kissine, Partita voor piano, harpe en kwintet
Tijd en plaats van het gebeuren :

Ensemble Musiques Nouvelles & Boyan Vodenitcharov : Victor Kissine - Concert Monographique
Dinsdag 21 april 2009 om 20.00 u
Théâtre le Manège
Rue des passages 1
7000 Mons

Meer info : www.lemanege.com en www.musiquesnouvelles.com
-----------------------------------
Woensdag 22 april 2009 om 20.00 u
Koninklijk Conservatorium Brussel

Regentschapsstraat 30
1000 Brussel

Meer info : www.bozar.be en www.musiquesnouvelles.com

Extra :
Victor Kissine op www.compositeurs.be en www.arsmusica.be

07:00 Gepost in Concert | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.