05/03/2009

Avontuurlijke popmuziek en legendarisch pionierswerk op Kraak- festival

Headwar Een keer per jaar kun je de radiohits en liftmuzak voor tien uur ontvluchten en inwisselen voor muziek die op een aangename manier door uw strot geramd wordt. Veertien live acts en drie muziekdocumentaires belichten het brede spectrum van de hedendaagse avontuurlijke popmuziek en legendarisch pionierswerk. Een bedwelmende muziektrip, samengesteld uit freejazz, noise- en progrock, beach boys pop, bizarradelia, harsh noise, chansonniers en technopsych. Voor deze elfde editie verhuist Kraak de auditieve drie-sterren-gastronomie van de Brigittinekerk naar het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed Faro, op anderhalve minuut stappen van de hoofdlocatie Recyclart.

Ame Son
Ame Son is een van de bijna vergeten progparels uit de BYG Aktuel stal. "Catalyse" uit 1970 is een mix van progrock, freejazz en psychedelica. Veertig jaar later speelt de band nog steeds hun oude nummers alsof het gisteren was. Een van de weinige bands, naast Träd Gräs Och Stenar, die het seventies gevoel op een authentieke manier transporteert naar het heden.
Website : www.ameson.net

Ken Butler
Met Ken Butler liep het verkeerd toen ze hem als kind een viool in de handen duwden. Enkele jaren later ging hij beeldende kunsten gaan studeren in Frankrijk en later haalde hij nog een diploma in de schilderkunst in Portland. Zijn interesse voor muziek monde uit in een volledig losgeslagen instrumentenbouwobsessie. Ken Butler maakt snaarachtigen die zowel auditief als visueel aantrekkelijk zijn. John Zorn ontdekte deze bijzondere man al meer dan tien jaar geleden en bracht zijn "Voices of Anxious Objects" uit. Op het festival komt hij enkele van zijn tijdloze schepsels aan het publiek presenteren.
Website : www.mindspring.com

Valerio Cosi
Het jong talent vertaalt zich dit jaar in een staaltje Italiaans vernuft. Valerio Cosi haalt op zijn drieëntwintigste al een onvoorstelbaar niveau met zijn saxofoonspel. Geïnspireerd door jazzlegendes als Pharaoh Sanders en Albert Ayler, maar ook door psychedelische raga's en elektronica, liet hij de laatste twee jaar een aantal releases op de wereld los die zijn muzikale veelzijdigheid ten volle propageren. Tussen moderne psychpop en freejazz.
Website : www.myspace.com/valeriocosi

él-g
Laurent Gérard bracht het experiment terug in de Franse popmuziek. Met een passie voor vocale spelletjes, overdubbing, orkestratie en een ontaard gevoel voor humor maakte hij dé popplaat van 2008. In Parijs heeft hij zielsgenoten gevonden in Ghédalia Tazartes en Jo Tanz waarmee hij al verbaasde op het Pauzefestival. Op het KRAAK festival brengt de troubadour voor het eerst zijn solomuziek buiten de landsgrenzen.
Website : elg2.free.fr

Fabulous Diamonds
De hypnotische avant-garde pop van het Australische duo Fabulous Diamonds vergaarde in korte tijd een grote schare fans wereldwijd. Hun debuutplaat op Siltbreeze staat bol van de minimalistische pop dat ergens zweeft tussen Sun Ra, The Slits en Liquid Liquid. Psychedelic techno!
Website : www.myspace.com/fabulousdiamonds

Henry Flynt
Henry Flynt is een van de grote heren van de twintigste eeuw. Als filosoof legde hij de basis voor wat hij "cognitive nihilism" doopte. Hij heeft tig lijvige publicaties op zijn naam over onderwerpen als metafysica, economie, sociologie en cultuurfilosofie. Als componist en vioolspeler begon hij zijn carrière in de jaren zestig tussen mensen als Tony Conrad en LaMonte Young. Flynt wordt vaak omschreven in termen van fluxus, dada en conceptuele kunst, maar zijn muziek varieert van proto-drone work outs in de lijn van Conrad, over country en boogie tot hillbilly folk. Een enigmatisch figuur die tot de dag van vandaag leeft voor de kunst.
Website : www.henryflynt.org

Headwar
Headwar is noisepunk uit Amiens. Voor iedereen die fan is van de nieuwe Franse punkkliek rond A.H. Kraken, The Anals, The Normals etc. is deze band een hoofdoorlog om ai tegen te zeggen. Het festivalmoment om klappen te krijgen. Van zatte moshers en van de muziek.
Website : www.myspace.com/headwarinfo

Ice Bird Spiral
Kek en Cloudboy zijn twee fenomenen uit Yeovil en Swindon, veredelde dorpen in het Zuiden van Engeland. Via een van de best onderhouden blogspots in Europa (kidshirt.blogspot.com) leerden we hun passie voor drones, science-fiction, folk art en bizarradelia kennen. En zo ook hun groep Ice Bird Spiral, die dit alles in een totaalperformance tot een solide drugspannenkoek voor kinderen draait. Verwacht collage, bricolage, visueel entertainment en psychedelische geitenmaskers uit papier mâché.
Website : www.myspace.com/icebirdspiral

Köhn
Jürgen De Blonde maakte met zijn plaat "We need more space in the cosmos" de Köhncomeback waar iedereen op zat te wachten. In zijn vertrouwde tongue in cheek-stijl stortte hij zich volledig op zijn oude synthesizerfetisj. Dat leidde tot een lofzang op figuren als Jean-Michel Jarre en Klaus Schulze. Ook live is Köhn helemaal terug. Kosmischer dan ooit te voren.
Website : www.myspace.com/ednolbed

Geoff Leigh
Geoff Leigh is een oudgediende in de prog, RIO en jazzwereld. Hij stond mee aan de wieg van de Canterbury scene en speelde in legendarische bands als Henry Cow, Slapp Happy, Aksak Maboul en Univers Zéro. Leigh is een virtuoos blazer (sax, clarinet, dwarsfluit...) en het experimenteren zit hem nog steeds in het bloed. Terwijl veel van zijn toenmalige genregenoten aan een makkelijk pensioen denken, graaft Leigh nog steeds verder in zijn muzikale mogelijkheden.
Website : www.myspace.com/geoffleigh

Alan Silva & Burton Greene
Zowel Silva als Greene waren pioniers in de avant-garde jazz beweging van de vroege jaren '60. Silva geldt als een van de beste contrabassisten van de freejazzscene en speelde met o.a. Cecil Taylor, Sun Ra, Albert Ayler en Sunny Murray. De laatste jaren legde hij zich vooral toe op keyboards en sarangi. Ook Greene situeren we binnen dezelfde kliek maar dan als pianovirtuoos. Als duo speelden de twee geregeld samen. Daarbij benutten ze zowel hun oude improv skills alsook hun experimenteerdrang met nieuwe technieken en structuren.
Websites : www.burtongreene.com, Alan Silva & Burton Greene op Wikipedia

Kurt Vile
Sinds de heropleving van de lo-fi drumcomputerpunk stonden enkele eenmansprojecten op die met kop en schouders boven alle anderen uitstaken. Blank Dogs en Kurt Vile zijn zowat de voornaamste daarvan. Viles "Constant Hitmaker" (Gulcher Records) staat bol van oeramerikaanse classic roadpop. Dak open, radio volle bak en mid nineties melancholia.
Website : www.myspace.com/kurtvileofphilly

Vomir
Jawel, er is ook een genre-afkorting voor de noisers dezer dagen. Men spreekt van de HNW scene (de Harsh Noise Wall scene) en daarvan is het Franse Vomir een van de touwtrekkers. Romain Perrot prikt zijn kankerlawaai als een bajonet in je darmen en doet alle noise-epigonen afdruipen terug naar hun parochiezalen.
Website : www.vomir.net

Wavves
Wavves is een nieuwe groep rond de Californische scenester Nathan Williams. Zijn übermelodische mix tussen The Wipers, The Beach Boys en Times New Viking deden op blogs van undergroundpuristen reacties ontstaan in de trant van "hype band. sucks." Andere connaisseurs zoals de labels Woodsist, De Stijl en zelfs Fat Possum keken neder en zagen dat het goed was. Wavves werd zo de best opgevolgde Amerikaanse revelatie sinds Animal Collective. Meezingers voor lo-fi freaks en surfdudes.
Website : www.myspace.com/wavves

Tijd en plaats van het gebeuren :

KRAAK Festival 2009
Zaterdag 7 maart 2009 vanaf 13.00 u

Recyclart - Ursulinenstraat 25 - 1000 Brussel
FARO Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw - Priemstraat 51 - 1000 Brussel

Alle verdere info vind je op www.kraak.net, www.recyclart.be en www.faronet.be

07:00 Gepost in Concert | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.