04/03/2009

Julia Eckhardt brengt nieuw werk van Andrea Neumann, Chiyoko Szlavnics, Anne Wellmer & Stevie Wishart in Aalst

Julia Eckhardt In Netwerk Aalst brengt de Duitse Julia Eckhardt vrijdag nieuw werk van Andrea Neumann, Chiyoko Szlavnics, Anne Wellmer en Stevie Wishart. De vier componisten, die tegelijk uitvoerders en improvisatoren zijn, (her)schreven nieuwe en bestaande composities voor altviool en media. Julia Eckhardt, altvioliste en curator, voert de stukken uit met een aantal van de componisten, volgens een werkwijze waarbij de communicatie tussen componist en uitvoerder centraal komt te staan. Andrea Neuman en Anne Wellmer voeren elk een improvisatie uit.

Andrea Neumann speelt inside piano. In haar zoektocht naar nieuwe pianogeluiden, reduceerde ze haar piano tot de snaren, het resonantiebord en het metalen frame. Door middel van elektronica heeft ze verschillende nieuwe speeltechnieken en klanken ontdekt. 'tv record' (voor tapes en afwezige televisies)(2009) van Anne Wellmer is een collage gebaseerd op opnames van signalen gegenereerd uit analoge electronica uit de jaren '70. Dezelfde signalen worden gebruikt voor zowel de audio als beelden op de televisies. Het materiaal werd gedeeltelijk opgenomen tijdens een recente residentie samen met Katherine Liberovskaya in het 'experimental television center' in Upstate New York.

Nieuwe stukken werden geschreven door Stevie Wishart (voor altviool en tape) en Andrea Neumann (voor altviool en electronica). Stevie Wishart onderzoekt met haar stuk de mogelijkheden van improvisatie binnen compositie: vooraf opgenomen klanken worden geconfronteerd en vermengd met elementen van het akoestisch gecomponeerd materiaal. Andrea Neumann bouwde een compositie op vanuit permanente interactie met de uitvoerder, met als uitgangspunt de performativiteit van het spelen. Haar stuk 'around' gaat dieper in op bewegingen van het spelen die normaal gezien niet in de kijker staan.

Verder zijn in het programma twee stukken opgenomen die binnen eerdere samenwerkingen ontstonden: 'green piece' (2005) van Anne Wellmer en 'Structures in the Mind's Eye (Passage)' voor altviool en sinustonen van Chiyoko Szlavnics.
Anne Wellmers 'green piece' (voor altviool, feedback, tape en licht) is een compositie met overtoonstructuren gevormd door de akoestische viool, speakers en de performance-ruimte. Samen worden ze één instrument en vormen zo een klankomgeving. Pitches en overtonen worden gespeeld door viool en feedback tussen hoofdmicrofoon en speakers in de ruimte. (gebaseerd op het 'do-undo'-project van Q-O2).
Chiyoko Szlavnics herschreef 'Structures in the Mind's Eye (Passage)', een stuk dat structuren in ruimte en tijd onderzoekt - visueel op een blanco pagina en door klank. Het stuk is gebaseerd op drie tekeningen, samen een tryptiek. Reizen en passage zijn centrale thema’s in het werk. Playback van treinopnames doet reflecteren over hoe beweging en tijd verbonden zijn, en hoe klanken geproduceerd door muziekinstrumenten essentieel gebaseerd zijn op dezelfde mechanieken en fysische principes die ons in onze dagelijks leven omringen.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Julia Eckhardt : Andrea Neumann, Anne Wellmer, Chiyoko Szlavnics, Stevie Wishart
Vrijdag 6 maart 2009 om 20.30 u
Netwerk / centrum voor hedendaagse kunst

Houtkaai
9300 Aalst

Meer info : www.netwerk-art.be en www.q-o2.be

Andrea Neumann op www.japanimprov.com en www.q-o2.be
Julia Eckhardt op www.q-o2.be
Stevie Wishart : www.laudanum.net/ut en www.q-o2.be
Chiyoko Szlavnics : www.chiyokoszlavnics.org en www.q-o2.be
Anne Wellmer : www.nonlinear.demon.nl en www.q-o2.be

Elders op Oorgetuige :
Hit and Blow : Anne Wellmer & Relly Tarlo in Q-O2, 6/03/2008
Trio Stevie Wishart, Julia Eckhardt & Rhodrie Davies, 12/06/2007
QO-2 doundo/recycling G, 6/10/2006

14:35 Gepost in Concert | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.