29/11/2007

Staten-Generaal van de Klassieke Muziek en uitreiking van de Klara Muziekprijzen

Staten-Generaal van de Klassieke Muziek Zaterdag vindt in Muziekcentrum de Bijloke in Gent de derde editie van de Staten-Generaal van de Klassieke Muziek plaats. Klara reikt op die dag ook haar befaamde Klara Muziekprijzen uit. De Staten-Generaal van de Klassieke Muziek is het evenement waar de klassieke muzieksector zich verzamelt om te debatteren en reflecteren over de toekomst. Terwijl in 2006 voornamelijk een startsein voor een traject werd gegeven, zal tijdens deze bijeenkomst verslag worden uitgebracht van lopende acties en kan je kennis maken met de op stapel staande projecten..

Muziekgesprekken
De muziekgesprekken zijn hét forum voor muziekprogrammatoren om de thema's die hun praktijk aanbelangen te bespreken. Het muzieklandschap is immers voortdurend in beweging, contexten wijzigen, specifieke problematieken duiken op. Met de muziekgesprekken krijgen de muziekprogrammatoren de gelegenheid ideeën uit te wisselen en meningen te toetsen. Ze krijgen een zicht op trends, krijgen suggesties om nieuwe opdrachten aan te pakken. "Klassieke muziek in grote concertzalen en kleine kapelletjes - het juiste aanbod op de juiste plaats" - Samen met Klara producer Liesbeth Vereertbrugghen, Klara's ambassadeur van de klassieke muziek Steven De Craen en enkele mensen uit het publiek worden er ideeën uitgewisseld over formules om klassieke concerten in uw gemeente aantrekkelijk te maken. De muziekgesprekken richten zich voornamelijk op programmatoren van cultuurcentra, maar uiteraard zijn ook andere concertorganisatoren welkom.

Klara Muziekprijzen 2007
Al voor de zevende keer zorgt Klara in het najaar voor een onafhankelijke kwaliteitskeuze: de Klara-Muziekprijzen. Naast de Publieksprijs duidt het Klara-team 4 laureaten aan in de categorieën klassiek, jazz, wereldmuziek en Vlaamse productie. Uit de publieksprijs en de laureaten kiest een uitgebreide jury van professionelen ten slotte Klara's cd van het jaar. En dan is er natuurlijk ook nog de Klara-carrière-prijs!

Gouden Vleugels 2008
Ook de laureaten van de vierde editie van Gouden Vleugels zijn intussen bekend. De jury's van de Jeugd en Muziek Prijs Kamermuziek en de KBC Muziekprijs hebben 3 nieuwe debuut- en mentorensembles gekozen die voor deze editie van Gouden Vleugels als tandem zullen optreden. De namen van de nieuwe laureaten worden officieel bekendgemaakt op de Staten-Generaal van de Klassieke Muziek. Op vrijdag 7 december zullen de 3 debuutensembles een korte muzikale presentatie geven in de Ancienne Belgique in Brussel .

Lexicon van Vlaamse Componisten
Tijdens de Staten - Generaal van de Klassieke Muziek wordt een uniek boek gepresenteerd over Vlaamse toondichters, samengesteld door mevrouw Flavie Roquet en uitgegeven door Roularta. Een lexicon met biografieën, oeuvre en bibliografie van Vlaamse componisten geboren na 1800. Dat er meer dan 2000 mensen hun plaats verdienen in dit boek is op zich al relevant: de 19de eeuw (waarvan nog steeds gezegd wordt dat deze weinig opleverde voor de muziekproductie in Vlaanderen) blijkt veel boeiender te zijn dan het beeld dat we er ons over gevormd hebben. De 20ste eeuw heeft zoveel talent voortgebracht dat eveneens dreigt vergeten te raken. Het boek wordt voor het culturele veld, en voor de muzieksector in het bijzonder een ware ontdekkingstocht en een standaardwerk waaruit veel verder muziekonderzoek kan voortvloeien.

ComAV Concert in de Rode Pomp
Aansluitend op de Staten - Generaal van de Klassieke Muziek brengt Spectra Ensemble in de Rode Pomp een record aantal creaties. Het ComAV Spectrum concert biedt een kaleidoscopisch programma aan met vingerafdrukcomposities van een 60-tal componisten. De deelnemende componisten vormen een dwarsdoorsnede van componerend Vlaanderen, behoren tot alle leeftijdscategorieën en hebben voor deze gelegenheid een kernachtige vingerafdrukcompositie geschreven.

Tijd en plaats van het gebeuren :

Staten - Generaal van de Klassieke Muziek
Zaterdag 1 december 2007 vanaf 10.30 u

Officiële uitreiking van de Klara-Muziekprijzen, de Klara Compositie-prijs en de Klara-Carrièreprijs om 18.00 u
Feestconcert met het Vlaams Radio Orkest en de winnaar van de Klara-Carrièreprijs om 20.00 u
Slotconcert met Tricycle, Lionel Beuvens en Laurent Blondiau om 22.00 u
Muziekcentrum De Bijloke
Jozef Kluyskensstraat 2
9000 Gent

Meer info : muziekcentrum.be, klara.be en debijloke.be

Elders op Oorgetuige :
Vingerafdrukken van 60 Vlaamse componisten, 29/11/2007

18:00 Gepost in Concert | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.