24/04/2007

dedonderdagen#13 : een avontuurlijke mix van kunst en muziek

dedonderdagen 13 Met dedonderdagen presenteert deSingel een bruisende mix van performance, dans, concert, video, film, beeldende kunst, cross-over, … allemaal op één avond. Dit seizoen treedt Edith Doove als gastcurator van dedonderdagen op. Met haar kunstagentschap ed.projects staat zij garant voor de avontuurlijke multidisciplinaire aanpak eigen aan dedonderdagen.    

De drie geplande avonden, op 16 november, 1 februari en 26 april, worden opgevat als een trilogie. Sommige namen keren op alle drie de avonden terug: audiokunstenaar Stefaan Quix componeert een nieuwe trilogie die inspeelt op de bijzondere architectuur van deSingel, (performance-)kunstenares Dora Garcia regisseert op verschillende manieren aanwezigheden in het gebouw en architect Wim Cuyvers exploreert het gebouw op eigenzinnige wijze. Uiteraard staan er nog heel wat andere namen op het programma...

Champ d'Action labo Champ d'Action - Laboratorium
Niet minder dan drieëntwintig studenten van het Antwerpse conservatorium werken momenteel aan acht stukken van Vinko Globokar en werk van James Fulkerson, George Crumb en Kaija Saariaho. De musici van Champ d' Action coachen hen daarbij en toveren hun studio om tot een waar muzieklaboratorium. Drie sessies individuele coaching en practicum vormen de aanloop naar een studentenconcert. Deze sessies zijn niet publiek toegankelijk, het concert wel.
Wie juist wat gaat spelen op dit avontuurlijk concert in de aanloop naar dedonderdagen #13 wordt pas op het laatste moment beslist.


www.champdaction.be, www.saariaho.org en www.georgecrumb.net
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kapotski Kapotski & Othin Spake
Tijdens de vorige editie van dedonderdagen ontmoette het trio aka Kapotski (Jonas Nachtergaele, Ruben Nachtergaele en Kurt Stockman) de mannen van Othin Spake (Teun Verbruggen, Mauro Pawlowski en Jozef Dumoulin): een 'musical junkyard' in combinatie met invloeden van jazz, noice, punk, rock, emo en alles wat verder toevallig passeert. Het beste materiaal van dit concert werd op een vinyl 7 inch single geperst; 'de Singel-single'! Deze is nu in beperkte oplage gratis verkrijgbaar. Voor de gelegenheid wordt een speciale installatie gebouwd.
Het trio Jonas Nachtergaele, Ruben Nachtergaele en Kurt Stockman, aka Kapotski, staat bekend om het gebruik van onverwachte technologie en artefacten voor decreatie van muziek en werd al een 'musical junkyard' genoemd. Een typische Kapotski performance is een intense live improvisatie waarin het plezier van het pelen voorop staat. Voor dedonderdagen ontmoetten ze Othin Spake: Teun Verbruggen, Mauro Pawlowski en Jozef Dumoulin, makers van volledig geïmproviseerde muziek, met invloeden van jazz, noise, punk, rock, emo en alles wat verder toevallig passeert.

www.kapotski.be en www.mauroworld.com
Review : Othin Spake (Verbruggen / Pawlovski / Dumoulin) 'Deity Ame' op Kwadratuur.be
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

DJ Dazzy Niesl Alexandra Crouwers - DJ Dazzy Niesl
Kunstenares Alexandra Crouwers maakt naast intallaties, foto's en tekeningen ook animaties. Daarnaast is zij dj Dazzy Niesl (ook wel Leksy Diesl of Fuzzy Lesl). Zij draait haar eclectische verzameling muziek in een onsamenhangend verband, laverend tussen obscure 60's Hippies, 70's Rock, Sentimentele Filmmuziek, Old School Electronica en Eenzaam Vergeten Tophits.

www.dazzyniesl.com
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rood Monochroom Stefaan Quix - Rood Monochroom
Quix is als bassist en componist permanent actief in drie of vier muzikale projecten: het componeren van neominimale stukken en soundtracks voor experimentele cinema, de nauwkeurige analyse van Glenn Goulds interpretaties van Die Goldberg Variationen. Voor dedonderdagen componeerde hij de trilogie Klankspoor waarbij hij zich liett inspireren door het gegeven soundtrack en het gebouw van deSingel. Daarnaast toont hij ook een bestaand werk in een nieuwe setting. Voor 'Anomalie/anomalité' - een geluidsinstallatie voor acht zetels en acht sporen - vertrok hij van een tekst van de Braziliaanse psychoanalyste Suely Rolnik, 'Anomalie/anomalité'.

www.cheloniamydas.org
Elders op Oorgetuige : 'The Bazaar and The Cathedral 1.5', 17/05/2003
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

De Bakchant De Bakchant
De Bakchanten is gebaseerd op Euripides' tragedie. Dichter Floris Schillebeeckx en componist Sam Wauters, die met dit project afstudeerden aan de afdeling kleinkunst van het Herman Teirlinck Instituut, bewerkten het oorspronkelijke stuk tot een moderne rockopera. De structuur van akten en koorliederen bleef bewaard in zorgvuldig aaneengeregen liedstructuren, gezongen dialogen tussen de hoofdpersonages. 'De Bakchanten' gaat over de strijd tussen rede en gevoel, macht en geloof, verpersoonlijkt in Pentheus, koning van Thebe en Dionysos, de halfzoon van oppergod Zeus.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

The Dead Texan Adam Wiltzie & Christina Vantzou (USA) - The Dead Texan
Adam Wiltzie is componist en geluidstechnicus, het meest bekend als oprichter van het atmosferische klassieke ensemble Stars of the Lid, en momenteel touring member van Sparklehorse. Christina Vantzou is kunstenares, illustrator en animator. Sinds 2003 werken ze samen aan het audiovisuele project 'The Dead Texan'. Gevestigd in Brussel, brachten ze hun eerste cd/dvd uit in 2004 op het label Kranky en hebben ze in 2005/2006 in Europa een reeks van live performances uitgevoerd.

Voor dedonderdagen # 13 heeft 'The Dead Texan' een audiovisuele performance met 4 videokanalen samengesteld. De vier videoschermen zullen de kijker onderdompelen in een intieme sfeer, terwijl de soundtrack live uitgevoerd wordt. De composities van 'The Dead Texan' worden wel omschreven als minisymfonieën: zachte pianomelodieën vermengd met gegons en strijksamples worden gecombineerd met langzaan bewegende droomachtige sequenties en fragiele handgetekende animaties in een delicate gelaagde atmosfeer.


www.brainwashed.com/deadtexan en www.christinavantzou.com
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tim Van Hamel & Eric Thielemans Tim Van Hamel & Eric Thielemans  - Coca Cola Met God
Coca Cola Met God is een electrogarbage-punkjazz-dancetrash-experimentalfunk-bluesresidu musicperfomance duo bestaande uit Tim Van Hamel en Eric Thielemans. Een bevreemdend ritueel dat rockt en stockt, schreeuwt, danst vanuit het bekken, plakt, bedreigt en bedrieglijk liefelijk lijfelijk tekeer gaat.

www.myspace.com/cocacolametgod

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Poni Poni - Sugarblood Concert
PONI is een los-vaste groep van in Brussel werkende artiesten die performances en andere projecten opzetten. Tot nog toe brachten ze twee (danstheater) shows uit: 'The Bacterial Tour' en 'Soma-Sema'. Dit dedonderdagenconcert maakt deel uit van hun 'Sugarblood Concert Tour'. Ze brengen zowel muziek uit de eerste shows als nieuw materiaal.


Tijd en plaats van het gebeuren:

dedonderdagen#13
Donderdag 26 april 2007 om 18.30 u

deSingel
Desguinlei 25
2018 Antwerpen

Meer info : www.desingel.be , www.dedonderdagen.be en www.edprojects.be
Elders op Oorgetuige :
dedonderdagen#12 : avontuur in woord, beeld en klank, 31/01/2007
dedonderdagen : eigenzinnige GPS voor hedendaagse kunst
, 14/11/2006

17:01 Gepost in Concert | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.