17/01/2007

Nederlandse pianomeester te gast in de Rode Pomp

York Bowen De Nederlandse pianist Joop Celis is docent aan het Maastrichtse Conservatorium en aan het Lemmensinstituut te Leuven. Donderdag geeft hij in de Rode Pomp in Gent een recital met werk van Chopin, Ravel, Debussy en York Bowen.

York Bowen (1884-1961) is een discipel van o. a. de beroemde Engelse pianopedagoog Tobias Matthay en groeide uit tot één van de grootste Engelse pianisten uit het begin van de 20ste eeuw. Als componist is hij echter relatief onbekend gebleven. Zijn muziek is geschreven in een rijke neoromantische stijl die de geest van Rachmaninoff, Medtner, Skrjabin en Godowsky ademt. Net zoals de muziek van Rachmaninoff paste Bowens abstract poëtische muziek niet meer in de tijdgeest van na de tweede wereldoorlog. De laatste jaren beleven we een revival van deze muziek waarin naast de Russische kenmerken hier en daar ook invloeden merkbaar zijn van de Franse school (Debussy en Ravel) en die zelfs af en toe jazzy aandoet, met aan Gershwin herinnerende akkoordwendingen. Toch ontbreekt evenmin de Engelse sfeer. De 24 preludes worden tot Bowens belangrijkste werken gerekend. De zesde sonate is zijn laatste compositie en dateert uit 1961. Typisch voor Bowens componeerstijl is het verwerken of doorvoeren van een melodisch fragment of ritmisch motief waarbij vaak van subtiele harmonische en of chromatische wijzigingen wordt gebruikt gemaakt.

Programma :
  • Fryderyk Chopin, Impromptu nr. 2 in Fis op. 36 - Nocturne nr. 8 in Des op. 27/2 - Ballade nr. 4 in f op. 52
  • Maurice Ravel, Ondine uit 'Gaspard de la Nuit' (1908)
  • Claude Debussy, Images 1e serie (Reflets dans l'Eau, Hommage a Rameau, Mouvement)
  • York Bowen , 8 preludes uit 'Twenty-Four Preludes in all major and Minor' - Sonate nr. 5 in f op. 72
Tijd en plaats van het gebeuren :

Pianorecital Joop Celis
Donderdag 18 januari 2007 om 20.30 u
De Rode Pomp
Nieuwpoort 59
9000 Gent

Meer info: www.rodepomp.be en www.yorkbowen.co.uk

19:21 Gepost in Concert | Permalink |  Facebook

Commentaren

Schitterend concert Ik heb het concert bijgewoond en ik stond uitermate versteld, dit was pianospel van de bovenste plank, stukken beter dan de performance van de internationaal bekende Geoffrey Douglas Madge.
Ik heb kippenvel gekregen van Celis' zijn interpretatie van de 4de ballade, de toon die hij uit die slecht geïntoneerde Bösendorfer haalde was gewoonweg subliem. Wat ik zo fantastisch vond aan Celis is dat hij speelt op een menselijke manier. De muziek van York Bowen heb ik leren kennen door een CD van Stephen Hough waarop de 5de sonate van Bowen staat. Hij speelde deze Sonate echt met passie en tegelijkertijd dat Engelse sfeertje, naar mijn gevoel net wat muzikaler dan wat Hough doet. Volgens velen zou de interpretatie van Ondine uit Gaspard de la Nuit té Romantisch zijn, ik vond dit een zeer degelijke interpretatie net zoals bij de Images van Debussy, petje af voor Joop Célis, ik zou zeker wel masterclassen bij hem willen volgen in Nederland...

Michiel

Gepost door: Michiel Demarey | 20/01/2007

De commentaren zijn gesloten.