08/08/2006

CD review: Singer Pur : Rihm - Sciarrino - Moody - Metcalf (OEHMS Classics OC 354)

Wat een fijne cd heb ik nu ontdekt ! Het Duitse ensemble Singer Pur zingt hier composities die speciaal voor hen geschreven zijn. Op 't eind komt het Hilliard Ensemble erbij, waarmee een keer afwisselend, een keer samen gezongen wordt.

Singer Pur kende ik niet. Maar wat een kwaliteit ! De cd overtuigt me volledig. Niet alleen omwille van de uitvoering maar ook omwille van de erg mooie composities. Zoals je verder zult lezen hou ik van het één al meer dan van het ander. Maar dit is, toegegeven, volledig subjectief.

Vooreerst de "Passionsmotetten (I-IV)" van Wolfgang Rihm. Deze motetten zijn alle vier zeer minutieus en precies geschreven, en verdienen een heel aandachtig luisteren : zoveel details, zoveel klankkleuren, zeer divers akkoorden, soms erg dissonant : een intense luisteraandacht doet de waardering zeker nog stijgen. Prachtige muziek, prachtig gecomponeerd !

Vervolgens de "Responsorio delle tenebre" van Sciarrino. De eerste minuten klinkt het heel mooi en boeiend, omwille van een erg originele stembehandeling : stemmen die uit het niets langzaam aanzwellen (een heel zacht crescendo) en nadien terug wegsterven (decrescendo). Dit stuk moet het eveneens hebben van de nuances en details. Het is een evenwichtsoefening voor de luisteraar, omdat enerzijds het idee van de zacht verschijnende en verdwijnende stemmen na een tijdje op een procédé begint te lijken maar er anderzijds ook andere ideeën zijn, heel mooi, die echter slechts bij zeer aandachtig luisteren zullen opgemerkt worden.

En dan de "Lamentation of the Virgin" van Ivan Moody : Soms dissonant, soms één enkele stem, één serene en zacht vloeiende melodielijn. Deze muziek brengt je in een vreemde en tegelijkertijd heel gevoelige en pure klankenwereld. Moody verstaat de moeilijke kunst om ogenschijnlijk heel gemakkelijke en vloeiende melodieën te schrijven, maar die tegelijkertijd ook boeiend zijn, pakkend zelfs. Zelf ben ik zeer onder de indruk en heb heel veel zin om meer van die componist te horen. Zoekend op het internet vond ik dat hij roots heeft in de orthodoxe ritus, en dat hij zelf orthodox gelovig is. Het is duidelijk dat die wereld een prachtige inspiratiebron voor hem betekent.

Omtrent de muziek van Joanne Metcalf ("Il nome del bel fior") ben ik een beetje verdeeld. De compositie bestaat uit 7 afzonderlijke stukken. Het eerste is voor één enkele stem geschreven. Bij elk volgend stuk breidt het aantal stemmen uit. Deel 1, 2 en 3 zijn heel mooi. Prachtig gewoon hoe in het tweede deel plots een tweede stem zich bij de eerste voegt ! Deel 4 en 5 bezorgen me wat moeite. Waarom ? Zijn het de composities zelf ? Of is het een toeval dat deze uitgevoerd worden door het Hilliard Ensemble ? Neen, dat kan niet. Het Hilliard Ensemble is een uitstekende groep. Of mis ik hier het vloeiende, dat zo kenmerkend is voor de groep Singer Pur ? Ik kan alleen maar zeggen dat ik blij ben als nadien stuk 6 ("Io sono ...") begint. Dit wordt gezongen door Singer Pur. Of ligt het toch aan de compositie ?

Een pracht van een cd !

Tracklist
[01-04] : Wolfgang Rihm : "Passionsmotetten (I-IV)"
[01] : "Tristis est anima mea"
[02] : "Ecce vidimus eum"
[03] : "Velum templi scissum est"
[04] : "Tenebrae factae sunt"
[05] : Salvatore Sciarrino : "Responsorio delle tenebre" a sei voci (2001)
[06] : Ivan Moody : "Lamentation of the Virgin"
[07-13] : Joanne Metcalf : "Il nome del bel fior" (1998)
[07] : "Maria I" - countertenor solo
[08] : "Quivi è la rosa" - soprano, countertenor, tenor
[09] : "Maria II" – Singer Pur
[10] : "Il nome del bel fior" - Hilliard Ensemble
[11] : "Maria III" – Hilliard Ensemble
[12] : "Io sono amore angelico” - Singer Pur
[13] : "Maria IV" – Tutti

Auteur: Wim Daeleman

16:59 Gepost in Reviews | Permalink |  Facebook

De commentaren zijn gesloten.